Ovo nije poslednji ples 1Foto: STARSPORT

Najbolji evropski trener svih vremena odlučio je da kao i 2012. kada je napustio Panatinaikos, napravi jednogodišnju pauzu i posveti se porodici i košarkaškom usavršavanju.

Željko Obradović, uprkos dobrom odnosu sa Alijem Kočom, predsednikom Fenerbahčea, nakon konsultacija sa članovima porodice, „prelomio“ je da posle sedam uspešnih godina na klupi jedinog turskog osvajača Evrolige, napusti klub i napravi jednogodišnju pauzu.

Popularni Žoc je prethodno ispoštovao rukovodeće ljude Fenera; otputovao je na sastanak u Istanbul, saslušao nedavno poslednju ponudu i uverio se u plan za narednu sezonu, ali je pri donošenju konačne odluke zatražio da se vrati u Srbiju i poslodavcima odgovori nakon konsultacija sa najbližim ljudima i članovima familije.

Usmeni dogovor je ispoštovao i tačno u predviđenom roku poručio čelnim ljudima Fenerbahčea da mogu da krenu u akciju traženja novog rešenja na mesto trenera.

Odluka srpskog stručnjaka da napusti Fener izvesno je povezana i sa izuzetno lošom sezonom koja je otkazana zbog pandemije korona virusa.

„Kanarinci“ su u Evroligi beležili ubedljivo najlošije rezultate u poslednjih sedam godina. U trenutku prekida sezone imali su negativan skor 13-15 i grčevito se borili za mesto u plej-ofu. Istovremeno, u turskom šampionatu je Efes dominirao, dok je Fener sa Karšijakom konkurisao za drugo mesto pred početak eliminacione faze.

– Veliki košarkaši uvek će naći vreme, nezavisno od okolnosti (umorni, zauzeti, smeteni itd) da rade na svojoj veštini i igri – Željko Obradović. Hvala za sve istorijske momente koje smo zajedno proživeli u Fenerbahčeu – citirao je Bogdan Bogdanović Obradovića želeći da na taj način pruži podršku svom bivšem treneru pri njegovoj odluci da napusti Fener.

Nije tajna i da su plate kasnile, odnosno da igrači i stručni štab od novembra do aprila nisu dobili ni „dinara“.

Proglašenje pandemije u Feneru su dočekali kao povod za umanjenje prihoda svih zaposlenih; projektovano je bilo da za april, maj i jun plate budu umanjene za nekih 30 odsto.

Pojedinci, pogotovo strani igrači, lošu finansijsku situaciju videli su kao razlog da raskinu ugovore i potraže bolje platežne klubove: Kostas Slukas je među prvima priznao da razmišlja o odlasku i da mu je odluka vezana isključivo za naredni potez Željka Obradovića.

Melih Mahmutoglu, kapiten tima i jedini turski igrač sa važnijom ulogom u ekipi, javno je zatražio od saigrača da pokažu lojalnost u teškim trenucima, dok su istovremeno u klubu kuckali raskide ugovora, odnosno zahvalnice Džejmsu Nanaliju, Leu Vestermanu, Nikoli Kaliniću, Malkolmu Tomasu, Žofriju Lovernju…

Fudbalski klub Fenerbahče perjanica je čitavog Sportskog društva; godinama unazad nalazi se u ogromnim dugovima (takmičarsku 2018/19 završio sa minusom od 620 miliona evra) što se posledično odražava na sve „sportske sekcije“.

Kao neprofitabilan, Košarkaški klub Fenerbahče je najbolju godinu od osnivanja, 2017. u kojoj je osvojio triplu krunu, zaključno sa trofejom Evrolige, završio sa minusom od 22 miliona evra…

Faktički je u svakoj narednoj minus u budžetu bivao sve veći, što je kulminiralo nakon proglašenja pandemije korona virusa, odnosno otkazivanjem čitave sezone.

Od kluba koji je godišnje aproksimativno raspolagao sa 30, 35 miliona evra, umanjenje budžeta za skoro 50 odsto, finansijski, a verovatno i rezultatski u narednoj sezoni značajno će suziti prostor za manevar nasledniku Željka Obradovića.

Njegov višegodišnji menadžer, Aleksandar Rašković, na Tviteru je poručio da Željkov odlazak i najavljena jednogodišnja pauza ne znače i poslednji ples fenomenalnog stručnjaka koji bi 2021. mogao da preuzme vođenje Barselone.

U Evropi je sve manje klubova koji mogu da budu pandan trofejnom renomeu Željka Obradovića: devetostrukom osvajaču Evrolige i stručnjaku koji je za sedam godina u Feneru podigao dvocifren broj pehara, a sa reprezentacijom naše države zlatom se kitio na Mundobasketu i Evropskom prvenstvu, odnosno srebrom na Olimpijadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari