Olimpijski i Paraolimpijski komiteti SAD se protive bojkotu ZOI 2022. u Pekingu 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Olimpijski i Paraolimpijski komiteti SAD ponovili su danas da se protive bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, posle poziva američkim sportistima da ne učestvuju na takmičenju zbog pitanja poštovanja ljudskih prava u Kini.

„Iako nikada ne bismo želeli da umanjimo ono što se iz perspektive ljudskih prava dešava u Kini, mi ne podržavamo bojkot“, rekla je predsednica Paraolimpijskog komiteta SAD Suzan Lajons.

Prema njenim rečima, bojkoti su neefikasni i nepravedno kažnjavaju sportiste koji su se pripremali za Igre, navodeći primer američkog bojkota Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine.

„Verujemo da takvi bojkoti nisu bili efikasni u prošlosti, posebno 1980. Ovi bojkoti samo štete sportistima koju su čitavog života trenirali da bi dobili priliku da predstavljaju svoju zemlju. Verujemo da je ovo pitanje koje bi Vlada trebalo da reši sa Vladom u Kini“, navela je ona.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine počeće 4. februara, samo šest meseci posle Letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koje će početi 23. jula, nakon što su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Kineska politika prema Sinđijangu, gde žive Ujguri i druge pretežno muslimanske etničke grupe, postala je glavna tačka razdora između Kine i Zapada zbog navoda o kršenju ljudskih prava.

Organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima. Kina je navela da se radi o „centrima za profesionalnu obuku“ namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.

Prema nedavno objavljenom izveštaju Istraživačkog centra „Institut za strategiju i politiku Njulajns“ iz Vašingtona, Kina je optužena da je izvršila genocid nad Ujgurima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari