Osmoro ljudi optuženo za smrt Dijega Maradone 1EPA-EFE/Demian Alday Estévez

Sud u Argentini treba da utvrdi da li je bilo fatalnih propusta u lečenju jednog od najboljih fudbalera sveta svih vremena.

Dijego Armando Maradona preminuo je 25. novembra 2020. godine od srčanog udara u 60. godini, u svojoj kući dok se oporavljao od operacije mozga, ali se ubrzo posle njegove smrti pojavila sumnja da nije adekvatno medicinski tretiran.

Godinu i po dana kasnije, na  kraju istrage sprovedene od specijalno za tu svrhu formirane stručne medicinske komisije, podignuta je optužba protiv osam osoba, za koje se pretpostavlja da su svojim (ne)činjenjem uticali na fatalan ishod oporavljanja sportiste čiji je prerani odlazak Argentinu zavio u crno, a svet ujednio u žalosti za genijalnim loptašem specifične ličnosti i burnog privatnog života.

Oni se terete za „loše postupanje i propuste“ tokom Maradoninog lečenja. a među optuženima nalaze se neurohirurg Lopold Luke koji se godinama predstavljao kao Dijegov prijatelj, zatim psihijatar Augustina Kosačov i još šest njihovih kolega.

Ukoliko advokati odbrane ne dokumentuju suprotno, tj bude dokazano ubistvo iz nehata, slede im zatvorske kazne između 5 i 25 godina.

Inače, porodica nekadašnjeg susperstara Boke Juniors, Barselone, Napolija i Sevilje od početka tvrdi da je smrt mogla biti izbegnuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari