Opštinski budžeti i volontiranje jedini "spas" za škole sporta (VIDEO) 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Vrhunski sportisti, kao i oni u lokalnim ligama ili školama sporta u principu, imaju isti problem – kako u novoj realnosti koju je nametnula pandemija korona virusa trenirati, takmičiti se i postizati rezultate.

Odlažu se takmičenja, igra se bez publike, trenira se pod posebnim uslovima….korona je nametnula nova pravila koja se manje-više odražavaju i na rad škola sporta.

Koliko god roditelji u svojim naslednicima vide nove osvajače medalja pa ih u gradovima u kojima žive upisuju u škole različitih sportova, deo njih strahujući od korone poslednjih meseci ne dovodi svoju decu na treninge.

U klubovima koji naplaćuju članinarine smanjen broj polaznika sigurno utiče na funkcionisanje jer je manje dece, manje i para, a više problema.

Međutim, kada su škole sporta deo sportskih klubova koji imaju adekvatno finansiranje lokalne samouprave, u kojima treneri i uprava rade volonterski, onda se korona može „preživeti“.

– Kad se radi pravedno, kada nema ličnih interesa svi smo zadovoljni. Naša uprava zastupa stav da se članinara ne naplaćuje, da omogućimo svakom detetu koje to želi da trenira i za sada uspevamo u tome. Svi mi u klubu radimo dobrovoljno, nemamo plate, treneri dobijaju šest, sedam hiljada dinara mesečno iako njihov rad vredi mnogo više, opremu koja je potrebna mi kupujemo deci. Dobijenim budžetom smo zadovoljni i postižemo rezultate kojima smo zadovoljni – kaže za Danas jedan od osnivača Boks kluba „Miners“ iz Majdanpeka Ivan Đorđević.

Od Đorđevića saznajemo da su do osposobljavanja svojih trenera, boksera iz Majdanpeka, više od polovine budžeta trošili na angažovanje trenera sa strane. Sada sa četiri svoja trenera uspevaju da pokriju sve troškove, računajući i one koji se odnose na takmičenja.

Uz Boks klub „Miners“ ove godine je u prvih deset rangiranih klubova majdanpečke opštine bio i Klub malog fudbala „Miners“ u okviru koga funkcioniše škola malog fudbala koju pohađa oko 60 polaznika.

– Mi smi deo kluba malog fudbala, naši polaznici plaćaju članarinu, ali nije lako funkcionisati u ovakvim uslovima. Članarina nije dovoljna, pa se dovijamo, snalazimo, neki sponzori nam obezbeđuju lopte, drugi markere, pomaže i klub. Nemamo stalno zaposlene trenere i sav novac od članarine ide na funkcionisanje rada škole malog fudbala. Samo od članarine je teško i sa koronom i bez korone – objašnjava jedan od trenera Novica Anđelković, dodajući da mu se čini da je s obzirom na broj dece, ipak malo novca budžetirano.

Obe ove majdanpečke škole sporta, poštujući propisana pravila, sada imaju treninge. Tu su dezobarijere, dezinfekciona sredstva, merenje temperature pre treninga, rad u manjim grupama, poštovanje distance.

Škola malog fudbala, kako reče Anđelković, od marta do danas radila je manje od dva meseca, a razlog je bila korona.

I u jednoj i u drugoj školi manji je broj polaznika, a naši sagovornici pretpostavljaju da je razlog tome bojazan roditelja da nije dovoljno bezbedno.

– Mi smo ispunili sve zahteve Kriznog štaba, imamo dezobarijere, koriste se dezinfekciona sredstva, nema tuširanja nakon treninga, radi se u manjim grupama kako bi se ispoštovala propisana distanca. Međutim, nešto manje dece je nego obično. Od 35 do 40 koliko je bilo pre epidemije, sada ih je petnaestak manje i to zbog korone. Mi smo razgovarali sa roditeljima, predočili im da poštujemo sve propisane mere, ali ne želimo da utičemo na njihovu odluku hoće li ili neće pustiti decu na trenige. Redovno trenirano, u grupi je maksimalno osmoro – navodi Đorđević.

Ako je suditi po primeru iz Majdanpeka, u manjim mestima je manja ponuda različitih škola sporta, ali one nisu naročit udar za kućni budžet, niti mesta koja sportskim trenerima omogućavaju zapošljavanje.

Oslonjene na sportske klubove ovakve škole sporta budu polazna tačka mladim, koji svoju sportsku karijeru nastavljaju u večim gradovima i većim klubovima.

Još uvek prisutan više, manje volonterski rad omogućio je da ovako koncipirane škole sporta budu „imune“ na korona virus.

Tekst je nastao u okviru projekta koji finansijski podržava Ambasada Norveške u Beogradu. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Norveške ambasade, Balkan Trust for Democracy i German Marshall Fund kao partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari