Luka Dončić "nije normalan" 1Foto: FIBA

Verovatno će biti večita polemika o tome ko je najbolji evropski košarkaš svih vremena, međutim kao 22-godišnjak, ukoliko kontinuirano bude pružao slične partije, nalik poslednjoj protiv Argentine, Luka Dončić bi mogao da bude taj oko čijeg će košarkaškog lika i dela biti postignut konsenzus.

Način na koji je razmontirao „gaučose“ na startu Olimpijskih igara, samo posmatrano zabeleženim u statistici, jasno upućuje na to da je Dončić sa 48 ubačenih poena na jednoj utakmici postao drugi najefikasniji košarkaš u istoriji Olimpijskih igara.

Samo sedam poena delilo je asa Dalas Mavsa od rekordera, čuvenog Oskara Šmita, koji je 1988. u Seulu na jednom meču ubacio 55 poena.

Slovenija je pobedila Argentinu (118:100) a sam Dončić učestvovao je u više od 60 odsto realizovanih napada svoje reprezentacije.

Argentina je u Tokio došla u svom najjačem sastavu, sa trojicom NBA igrača (Kampaco, Dek, Vildoza), neponovljivim Luisom Skolom, asovima evroligaškog formata (Garino, Bolmaro) ali jednostavno ništa nije vredelo.

Šta god da su uradili, kakvu god odbranu da su odigrali, Dončić bi se jednostavno prilagođavao i manirski rešavao situacije.

Do poluvremena ubacio je rivalu 31 poen, stekao se utisak da je hteo, mogao je da napadne rekord Oskara Šmita, ali mu je draže bilo da razigrava saigrače, kontroliše ritam i pogađa svaki put kada bi protivnik pomislio da je pronašao šifru za dekodiranje njegovog unikatnog talenta.

–  Analiza se zove Luka Dončić. Najbolji košarkaš na svetu ukljućujući sve ostale iz NBA lige. Ako sam oko toga i imao bilo kakve dileme ranije, u ponedeljak  su otklonjene. Ne sećam se da sam tokom karijere video da neki igrač tako dominira kao što je on. Naterao nas je da promenimo način igre. Ništa mu nismo mogli. On igra jednu utakmicu, ostatak ekipe drugu. Probali smo sve moguće načine koje bismo inače probali protiv normalnih igrača, ali on nije normalan. Bilo mu je potrebno samo tri minuta utakmice da nam sruši sve planove koje smo pripremili – iskren je i ilustrativan bio Serhio Ernandez, selektor Argentine.

U pitanju je jedan od cenjenijih stručnjaka u Južnoj Americi, koji je čitavu deceniju  šef struke „gaučosa“ i neko ko je u fazi dokazivanja na Starom kontinentu (prošle sezone bio trener Saragose).

–  Teško je sada praviti bilo kakve analize kada sa druge strane imate igrača koji toliko dominira. Pripremili smo odbranu da ga izolujemo, da što manje sarađuje sa saigračima a on nam je dao 15 poena za dva i po minuta. Onda smo pokušali da ga udavajamo, a on je razigrao ostatak ekipe. Ne postoji bilo kakvo rešenje protiv njega – u neverici je selektor Argentine.

Dončić je igrački stasao u Realu; pre nego što je prešao u Dalas Mavse bio je deo nezaboravne generacije Madriđana koju su činili, između ostalih, i Kampaco, odnosno Dek, asovi Argentine.

–  Mi smo igrali u njegovom ritmu. Imao je odgovore na sve situacije u koje bismo ga doveli. Kada ga malo pustimo, on postigne koš. Kada ga pritisnemo, on razigrava ostatak ekipe. Ceo meč smo igrali onako kako je on hteo – priznao je kapitulaciju Kampaco, košarkaš Denver Nagetsa.

Ukoliko nastavi u istom ritmu, Dončić bi mogao da pokuša da obori rekord Oskara Šmita, koji je na Olimpijskim igrama u Seulu imao prosek od neverovatnih 42,25 poena po utakmici.

Uprkos činjenici da je nastupao na čak pet Olimpijada, Brazilac nikada nije osvojio medalju na najvećoj sportskoj smotri.

Perfektan u dresu Slovenije

Kad on igra za Sloveniju, ta reprezentacija deluje nepobedivo. Statistički pokazatelji su jasni; Luka Dončić u dresu Slovenije nikada nije poražen. Trenutno je na perfektnih 14-0 ilustrovanih i sa zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu 2017.

Pet najboljih na Igrama

  1. Oskar Šmit (Brazil) – 55 poena

1988: Španija – Brazil        118:110

  1. Luka Dončić (Slovenija) – 48

2021: Slovenija – Argentina        118:110

  1. Edvard Palunbinskas (Australija) – 48

1976: Meksiko – Australija          117:120 (p)

  1. Oskar Šmit (Brazil) – 46

1988: SSSR – Brazil 110:105

  1. Oskar Šmit (Brazil) – 44

Brazil – Kina  130:108

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari