"Ovakvu ligu bi osvojio i Zvezdan Terzić da sedne na klupu": Bivši treneri Zvezde o smeni Miloša Milojevića i dovođenju Baraka Bahara 1Foto: Starsport

Dupla kruna nije bila dovoljna Milošu Milojeviću da sačuva poziciju trenera Crvene zvezde, koju je usred sezone preuzeo od Dejana Stankovića.

Novi trener Barak Bahar moraće da ostvari uspeh u grupnoj fazi Lige šampiona kako bi u očima javnosti opravdao potez uprave crveno-belih da smeni trenera koji im je osigurao direktan plasman u elitno takmičenje.

Slovenački stručnjak, Slaviša Stojanović, koji je i sam imao rastanak sa Crvenom zvezdom uprkos osvojenoj tituli (2014), ističe za Danas da će pritisak na izraelskom strategu biti ogroman i da će se očekivati da rezultate ispostavi odmah.

– Ne dešava se u Crvenoj zvezdi prvi put da trener koji osvoji titulu ili duplu krunu treba da napusti klub. Milojević odlazi uzdignute glave, a pritisak je sada još veći na Baraku Baharu. Uspeh se u ovakvim slučajevima unapred podrazumeva. Koliko sam pratio, tu je uključeno i obeštećenje koje je plaćeno za njega, a videćemo koliko će imati budžet i odrešene ruke za dovođenje novih igrača. Čak i ako bude imao sve to, treba imati u vidu da ponekad i najboljem igraču treba vremena da se adaptira na klub, ligu, pa na kraju i na zemlju u kojoj igra. A Bahar ima samo par meseci da se sa svime upozna i sve složi u red – napominje Stojanović.

Zvezda Kup šampiona nije osvojila sa inostranim trenerom

Bivši trener Zvezde objašnjava i da Bahara čeka privikavanje na balkanski mentalitet, kako igrača, tako i stvari van terena.

– Ne znam koliko Izraelac poznaje naš mentalitet, ligu, mogućnosti ovih igrača Zvezde. Imaće za to jako malo vremena, ustvari premalo. Istorija je pokazala da su najveće uspehe, od čuvenog Kupa šampiona sa Ljupkom Petrovićem, pa do takozvanih mikro uspeha i ulazaka u grupne faze takmičenja, ostvarivali domaći ili treneri iz regiona, koji razumeju specifičnost sredine. Bahar Ima veliku čast da ne mora da se bori za Ligu šampiona već direktno kreće sa velike pozornice, iz faze po grupama. Neće imati pravo na kiks, biće bitan svaki gol, svaki bod. A kada tako sve oči gledaju u tebe, pritisak koji osećaš je još jači veći nego uobičajeno. Ja mu naijskrenije želim i sreću, jer ponekad i ona odluči o rezultatu uprkos timu koji imaš – ističe Stojanović.

Još jedan bivši strateg crveno-belih Milorad Kosanović nema dilemu da će se o Baharu suditi isključivo na osnovu rezultata u Ligi šampiona.

– Na prvi pogled deluje vrlo neobično da se klub oprosti od trenera koji je osvojio duplu krunu I dovede novog. To verovatno nije slučajno i pretpostavljam da ljudi u klubu možda znaju nešto što mi ne vidimo spolja. Oni verovatno misle da znaju šta Milojević nije u mogućnosti da uradi u Ligi šampiona, a za šta veruju da Bahar može. Da li su u pravu? Pa, pokazaće ista ta Liga šampiona. To će biti trenutak istine i za Bahara i za one koje su ga doveli – priča Kosanović.

Dodaje da je sam čin smene trenera koji je osvojio duplu krunu dokaz degradiranosti domaćeg takmičenja.

– Vidim da se uprava Zvezde hvali istorijskim rezultatima, trećom duplom krunom. Onda je nejasno zašto se odriču trenera koji im je omogućio taj istorijski rezultat. Ovde je jedan drugi problem ustvari na delu. Domaće takmičenje je toliko degradirano da ovakvu ligu može da osvoji i Zvezdan Terzić kad bi poželeo da sedne na klupu – tvrdi Kosanović.

Ne gledamo istini u oči

Napominje i da je veliko pitanje a li će Baharu biti dovedeni igrači koji mogu da mu donesu uspeh u Ligi šampiona.

– Uništili smo sistem u kome je školovani stručni kadar vodio glavnu reč. Pogledajte omladinske i mlađe lige. Glavnu reč vode Zvezda, Partizan i Čukarički. Ali, onda posle njih dolaze Brodarac i klubovi koji nemaju veze sa Superligom. Oslanjamo se na dovođenje stranaca koji nemaju kvalitet za Evropu. Zašto su stranci u prvom planu, a zapostavili smo sopstvenu decu. Ima li Zvezda para da dovede Baharu strance koji mogu da iznesu Ligu šampiona? Mi volimo da skočimo pre nego što kažemo hop. Tako smo i pred Mundijal u Kataru tvrdili da smo najbolji na svetu, a onda smo prošli kako smo prošli. A niko pred Katar nije smeo da kaže da smo se tamo plasirali zahvaljujući poništenom čistom golu Ronalda. Ne volimo da gledamo istini u oči. Zato nam se sve i vraća ovako kako nam se vraća – zaključuje Kosanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari