"Orlovi" večeras u borbi u Mundijal 1Foto: STARSPORT

Jedna pobeda briše sve.

Mada bi katastrofalna partija sa „Ernest Hapela“, od prošlog petka, trebalo da bude otrežnjujuća opomena selektoru Slavoljubu Muslinu i njegovim izabranicima, tj. dobar povod za objektivan osvrt na kompletne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji, malo ko će se sećati tragikomičnih grešaka u odbrani, izgubljene bitke na sredini terena i bezopasnosti u ofanzivi iz poraza od prežaljene i nekompletne Austrije ako najbolji fudbaleri Srbije večeras dobiju duel sa Gruzijom i iz Beograda, i kao osvajači prvog mesta u D grupi, odu pravo na Mondijal sledećeg leta.

Sa svim slabostima i oscilacijama fudbal koji igraju Orlovi kvalitetniji je od onoga što su gosti pokazali u borbi za SP, o čemu najpreciznije svedoči ogromnih 13 bodova razlike između ova dva tima, ali to nikako ne znači da će im puleni Temurija Kecbaija pokloniti tri neophodna boda. I zašto bi? Ako su skupo „prodali kožu“ Velsu pre nekoliko dana (0:1), istom rivalu se hrabro isprsili u oktobarskom meču 2016, nimalo ne mareći za četvrto mesto Gereta Bejla i njegove ekipe na šampionatu Evrope tog leta (1:1), Irsku iznenadili remijem (1:1), a naš nacionalni tim najblaže rečeno namučili u martovskom porazu u Tbilisiju (1:3). I tom prilikom ogolili mnoge manjkavosti Branislava Ivanovića i društva. Pogotovo u prvom poluvremenu, kada je Dušan Tadić tek u 45. minutu, iz penala, anulirao domaćinovo vođstvo u režiji Kačarave i Kolarova, koji je prekratkom povratnom loptom za golmana Vladimira Stojkovića namestio gol Gruzijcima. Što je bila tek jedna u nizu velikih gluposti srpskih igrača do odlaska na pauzu, posle čega su Aleksandar Mitrović i debitant Mijat Gaćinović svojim pogocima zabašurili rupe u igri gostiju. Ovog puta nema vremena za čekanje, nije dozvoljen potcenjivački stav, ne bi valjalo osloniti se na sreću, a pogrešno bi bilo i sve karte baciti na sjajnu percepciju igre, dobre reflekse, neverovatnu koncentraciju, motivaciju i samopouzdanje našeg najboljeg čuvara mreže. Stojković je milion puta gurao pod tepih probleme u obe faze igre i svim linijama tima, ali ne može i nije dužan sve sam. Više nego ikada potrebni su mu čvrstina i složnost štoperskog trilinga, probojnost bekova, fajterski duh i obazrivost tandema zadnjih veznih, upotrebljivi centaršutevi krilnih vezista, pametni i pravovremeni pasovi organizatora igre i dobra realizacija napadača, u formaciji 3-4-3 na kojoj je Muslin od početka svog selektorska tvrdoglavo insistirao. Odnosno, „krv, znoj i suze“ svih, od prvog do poslednjeg fudbalera koji večeras dobije makar i minut na terenu „Rajka Mitića“.

– Mnogo mi je teško što smo odložili ono što smo želeli da završimo u Beču, ali ispostavilo se da Austrija nije ekipa za potcenjivanje, iako su bodove koji im ništa ne znače osvojili bez par važnih igrača. Sada je pritisak veći, a Gruzija kvalitetniji i teži protivnik nego što se misli. S druge strane, ovaj tim je odigrao toliko perfektnih utakmica za ove dve godine da bi morao da izgura stvar do kraja. Nije jednostavno dići se posle pada, mada je morao kad-tad da nam se desi, ali nema nam druge nego da da stisnemo zube i pobedimo – kaže Vladimir Stojković.

Slavoljub Muslin je od prvog dana priprema za finiš trke za Mondijal ponavljao da „Srbija nije još na Svetskom prvenstvu“, iako su javnost i navijači još od pobeda iz septembra slavili povratak na najveću scenu, ali sigurno ni on nije mogao da pretpostavi da će mu taktika i izbor igrača biti takav pucanj u prazno, a oni kojima je ukazao poverenje odigrati toliko loše.

– Nedostaje nam još jedan korak i to je možda psihološki najteže. Nema straha. Igramo u Beogradu protiv rivala od koga smo objektivno jači. Možda ovaj poraz bude imao uticaja, ali mislim da će sve biti u redu. Dobro je što utakmica dolazi tako brzo. Imamo bod više i mislim da smo u ovoj grupi pokazali najviše i da nam je mesto na Svetskom prvenstvu. Ali, to moramo da potvrdimo protiv Gruzije. Najvažnije je da zavisimo od sebe i da ako pobedimo idemo na Mundijal – ne dovodi srpski selektor u pitanje odlazak na Svetski šampionat.

Pobeda najsigurnija opcija

Da bi ne osluškivale vesti iz Kardfifa i zavisilo od ishoda duela drugoplasiranog Velsa (17 bodoba) i trećeplasirane Republike Irske (16), Srbiji (18) je najbolje da uzme ceo plen protiv Gruzijaca i pobegne pratiocima na nedostižnu distancu. U teoriji bi i remi mogao da joj bude dovoljan za direktan prolaz na Mondijal, pod uslovom da drugi meč nema pobednika ili da Irci slave s manje od četiri gola razlike, što je rizičan scenario. U slučaju poraza naše reprezentacije i egala Velsa i Irske taj neuspeh ne bi smeo da bude izražen s više od jednog gola razlike, ali tek to je „mačka u džaku“.

Ima još karata

Ko nije stigao još da kupi karte, a misli da Orlovi večeras zaslužuju podršku sa tribina ima još vremena da nabavi ulaznice i to po cenama od 1.200 (Zapad centar), 1.000 (Zapad bok i Istok centar), 800 (Istok bok) i 400 dinara (Sever i Jg). Karte će se na blagajnama „Rajka Mitića“ prodavati do 19 časova.

Sudija iz Poljske

Biti ili ne biti meč za naš tim sudiće Poljak Pavel Gil sa svojim zemljacima. Ovaj arbitar ima 41 godinu, bedž FIFA nosi od 2009, a ove sezone vodio je tri meča u kvalifikacijama za Ligu Evrope (Braga – Hafnarfjordur, AEK – Austrija Beč) i Ligu šampiona (Jang Bojs – Dinamo Kijev). U kvalifikacijama za sledeće SP držao je pištaljku na utakmicama Makedonija – Španija i Letonija – Mađarska. Naša javnost ga se seća iz duela Partizana i Asterasa u grupnoj fazi LE u sezoni 2014/2015, kada su srpski i grčki tim odigrali bez golova u Beogradu. Sudio je i selekciji do 19 godina u porazu od Španije u grupnoj fazi EURO 2011.

Grupa D

1. Srbija 18

2. Vels 17

3. Republika Irska 16

4. Austrija 13

5. Gruzija 5

5. Moldavija 2

Poslednje kolo (večeras): Srbija – Gruzija, Vels – R. Irska, Moldavija – Austrija

Favoriti po planu

Polako se kompletira spisak od 17 učesnika SP iz Evrope. Pre poslednje runde kvalifikacija domaćinu Rusiji priključili su se oni od kojih se to i očekivalo Nemačka, Španija, Engleska, Belgija, Francuska i Španija (kao pobednici svojih grupa), a mondijalskoj vizi kroz baraž nada se se još drugoplasiranih ekipa iz osam grupa, jer za devetu (s najmanje bodova) nema mesta. Uoči ključnih bitki njihov plasman bio je: Potugal 18, Italija 14, Švedska 12, Danska 13, S. Irska 13, Grčka 13, Vels 11, Hrvatska 11, Škotska 11.

Nigerija prvi afrički učesnik

Nigerija je prva reprezentacija iz Afrike koja se kvalifikovala za Mondijal 2018, pošto je vikend pobedom nad Zambijom došla do 13 bodova i osigurala prvo mesto u B grupi, ostavivši iza sebe pomenutog rivala, Kamerun i Alžir. U ostalim grupama cilju su najbliži Tunis (A), Maroko (C) i Senegal (D), premda niko od njih nije siguran. Na drugim kontinentima posao su već završili Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Južna Koreja, Saudijska Arabija…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari