Partizan gostuje AEK-u koji ima 20 stranaca 1Nenad Tomović EPA-EFE/Henning Bagger

Bez obzira na dramatičnost i dužinu revanša, utakmica u Larnaki ispunila je prognoze, jer su šanse za ostanak u trci za fudbalsku Ligu šampiona ipak puno više bile na strani Midtjilanda nego AEK-a, pa će Partizan sledećeg četvrtka gostovati na Kipru umesto da borbu za Ligu Evrope počne u Danskoj.

Viceprvak mediteranske zemlje nije izgubio nijedan od dva meča drugog kruga kvalifikacija za 90 minuta regularnog toka (1:1, 1:1), nije pao ni posle revanš produžetaka, ali su ga u slabije UEFA takmičenje prestrojila dva udarca u okvir gola tokom penal ruleta.

Kolonija stranaca pod imenom AEK imala je terensku inicijativu i vođstvo, ali će zbog promašaja sa 11 metara i neiskorišćenog zicera u bonus vremenu 20 igrača s pasošima drugih država na crtu „parnom valjku“.

U prvom redu najbrojniji Španci, raspoređeni na vrlo važnim pozicijama u timu – centralni defanzivac i zamenik kapitena Mikel Gonzales (ima 300 utakmica za Sosijedad), levi bek Anhel Garsija (prošlog leta došao iz Visle Plock, ranije igrao za Valjadolid, ponikao u Realu), te vezisti Havijer Espinoza (izdanak Barselonine škole, s epizodama u Viljarealu, Elčeu, Levanteu i Granadi), Ismael Kasas (letošnje pojačanje iz Malage, pre redovno na spiskovima mlađih selekcija Crvene  furije) i Ojer, doveden iz Osasune u čijem dresu je odigrao 365 utakmica.

Isti zadatak imaju i Portugalci, Venecuelanci, dvojac iz Bosne i Hercegovine, (po) jedan Nigerijac, Englez, Francuz, Makedonac, Mađar… kao i bivši reprezentativac Srbije, Nenad Tomović, zadužen za odbrambene zadatke u sastavu španskog stručnjaka Hosea Luisa Oltre.

Koliko kiparski predstavnik naginje ka Pirinejima i španskom fudbalskom stilu govori i to što je čak i sportski direktor iz tog dela sveta, odnosno što AEK insistira na osvajanju prostora pasovima umesto dubinskim loptama i preskakanjem timskih linija.

U teoriji, to bi bi trebalo da odgovara Partizanu, što se ne može reći za vremenske prilike na Kipru i satnicu meča, jer je u 18.30 po lokalnoj satnici (17.30 po našoj) veoma toplo, uz standardno visoku vlažnost vazduha. S čim su se crno-beli već susretali u prošlosti, kada su im se putevi ukrštali sa nekim drugim kiparskim klubovima.

Ono u međuvremenu je još važnije, jer izabranici Ilije Stolice sutra igraju četvrto kolo srpske Superlige i poslednje što im treba je novi bodovni kiks, jer iza sebe već imaju dva remija.

Epilog gostovanja u Novom Pazaru osim na večitu trku za titulu s Crvenom zvezdom uticaće i na atmosferu u Humskoj 1 i status šefa stručnog štaba, jer mnogi članovi uprave nisu uopšte bili oduševljeni izborom jedinog čoveka koji je hteo ili smeo da se prihvati užarene klupe, pa im je rani zaostatak od četiri boda za Crvenom zvezdom došao kao kec na 10 u pokušaju da izdejstvuju otkaz mladom treneru.

Prvi je već propao, svaki naredni teško da neće proći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari