Orlovi bez kreacije i krila 1Foto: Starsport

Srbija očigledno ne zna ili ne može sa Velsom, jer ni u odsustvu prve vedete ove ostrvske selekcije Gereta Bejla nije uspela da zauzda Zmajeve, pa je u drugom duelu sa polufinalistom poslednjeg Evropskog prvenstva samo ponovila rezultat sa gostovanja u Kardifu (1:1), što je srećom nije koštalo gubljenja pvog mesta u D grupi.

Posle šest etapa trke za šampionat sveta 2018. godine ostaje žal za propuštenom šansom da se profitira na remiju prvog pratioca Republike Irske (s istim brojem bodova) i Austrije, odnosno napravi veliki trokorak bliže Rusiji. Mada nam je Mondijal, ruku na srce, pre početka kvalifikacija, a posle silnih neodlazaka na kontinentalna takmičenja i propuštanja prošlog SP, delovao blizu koliko ulazak naše zemlje u Evropsku uniju.

– Blago smo razočarani rezultatom, pa čak i igrom, ali Vels je ekipa koja ima rezultate i kontinuitet, a nije samo Geret Bejl kako se misli. Ušli smo loše u meč, možda preopterećeni velikim očekivanjima publike i javnosti, mada su ona normalna u sportu, a onda smo primili gol iz individualne greške, što je skoro postala praksa iako stalno radimo na popravljanju toga. U finišu prvog poluvremena imali smo nekoliko šansi, ali ne iz kategorije stoprocentnih, dok smo u drugom igrali bolje, a oni se branili, jer su imali rezultat… Međutim, satisfakcija je to što smo ostali prvi u grupi. Sada samo mislimo kako da pobedimo Moldaviju u sledećoj utakmici. Ponovo ćemo biti domaćini, ali neće biti lako – ne beži od istine Slavoljub Muslin.

Međutim, iskusni stručnjak je propustio (ili je to ostavio za svlačionicu) da objasni zašto Orlovi u nedelju uveče nisu imali probojnost i čvrstinu kroz sredinu terena, kako su im gosti slomili krila, potpuno neutrališući Dušana Tadića i Filipa Kostića, na čiji su “pogon” gurali do sada, zbog čega Aleksandra Kolarova nije više bilo na protivničkoj polovini terena, otkuda tolika neubedljivost prilikom prekida, misli li sa svojim saradnicima o traženju novih rezervnih opcija na mestu kreatora igre, jer je Nemanji Matiću i društvu protiv Velšana najviše nedostajalo ideja, iz kog se razloga dešava da drugi meč zaredom jure rezultatski minus na poluvremenu…

Bez odgovora na ova pitanja i brze reakcije na vidljive slabosti teško se mogu do kraja iskoristiti sve vrline u fudbalu srpskog tima, iako ih je još više nego mana, pa Muslin i njegovi puleni drže stvari pod svojom kontrolom, za razliku od ranijih godina, kada su brzo ispadali iz “sedla” i(li) zavisili od tuđih dobrih i loših dana.

– Ovo je dugačak put, znamo da nismo ni blizu kraja borbe za Mondijal. Ima još mnogo da se igra… Biće prilika za popravni. Očigledno je da ova ekipa ima veliki potencijal, da napreduje i da će rasti u budućnosti – tumači stvari na svoj način kapiten Branislav Ivanović, uz opasku da su im krcate tribine “možda bile prevelik vetar u leđa” i tvrdnju da je sudija “mekano dosuđenim penalom” za Vels “možda prelomio i dao samopouzdanje protivniku”.

Kao ni selektor ne osvrćući se na nedosuđivanje jedanaesterca za naš tim, zbog igranja rukom. Nije to učinio ni Aleksandar Mitrović, koji je jedini domaćinov šut u okvir gola, u moru poluprilika i tzv. opasnih situacija oko mreže velškog golmana, pretvorio u rezultaski egal.

– Samo dva gola, dosta tuče i na kraju po bod za obe ekipe. Hteli smo pobedu, ali nismo imali sreće da ispunimo cilj u fenomenalnoj atmosferi. Ipak, milslim da nismo bili tako loši i, što je još važnije, mi se i dalje za sve pitamo – u pravu je petostruki strelac u ovim kvaliifkacijama, bez posledica minorne minutaže u NJukaslu po njegovu igru za reprezentaciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari