Ol-star - više od zabave 1Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON SHUTTERSTOCK OUT

Ovogodišnji Ol-star vikend trebalo je da povrati staru slavu košarkaškom događaju koji je godinama unazad bio puka zabava bez istinskog takmičarskog naboja.

Sudeći po reakcijama nakon meča između tima Lebrona Džejmsa i tima Stefa Karija, koji je završen trijumfom Kralja (148:145) u uzbudljivoj završnici, cilj je ostvaren, a zasluge za to delimično pripadaju i promenjenom formatu događaja (ove godine igrači koji su dobili najviše glasova da nastupe u ekipi Istoka, odnosno Zapada – Lebron Džejms i Stef Kari – mogli su da biraju košarkaše sa kojima će igrati).

– Dobro je ispalo za sve. Ne samo za igrače i ligu, već i za navijače, za sve. Bio je ovo sjajan vikend, završili smo ga na pravi način – rekao je igrač Klivlenda, koji je treći put poneo titulu MVP, pošto je susreta završio sa  29 poena, deset skokova i osam asistencija.

Da će ovogodišnji Ol-star biti drugačiji u odnosu na prethodne pokazalo je prvo poluvreme tokom koga se moglo videti više odbrambenih bravura nego tokom većine prethodnih Ol-star mečeva, uključujući i nekoliko blokada na obe strane i ukradenih lopti.

– Želeli smo da promenimo doživljaj Ol-star utakmice kao neozbiljne, smešne. Danas smo hteli da to bude prava košarkaška utakmica – kazao je Kevin Durant.

Ekipa Lebrona Džejmsa meč je dobila iako je zaostajala 13 poena u poslednjoj četvrtini. Preokret je vodio Kralj koji je pogodio i trojku u samoj završnici za izjednačenje 144:144, a ubrzo potom i doneo minimalnu prednost. Na drugoj strani Stef Kari imao je priliku da trojkom donese izjednačenje u poslednjim sekundama ali je agresivna odbrana odlučila o ishodu susreta.

– Tim Lebrona Džejmsa imao je dobro kretanje i brzinu tokom cele utakmice. Kada sam dobio loptu pokušao sam da izborim čistu poziciju za šut, ali sam video Lebrona i Duranta kako pokušavaju da me udvoje. U tom trenutku jedino što možete je da šutnete ali nije uspelo – kazao je Stef Kari, koji je  postigao samo 11 poena. U njegovom timu najefikasniji su bili  Demar Derozan i Demijen Lilard sa po 21 poenom, dok je protivnike pored Lebrona Džejmsa predvodio i Kevin Durent sa 19 koševa.

Šarić: Evropljani lideri timova

Hrvatski košarkaš Dario Šarić kazao je u razgovoru za „Jutarnji“ da evropski igrači danas u NBA ligi imaju znatno veću ulogu u timovima nego pre. „Mislim da su evropski igrači poslednjih nekoliko godina počeli da imaju veliki uticaj u svojim timovima. Nije više kao nekada, pre 20-25 godina, kada ste imali samo Dražena Petrovića ili Vlada Divca, koji su otvarali Evropljanima put u NBA ligu. Danas je priča drugačija, imate Nikolu Jokića i Janisa Adetokumba, koji su glavni u svojim ekipama, imate mene, Bojana i Bogdana Bogdanovića. Toliko je igrača koji igraju dobro i predstavljaju evropsku košarku na najvišem nivou“, rekao je Šarić dva dana nakon što je učestvovao u pobedi tima Sveta nad ekipom Amerike sa 18 poena uz pet asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari