Najlošiji tim u gradu sad mora da bude najbolji u selu: Kakav je štof Bahar ostavio Milojeviću kome treba sukno za nošnju u maju 1Foto: Starsport

Kad nema rezultata prvo strada trener, rekao je Zvezdan Terzić na konferenciji za medije na kojoj se Crvena zvezda i zvanično oprostila od Baraka Bahara.

Nezvanično, Izraelcu je otkaz bio spreman i ranije, jer je iste večeri kad su crveno-beli izgubili od Partizana u 171. večitom derbiju objavljena i smena na klupi, odnosno vest da se Vladan Milojević vraća u Ljutice Bogdana.

Medijska euforija koja je zavladala u Srbiji kad se pre osam meseci saznalo da će između dva Milojevića, Miloša i Vladana, Zvezdu voditi jedan Bahar, može se meriti samo sa atmosferom gomile za linč kojom ga isti ti mediji ispraćaju sa “Marakane”.

Toliko ružnih stvari je rečeno i napisano poslednjih dana na račun njegovog trenerskog znanja i umeća, ali i karaktera, ali se niko nije zapitao ko je takvog stručnjaka i čoveka doveo u klub.

Pod devizom “o pokojniku sve najgore” na Baharov račun se svaljuje sve loše što se desilo ove jeseni u Crvenoj zvezdi i ispada da je jedini krivac što je tim u koji je uložen za naše prilike ogroman novac, osvojio samo bod u Ligi šampiona i izgubio od Partizana.

Da Zvezdan Terzić nije sam pokazao tragove samokritike u četvrtak na konferenciji za medije, njegovo ime se ne bi ni pomenulo, kao ni imena onih koji su bili zaduženi da te silne milione evra potroše na istorijski visoke transfere u prošlom letnjem prelaznom roku.

Zapravo, u svom “hitnom obraćanju (naciji)” generalni direktor Crvene zvezde je objasnio: “Mi te pare nismo potrošili, nego smo ih investirali”. Zatim je dodao da će se u maju videti da je u pravu.

Drugim rečima, radi se o fudbalerima koje, osim golmana Glazera, nije dovodio Bahar, a Izraelac se sa njima upoznavao tokom priprema odnosno kad je sezona već počela, i u hodu pravio ekipu.

Može samo da se nagađa ko je od igrača dovedenih u Zvezdu bio želja trenera, a ko je stigao preko raznih menadžerskih kombinacija, jer para je bilo i za jednu i za drugu opciju.

Recimo, sudeći po onome što je Terzić saopštio u svom obraćanju “zvezdaškoj javnosti”, toliko kritikovani Šerif Endiaje, koji je stigao u septembru i za koga je, navodno, plaćeno obeštećenje od četiri miliona evra, nije bio želja trenera već “investicija”.

Prvi čovek crveno-belih je otkrio da je bilo “mnogo nezadovoljnih u svlačionici”, što znači da je dovođeno puno fudbalera koji igraju na istim pozicijama, pa je zato Terzić priznao da Baharu “nije bilo lako”.

Iako sebi pripisuje zasluge za to što su ove jeseni iz omladinske škole u prvi tim promovisani Mijatović, Nedeljković i Lučić, činjenica je da je Izraelac tokom jeseni video sa čim raspolaže i zaključio da ova trojica dečaka zaslužuju mesto u ekipi pre onih koji su skupo plaćeni.

Ali, u galami koja se podigla kako bi se zaglušilo pitanje ko je, osim Bahara, kriv za to što nisu ostvarene letošnje ambicije, ovo se i ne spominje.

Dovođenjem Vladana Milojevića Zvezda se vratila u 2019. godinu, kada je procenjeno da klubu nedostaje neko sa drugačijim, modernijim shvatanjem fudbala. Uprava je najpre pokušala sa Dejanom Stankovićem, potom je šansu dobio Miloš Milojević i, kako će se ispostaviti, u tom naumu odustalo se sa otkazom Baraku Baharu.

Niko od njih trojice nije ispunio očekivanja čelnika Zvezde, neki nisu bili po volji ni navijačima, pa se Terzić odlučio da zaigra na proverenu, sigurnu opciju.

Od kad je pre četiri godine napustio “Marakanu” Milojević je promenio pet klubova, u nekima je otpuštan, a u nekima je sam dao ostavku. Sada vratio tamo gde je napravio najveće uspehe i najbolje rezultate u karijeri i gde zna kako stvari funkcionišu.

Njegov povratak je poraz ideje da Zvezda treba da ima trenera koji će joj garantovati igru za velike, evropske utakmice.

Umesto toga sledi povratak na stare navike i dobro poznate običaje – sigurno je da će osvojiti titulu, a usput i Kup u Srbiji, dok će u Evropi bojeve da biju srce u junaka (gardista) i činjenica da je lopta okrugla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari