Smenjen Marko Pantelić, zamenio ga Nenad Bjeković 1Foto: STARSPORT

Čekajući „pravog“ naslednika „niz vodu puštenog“ Slaviše Kokeze, njegova ekipa iz Izvršnog odbora podelila se u dva, na krv i nož, konfrontirana tabora, a okidač za javni obračun istih bio je predlog Dragomira Lazovića (u isto vreme, prvog čoveka Zajednice klubova Superlige i Prve lige) da se naknadnim proširenjem SLS sa 16 na 18 klubova njegovom Javoru i Radu…

… povrati izgubljen status u najvišem rangu takmičenja, tj kažnjavanje smenom istog od strane vršioca dužnosti predsednika FSS Marka Pantelića. Usledio je totalni raskol, u kom je „mali Kokeza“ iz IO proterao još pet od 14 članova domaće fudbalske „vlade“, optužujući ih da su mu radili o glavi, a ovi uradili istu stvar u kontra smeru.

– U Sportskom centru FSS na delu je pokušaj svojevrsnog puča, kako bi se održala nelegitimna sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije. Po Statutu FSS sednicom mogu da predsedavaju samo predsednik, zamenik predsednika ili počasni predsednik FSS, a kako sam sednicu IO FSS kao odgovorno lice zakazao za četvrtak, 27. maja, jasno je da su pojedinci na ovaj način grubo zloupotrebili Statut FSS u nameri da spreče promene koje su neminovne. Ja, kao odgovorno lice u sistemu Fudbalskog saveza Srbije neću odustati od borbe da se fudbal i pojedini organi FSS očiste od onih koji su ga zloupotrebili samo za svoje uske interese. Sve što radim činim za bolje sutra srpskog fudbala i pokušaji kao što je ovaj neće me sprečiti da istrajem u borbi za čistiji, pravedniji i bolji fudbal u Srbiji – oglasio se juče putem Savezovog sajta nekadašnji fudbaler Crvene zvezde.

Pošto je prethodno iz najvišeg organa izvršne vlasti „degažirao“ potpredsednika FSS i bivšeg sportskog direktora Partizana Nenada Bjekovića, prvog čoveka FS Zapadne Srbije Branka Stojakovića, predsednika Komisije za žalbe FSS Marjana Rnića, eks sudiju Dušana Mrakića i direktora Zvezdine filijale Brodarca Dragana Ilića.

A, na njihova mesta brzopotezno doveo Jovana Teodosića (rođeni brat našeg  proslavljenog košarkaša Miloša) i, javnosti još manje poznatu trojku Zoran Lekić –  Jugoslav Jugović – Davor Jevremović. Pridruživši ih ranije imenovanim članovima IO – bivšim fudbalerima Milošu Đelmašu i Nikoli Petkoviću.

„Opozicija“ je ekspresno uzvratila udarac i to istim „oružjem“, tako što je ostatak IO FSS „šutnuo“ Pantelića i „uzde“ predao Nenadu Bjekoviću.

Za takvo rešenje glasali su: Novica Tončev, Dragan Simović, Jovan Šurbatović, Milan Karadžić, Dragomir Lazović, Branko Stojaković, Marjan Rnić, Dragan Ilić, Saša Bajčetić, Dušan Mrakić i Nenad Bjeković, s premisom da su Pantelićeve odluke pravno ništavne.

I to zato što je pomenuta desetorka, naknadnom pameću, utvrdila da su i sami kršili Zakon o sportu.

Jer, Pantelić: nije smeo da bude imenovan za člana Izvršnog odbora, pošto je tadašnji predsednik FSS Slaviša Kokeza još pre toga imenovao svojih osam članova Izvršnog odbora koliko po Statutu ima pravo; nije smeo da bude izabran ni za zamenika predsednika FSS pošto ZOS propisuje da članovi sportskih organizacija ne mogu biti članovi uprave nadležnog sportskog saveza što je bivši reprezentativac bio, jer je i dalje upisan u Agenciji za privredne registre kao predsednik FS Beograda; nije smeo da bude delegat Skupštine, pošto je u nju izabran kao predstavnik FS regiona Istočne Srbije, iako u tom regionu nije obavljao nikakvu fudbalsku funkciju niti ima prebivalište na toj teritoriji.

Kao da obe strane do juče nisu duvale u istu tikvu, razišle su se uz teške reči, a kuloari kažu da Pantelić sprema krivičnu prijavu protiv generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića (zbog navodne zloupotrebe pečata), dok je novi FSS ovlastio istog da počne pripremu izmena Statusa FSS, a Bjekovića proglasio ovlašćenim zastupnikom FSS do 2023. godine. I javnost obavestio preko istog sajta FSS.

Čeka se zadnja reč Vučića

Naravno, svi uključeni u ovaj tragikomičan sukob su, manje ili više, uvezani sa Srpskom naprednom strankom, i, podrazumeva se da će njen lider i predsednik države Aleksandar Vučić preseći ovaj čvor i, iza kulisa, postaviti novog čoveka. Ili stati uz jednu od zavađenih strana (ako već nije). Jer je zabrana mešanja politike i sporta ovde samo mrtvo slovo na papiru.

Statut FSS drži stranu Panteliću

„Skupština bira 6 članova Izvršnog odbora na predlog predsednika FS Srbije, a 8 članova Izvršnog odbora imenuje razrešava predsednik FS Srbije, bez saglasnosti Skupštine“, ključan je deo člana 44. Statuta FSS, kojim je svojevremeno Kokeza sebi obezbedio apsolutnu vlast, a istim je predviđeno da do izbora novog vođe IO komanduje predsednikov zamenik, na šta se poziva Pantelić.

Zakon o sportu na strani Bjekovića

„Članovi uprave sportske organizacije, uključujući i zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije ne mogu biti članovi uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom“, član je Zakona o sportu koji kao argument koristi FSS okupljen oko Bjekovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari