Košarkašice Srbije u polufinalu Olimpijskih igara (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju, pošto je u četvrtfinalu pobedila Kinu sa 77:70 (16:14, 19:19, 14:25, 28:12).

Srbiju su predvodile Jelena Bruks sa 18 poena, Sonja Vasić sa 16 poena i 10 skokova i Ana Dabović sa 13 poena i šest asistencija. Dragana Stanković dodala je osam poena, a Nevena Jovanović i Ivon Anderson po šest poena.

U ekipi Kine najefikasnija su bile Ting Šao sa 17 poena, šest skokova i pet asistencija i Han Su sa 15 poena i sedam skokova.

Srpski tim je u prvom poluvremenu uglavnom bio u vođstvu, ali su Kineskinje  uspele da preokrenu i na kraju treće četvrtine povedu sa 58:49.

Ekipa Marine Maljković je posle toga zaigrala bolje i serijom 11:0 preokrenula je na 61:58.

Srbija je zatim bila u prednosti, ne većoj od tri poena, a „trojkom“ Sonje Vasić povela je sa 66:63. Odmah su Kineskinje vratile „trojku“, ali je srpski tim posle toga uspevao da održava prednost, koja je posle koša Ane Dabović, minut i po pre kraja iznosila četiri poena, 74:70.

Srpski tim je posle toga uspeo da se odbrani u dva napada, a zatim je Dabović jednom bila precizna sa linije za slobodna bacanja za pet poena razlike.

Kineskinje nisu iskoristile naredni napad, a sa druge strane oba slobodna bacanja pogodila je Vasić i postavila konačan rezultat.

Srbija će u polufinalu igrati protiv pobednika meča Australije i SAD.

Zadovoljne rezultatom

Kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije Jelena Bruks rekla je da je ekipa ostvarila prvi cilj plasmanom u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju.

„Probudile smo se u poslednjoj četvrtini kad je bilo najvažnije i nismo dozvolili Kini ni da pomisli da može da pobedi. Ostvarili smo prvi cilj, ušli među četiri najbolje i sada čekamo da vidimo ko će biti protivnik u polufinalu. Samo kad smo pobedili, sada je sve dobro“, rekla je Bruks, preneo je Košarkaški savez.

Brukse je dodala da se sve sklopilo kad je bilo najpotrebnije.

„Imale smo pad u trećoj četvrtini, ali ne može da se gleda utakmica u Srbiji u četiri ujutru sa uživanjem, kad su se već probudili ljudi mora da bude malo tenzije. Kada je najviše trebalo, naša timska igra je obavila svoje. Teško je igrati u ovom terminu, koliko god da smo se navikle na ovu vremensku zonu“, navela je Bruks.

Reprezentativka Sonja Vasić rekla je da je ekipa u poslednjoj četvrtini pokazala svoju prepoznatljivu igru.

„I kada nije išlo dobro, uspele smo da se skupimo i da verujemo u tim. To nam se vratilo. Verujem da smo u tih poslednjih sedam, osam minuta napokon pokazale našu prepoznatljivu igru i da ćemo to samo da dižemo do kraja. Ispunile smo naš cilj da uđemo u borbe za medalju i sve je otvoreno“, navela je.

Srbija će u polufinalu igrati protiv pobednika meča Australije i SAD.

„Mislim da ni sada niko nije smatrao da smo mi favorit, niko nije verovao, odavno su nas otpisali svi. Opet smo izašle na teren i uspele smo da mi pričamo za sebe kao ekipa. Videćemo… Imamo 40 minuta da probamo nemoguće. Do sada smo samo nemoguće i uspevale da uradimo“, dodala je Vasić.

Košarkašica Ana Dabović rekla je da je srećna što je deo tima, koji je pokazao da igra najbolje kada je najteže.

„Dugi niz godina pravimo velike uspehe. Ne mogu da verujem da smo u polufinalu. Definitivno nije bilo lako, ali pokazali smo ponovo da smo tim koji igra najbolje kada je najteže. Uradile smo što je bilo potrebno da se pobedi. Dale smo najbolje od sebe. Stvarno sam uživala na terenu danas, kao što uživam svih ovih godina igrajući za selektorku Marinu i igrajući zajedno sa svim ovim devojkama“, rekla je ona.

„Ova generacija je neverovatna. I definitivno, očekujem da će Kina osvojiti medalju na sledećim Olimpijskim igrama“, ocenila je Dabović.

Maljković: Tim Srbije uvek dobija timskom igrom, ogromna pobeda protiv Kine

Selektorka košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da je njena ekipa u današnjem četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju timskom igrom pobedila Kinu i navela da je ostvarena ogromna pobeda.

„Tim Srbije uvek dobija kada je tim. Kakve god bile otežavajuće okolnosti i iskušenja najvećeg sportskog takmičenja, a to su Olimpijske igre, odvlačenja pažnje, raznih situacija sa strane, suza radi neuspeha nekog našeg sportiste ili radosnica radi uspeha naših sportista… Kad god smo mi taj tim i kada god prevaziđemo te spoljašnje faktore, ja verujem u njih“, rekla je Maljković, preneo je sajt Košarkaškog saveza.

Selektorka je dodala da zna šta je sve urađeno od 2011. godine.

„Mnogo sam ljuta i dodatno ljuta, sigurna sam da one masu puta to i ne razumeju, da im je teško da shvate ogromnu količinu ljutnje u momentima kada one nisu tim. Ja to ne prihvatam. Imam strašan problem sa tim. Nije mi problem da izgubimo, ali ukoliko si tim, ukoliko je tvoja suština ova četvrta četvrtina… I to ti nije donelo jednu medalju, već i medalju 2016, jedan strahovit uspon, bez ikakvih padova“, navela je Maljković.

„To je mnogo osvojenih medalja, emocija, zajedničnih momenata. To su situacije gde svi koji gledaju košarku po tome prepoznaju košarkašice Srbije. I sada i ne možeš da odstupaš od toga. U tom momentu kada toga nema, ja sam ne besna, nego… I njima to sigurno teško pada, jer ne mogu do kraja da razumeju moju poruku. Ali, Bogu hvala, na kraju me razumeju“, dodala je.

Selektorka je rekla da je svaka igračica važna za ekipu, čak i one koje nisu na olimpijskom turniru.

„I ta Maša Janković, koja sad nije tu, koliko je bila važna na Evrobasketu, a koliko je sada Dragana važna ili Anđela Dugalić koja nije ušla ni minut. Tome se strašno posvećuje pažnja, da to sve bude bez i najmanje greške, da tih 12 bude sastavljeno baš onako kako treba. Ne bih nikoga izdvajala, sem ovoga što sam rekla. Vidi se koliko je tim ostvario i samo sa tim timom možemo još nešto da uradimo, jer za sada nismo ništa uradili“, navela je.

Maljković je rekla da je pobeđena „velika Kina“ i da je taj trijumf ogroman, pošto je protivnik bio sastavljen od 12 najboljih igračica u istoriji Kine.

„Ovo će se za nekoliko godina shvatiti koga smo mi pobedili, koliko je sad ženski turnir neuporedivo jači nego u Riju. Mi smo tamo imali Senegal koji smo mogli da dobijemo, imali smo Brazil… Bar četiri ekipe koje smo lagano mogli da dobijemo. Ovo je sad strašno, ovo je sad 11 ekipa… Ovo je snaga tima. Evo šta ovaj tim može“, dodala je selektorka.

Ona je navela da svaka igračica ima preciznu ulogu u ekipi, bez obzira na minutažu i istakla je dobru atmosferu.

„Ako to postoji, ja verujem u njih protiv svakog tima. Ako toga nema, ulazimo u problem. Svaka je posebna, ne možete da verujete u kojoj meri. I za mene je svaka MVP i najbolja“, rekla je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari