Pad forme pred Zvezdu 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/MO (Arhiva)

Delovalo je gotovo idilično; košarkaši Partizana su pobeđivali, igra je bila promenljiva, ali dovoljno dobra za gotovo sve rivale u Evrokupu i na Jadranu.

Ipak, vezani porazi od Venecije i Tofaša, odnosno igračko mučenje sa FMP pokazali su da crno-beli imaju i tamniju stranu i da, uprkos domaćinstvu, naredne nedelje u Beogradskoj areni, neće bezbrižno i rasterećeno ugostiti Crvenu zvezdu u 7. kolu ABA lige (20.00).

Pad forme potrefio se sa odsustvom povređenog, startnog plejmejkera Korija Voldena, odnosno došao je kao manifestacija konstantnog lutanja Birčevića, tačnije nemanja pomoći Mozliju na mestu klasične petice.

Crno-beli su u vezanim prilikama propustili da i definitivno rezervišu mesto u Top 16 fazi Evrokupa; u porazima od Venecije u Beogradskoj areni, odnosno Tofaša u Bursi dobili su lekcije, kojima su slabo vladali i na meču sa FMP.

Na pomenutim duelima, Partizan je primao više od 80 poena, defanzivno se mučio u gotovo svim aspektima, a pritom je ostao na daleko skromnijem napadačkom arsenalu, bez pomoći Voldena, uz Gordića najboljeg asistenta u ekipi.

Ako se izuzme gostovanje slabašnom Zadru, crno-belima je u poslednje vreme drastično opao broj timskih asistencija: protiv Tofaša svega 12, Venecije 13 i FMP 18, što je značajno manje u odnosu na prosek sa početka sezone koji je bio na više od 20 uspešnih dodavanja.

U Bursi naročito, u poslednje vreme igra Partizana je bila takva da je izgledalo kao da je lako pročitana od strane rivala. Malo je nejasno zašto je trener Trinkijeri u Bursi počeo meč bez klasičnog organizatora igre; mada je u mlađim kategorijama umeo da odigra i na jedinici, Ognjen Jaramaz ipak nije plejmejker, a svakako ne tip igrača koji je u „piku“ u stanju da razigra centre.

Ako je već želeo da rastereti Nemanju Gordića, italijanski stručnjak je mogao da na „keca“ premesti Markusa Pejdža, koji je u Partizan i doveden kao plej, sa iskustvom igranja na Severnoj Karolini.

Osetan je i pad u procentima uspešnosti za tri poena, koji je na poslednjim mečevima samo protiv Tofaša bio iznad 30 odsto. Jednostavno, bez željenog protoka lopte, u sporijem ritmu od očekivanog, Partizan ima problema da nametne stil igre, pojednostavi rešenja u napadu i pokuša da uspostavi balans između spoljne i unutrašnje linije.

Trinkijeri je bio upravu kada je rekao da u poslednje vreme jedino dobro jeste prostor u igri koji je u Bursi dobio 19-godišnji Uroš Trifunović, međutim umesto na jedinici, na kojoj je učen u Mega Bemaksu, turskoj Karšijaki i u mlađim reprezentativnim kategorijama, italijanski stručnjak ga je uglavnom koristio na poziciji beka-šutera.

Partizan pozvao i zvezdaše

Posle više od 10 godina obostrane organizacije derbija samo pred domaćim navijačima, KK Partizan menja tu praksu! Prethodnih godina, navijači dva tima pojavljivali su se kao gosti jer su međusobno razmenjivali ulaznice. Na predstojećem, nedeljnom derbiju, oni neće morati tako da se snalaze, jer je klub iz Humske obezbedio kontigent od hiljadu karata i za gostujuće pristalice, dok je predstavnicima Zvezde obezbedio mesto u loži. Ulaznice za derbi biti prodavane u poslovnicama „Ticketline“-a na Novom Beogradu u petak i subotu, a u nedelju na blagajni Štark arene od 14 časova do početka utakmice. Cene pojedinačnih ulaznica su 700 dinara za Nivo 400, 900 dinara za Nivo 200 tribina, 1.400 za parter…

Tek drugi večiti derbi u Areni

„Večiti derbi“ predstojećeg vikenda biće tek drugi međusobni meč najvećih rivala u toj hali. Zvezda i Partizan su se čitavu deceniju mimoilazili u toj dvorani, jer su prvi i zasad jedini susret u njoj imali u proleće 2009, u polufinalu regionalne (tada NLB) lige. Tog aprila, u Štark arenu došlo je oko 10.000 gledalaca i videlo pobedu Partizana, u jednom od neefikasnijih duela tog rivalstva. Konačan rezultat bio je 64:58 za tim Duška Vujoševića, koji je pobedom protiv ekipe Svetislava Pešića napravio pretposlednji korak ka osvajanju titule, pre nego što je podigao pehar trijumfom protiv Cibone u finalu, na istom mestu. Zanimljivo je da je i tada u sastavu Partizana bio Novica Veličković, koji će i u nedelju izvesti saigrače na teren kao kapiten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari