Osvojio US open pa nestao: Ko je Brazilac Tijago Sejbot Vajld koji je na startu Rolan Garosa izbacio Danila Medvedeva? 1

Takmičenje na Rolan Garosu se još uvek nije ni zahuktalo a već smo bili svedoci velikog iznenađenja. Danil Medvedev je morao da spakuje kofere i kupi povratnu kartu a da se nije ljudski ni raspakovao dolaskom u Pariz.

Tema dana postao je relativno anonimni Brazilac. Rolan Garos i Vimbldon su grend slemovi na kojima su, zbog specifičnosti podloga, najčešća iznenađenja na najvećim teniskim turnirima.

Breme apsolutnog favorita na pariskoj šljaci među prvima nije uspeo da iznese Danil Medvedev. Teniser koji je na Rolan Garos stigao kao jedan od kandidata za podizanje pehara, nakon svog prvog osvojenog mastersa na šljaci (Rim) doživeo je brodolom već na startu grend slema.

Tijago Sejbot Vajld uspeo je da eliminiše ruskog asa u pet setova, sve vreme se boreći sa umorom, grčevima u mišićima i zamorom materijala.

Brazilac je danas tema broj jedan u pariskim teniskim krugovima. Prelistavaju se arhive kako bi se došlo do podataka o teniseru koji je nekada puno obećavao a nakon osvojenog juniorskog US opena kao da je otišao na petogodišnji odmor.

Poput većine Brazilaca, šljaka mu je omiljena podloga, uprkos tome što se u juniorskim danima isprofilisao kao veliki talenat uspesima na betonu.

Pozicija na kojoj je bio pre dolazak u Pariz (172. mesto na ATP listi) možda je i najbolja ilustracija u kakvoj je fazi karijere bio, bez većih uspeha na značajnijim turnirima.

Tačnije, najpoznatiji je u Južnoj Americi, s obzirom na to da najviše turnira tokom godine upravo igra u državama koje se graniče sa Brazilom.

Mahom su to čelendžer turniri ili ATP manjeg ranga. U Južnoj Americi je gotovo nemoguće naći turnire koji se ne održavaju na šljaci, s tim u vezi i ne čudi što je u Pariz stigao maksimalno „našpanovan“ pripremajući se na turnirima u Torinu, a pre toga u Čileu.

Dvadeset trogodišnji Brazilac bio je vrlo perspektivan u juniorskim danima. Osim što je osvojio US open, te 2018. zvanično je bio osmi junior na svetu, sa učešćem i u polufinalu Rolan Garosa.

Prelazak u seniorsku konkurenciju percipiran je kao prilika za sticanje bodova pre svega na turnirima u Južnoj Americi. Sa svega 19 godina osvojio je prvi ATP turnir u Santijagu, postavši najmlađi Brazilac koji je ikada došao do pehara na ATP.

Ipak, kada je trebalo da napravi konkretniji iskorak u karijeri, sa 106. pozicije na ATP listi, nikako nije uspevao da se probije do glavnog žreba nekog značajnijeg turnira.

Činjenica da je protiv Danila Medvedeva ostvario prvu grend slem pobedu negde pokazuje u kojoj meri njegov igrački napredak u seniorskoj konkurenciji nije bio u dosluhu sa talentom.

Javnost ga pamti i kao prvog tenisera koji je bio zaražen korona virusom. Dvadeset i petog marta 2020. objavio je na društvenoj mreži da je zaražen koronom i da pomno prati savete lekara.

Kada se na netu ukuca njegovo ime, najčešće je povezano sa konfliktom koji mu se pre tri godine desio na turniru u Riju. Igrao je sa španskim teniserom Alehandrom Davidovičem Fokinom; meč je svo vreme bio tenzičan a kulminacija se dogodila u taj-brejku drugo seta pri vođstvu Brazilca 6:2.

Davidović Fokina je uhvatio na spavanju Sejbot Vajlda, servirao je „ispod ruke“ čim je stao na osnovnu liniju, ne sačekavši ni sekund što je razbesnelo njegovog rivala.

Usledila je rasprava sa sudijom, njihovo međusobno nadgornjavanje, dok je na zvižduke sa tribina Španac odreagovao na način da je prišao boksu brazilčevih simpatizera i započeo svađu.

Sejbot Vajld slovi za veoma temperamentu osobu, relativno kratkog fitilja. Septembra 2021. bio je pod istragom brazilske policije zbog optužbi da je fizički i psihički maltretirao njegovu bivšu devojku, zbog čega je dobio zabranu prilaska.

Na kraju je odlučio da pokrene protivtužbu zbog iznetih kleveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari