Organizatori Olimpijskih igara u Japanu počeli sa probnim takmičenjima 1Foto: EPA-EFE/ KIMIMASA MAYAMA

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da sportisti, treneri i ostali zvaničnici neće morati u obaveznu 14-dnevnu izolaciju prilikom dolaska u Japan.

Normalno, pre toga će morati da ispune sve neophodne epidemiološke uslove. Što se tiče inostranih navijača odluka će biti doneta na proleće.

– Jasno je da je nemoguće uvesti karantin, pa će biti potrebni testovi za ulazak u zemlju- izjavio je izvršni direktor OI Tokio 2020. godine Toširo Muro.

U Japanu je u poslednje vreme održano nekoliko kontrolnih takmičenja, a prošlog vikenda su organizovali međunarodni miting u gimnastici na kojem je bilo i publike.

I Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ponovio je i potvrdio da se ne razmatra bilo kakvo novo odlaganje Igara.

„Nećemo pregovarati o odlaganju Olimpijskih igara ponovo. Važno je da sve uradimo po protokolu i merama i da sve bude spremno. Nadam se da ćemo sve dobro uraditi kako bi pokazali sportistima da je sve sigurno i da im podignemo samopouzdanje. Sve će biti spremno do početka Igara“, rekao je Tomas Bah, predsednik MOK-a.

On je dodao da će Igre početi  23. jula.

„Ne mogu da vam kažem koji će biti tačan broj gledalaca, ali kako se situacija razvija u Japanu, ubeđen sam da ćemo imati određen broj gledalaca tokom Olimpijskih igara. Potrudićemo se da svi budu sigurni u Tokiju. Dobili smo dobre vesti od NBA lige, koja počinje ranije, 22. decembra. Skraćena sezona će dopustiti najboljim NBA igračima da igraju u Tokiju. To je ono što svi želimo“, dodao je Bah.

On je saopštio i da ne želi da olimpijci imaju prioritet prilikom vakcinacije protiv korona virusa.

„Prvi talas vakcinacije je za ljude kojima je najpotrebnije. Ne želimo da imamo povlašćeni tretman. Visoko rizični ljudi trebalo bi prvi da dobiju vakcinu. Podržavamo to“, rekao je Bah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari