"Ne može se ništa loše reći o njegovoj odluci": Goran Pandurović o oproštaju Marka Dmitrovića od dresa Srbije 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Golman Sevilje Marko Dmitrović više neće nastupati za nacionalni tim Srbije jer po rečima selektora Dragana Stojkovića Piksija želi da se posveti klupskim obavezama.

Vrhunac Dmitrovićevog nezadovoljstva bilo je navodno saznanje da je Stojković planirao da ga precrta i da umesto njega za predstojeće utakmice protiv Litvanije (24. marta) i Crne Gore (27. marta) pozove debitanta Vladana Kovačevića.

Tek kad su selektor i njegovi saradnici shvatili da golman poljskog Rakova neće dobiti dozvolu FIFA da sada debituje za „orlove“, onda su u poslednji čas pozvali Dmitrovića.

Dmitrović je bio prvi golman Srbije, ali je vremenom pao u drugi i na kraju u treći plan, pa je na Mundijalu u Kataru bio treći čuvar mreže, iza Vanje Milinkovića-Savića i Predraga Rajkovića.

Bivši golman reprezentacije Goran Pandurović smatra u razgovoru za Danas da je legitimna odluka Dmitrovića da želi da se posveti klupskoj karijeri.

– To je bila verovatno lična odluka koju ne mogu mnogo detaljno da komentarišem. On je tako procenio i ja se slažem sa njegovom odlukom. Bio je dugi niz deo reprezentacije i izborio je sa saigračima plasman za Mundijal u Kataru. Ne može se ništa loše reči o njegovoj odluci. Istina je da golmani duže traju od napadača recimo, ali nije novost da umeju da se u jednom trenutku povuku iz nacionalnih timova kako bi im karijera duže potrajala. On želi da se bori za mesto prvog čuvara mreže Sevilja i to je skroz legitiman cilj za mene.

Naš sagovornik ističe da niko nema unapred obezbeđeno mesto u dresu sa državnim grbom.

– Imamo dosta kvalitetnih golmana. Vanja Milinković-Savić je pokazao mnogo u Kataru, ali nijednom reprezentativcu nije mesto zagarantovano. Zavisiće njegova minutaža u nacionalnom timu od partija koje bude pružao u Seriji A koja je jedna od najboljih liga na svetu. Ako ostane na ovom nivou i ako bude branio za Torino kao što to radi u prošloj i ovoj sezoni, sigurno je da ga vidim kao dugoročno rešenje među stativama Srbije.

On navodi i da je Rajković u Primeri podigao nivo svojih igara na maksimalan nivo.

– Rajković je imao sjajnu poslednju sezonu u Francuskoj, pre nego što je prešao u Majorku, a u španskom velikanu brani zaista i još bolje, gotovo izvrsno. Svakog vikenda on ima tešku utakmicu u Primeri, ali to ga ne sputava da pruži blistave partije za taj klub.

Što se tiče golmana svetlost nam je svetla, mišljenja je Goran Pandurović.

– Rosić je perspektivan golman koji još mora da se dokaže, najpre u srpskom fudbalu, a zatim i u inostranstvu. Pozdravljam njegov poziv u reprezentaciju jer se radi o jednom od najboljih golmana u domaćem šampionatu. Vladana Kovačevića sam slabije pratio nego Rosića, ali koliko znam on je bio reprezentativac Bosni i Hercegovini u nižim kategorijama, a sada se odlučio da brani za Srbiju. U BiH su tu odluku dočekali na „nož“ što će reći da se radi o stvarno dobrom golmanu oko koga su oni hteli i planirali da grade budućnost njihive fudbalske reprezentacije. On ima zapažene partije u Poljskoj, a ja bih voleo da ga vidim i u nekoj jačoj evropskoj ligi, na primer nekoj iz one čuvene grupe „petica“. Zanimalo bi me da vidim kako bi se snašao u takvoj nekoj sredini, mada ja ne sumnjam u njega i verujem da bi bio dobar. I uopšteno govoreći i nakon odlaska Dmitrovića iz nacionalnog tima Srbije može se reći da nam je pozicija golmana najpopunjenija u reprezentaciji i da što se tog pitanja tiče možemo biti potpuno mirni i spokojni u bližoj, ali i daljoj budućnosti – zaključuje Pandurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari