Osaka osvojila Australijan open i prvo mesto na WTA listi 1Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING EDITORIAL USE ONLY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Japanska teniserka Naomi Osaka osvojila je danas svoj prvi trofej na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu, pošto je u finalu pobedila Čehinju Petru Kvitovu posle tri seta, 7:6, 5:7, 6:4.

Osaka je osvojila drugi grend slem turnir u karijeri i drugi uzastopno, pošto je prošlog septembra trijumfovala na Ju Es openu, pobedom protiv Serene Vilijams.

Osaka je trijumfom u Melburnu preuzela prvo mesto na WTA listi od Simone Halep.

Teniserke su u prvom setu imale nekoliko brejk prilika, ali su ipak osvajale gemove na svoj servis, pa je odigran taj-brejk, koji je Osaka dobila sa 7:2.

Kvitova je dobro počela drugi set, povela je sa 2:0, ali je posle toga stala, što je Osaka iskoristila, osvojil četiri uzastopna gema i povela sa 4:2. Teniserke su posle toga osvojile po gem na svoj servis, a u devetom gemu Osaka nije iskoristila tri meč lopte na servis protivnice, pa je u narednom gemu servirala za pobedu.

Kvitova joj je oduzela servis i izjednačila na 5:5. Čehinja je posle toga vezala još dva gema i izjednačila na 1:1 u setovima.

Japanska teniserka je u trećem gemu trećeg seta oduzela servis Kvitovoj i posle osvojenog gema na svoj servis povela je sa 3:1. U sedmom gemu nije iskoristila 40:0 za vodjstvo od 5:2, pa se Kvitova primakla na gem zaostatka.

Obe su posle toga osvajale gemove na svoje servise, Osaka je sačuvala prednost jednog brejka i pobedila posle dva sata i 27 minuta.

Osaka je prva teniserka iz Japana koja je zauzela prvo mesto na WTA listi.

Kvitova je ostala na dve grend slem titule, koje je osvojila na Vimbldonu 2011. i 2014. godine. Ona je igrala u prvom grend slem finalu, otkako je provalnik napao u njenoj kući i isekao je po ruci.

Takodje, i Kvitova bi bila prva na svetskoj rang-listi da je pobedila u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari