Oranica za Špance 1Foto: Printscreen

Debakl Mađarske i Rusije u prvom kolu, pa i isto težak poraz Turske, nekako je potvrdio sve veću i veću razliku „zapada“ i ostalih u modernom fudbalu.

Ulaže se mnogo i u Rusiji, i u Turskoj, na neki način i u Mađarskoj, ali je to i dalje ništa u odnosu na bogate zemlje, i to se na terenu jasno vidi.

Francuzi su mi, uz Engleze, i pre početka bili najveći favoriti, a sad su se na tom mestu osamili.

Jednostavno su tehnički i taktički superiorni, protiv Nemačke su, čini mi se, odigrali sa 60 odsto snage, samouvereno do neba.

Samo neki veliki problem sa povredama može da ih spreči da stignu do vrha.

Nemci su, s druge strane, pomalo razočarali, iako je jasno da nemaju ekipu za najviše domete.

Po prvi put posle 20 i više godina izgledalo mi je kao da nemaju dovoljno motiva, što njima nije ni najmanje svojstveno.

Ni gore ni dole, nit hoće nit neće, baš su bili neprepoznatljivi i rezultat nije pravi odraz snaga.

Španci su odigrali loše, nije mi jasno kome je palo na pamet da se utakmica igra u Sevilji na stadionu koji je napravljen valjda za Mediteranske igre i na njemu se ne igraju mečevi Primere.

Nisam mogao da verujem kakva je to oranica, posebno što je španski stil igre sa bezbroj pasova po travi time onemogućen.

Jednostavno su sebe razoružali, ali je to bruka i za organizatore takmičenja tog nivoa. Ne sećam se da sam gledao neku utakmicu u završnicama bilo kog velikog reprezentativnog i klupskog takmičenja na takvom terenu.

Šveđani bi se i mogli nazvati prijatnim iznenađenjem jer su otkinuli bod, ali sve poništava totalni antifudbal koji su pokazali, iako im je „podloga“ potpuno odgovarala.

Da odigraš utakmicu sa 16 odsto poseda, da ti ni kontranapad nije ni na kraj pameti. Videćemo kako će biti protiv drugih protivnika, ali ovakvom igrom neće daleko stići.

Iznenadila me je kvalitetom utakmica Slovačka – Poljska, koju su mnogi unapred preskočili jer nije atraktivna u najavi.

Slovaci su pokazali „neočekivan“ kvalitet, igrali su igru koju gaje već decenijama, čvrsto i disciplinovano, sa opasnom tranzicijom.

Izgledalo je kao da su iznenadili i favorizovane Poljake, koji nisu igrali toliko loše, koliko su pokazali nemoć kad im potpuno zatvore Levandovskog.

Slovacima, ipak, da bi otišli dalje, treba da pokažu još mnogo više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari