Partizan izbacio Nordsjeland 1Foto: Starsport

Fudbalere Partizana još dvomeč plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope deli od jesenje ture međunarodnih duela u Humskoj i nove finansijske injekcije iz budžeta UEFA, a pobeda u revanšu sa Nordsjelandom – 3:2 (3:1) trebalo bi da im posluži kao naravoučenije šta se mora, a šta ni pod tačkom razno ne sme u sudaru sa Bešiktašem.

Jeste da deluju sve sigurnije pod komandom trenera Zorana Mirkovića, ali su i dalje previše ranjivi i skloni praznim hodovima i kao takvi potencijalno lak plen za fudbalske ale iz Istanbula, bez obzira što ovi još ne liče na sebe.

Crno-belima je bilo dovoljno jedno poluvreme da završe posao započet prošle nedelje u Farumu, mada su već posle devet minuta bili u rezultatskom minusu. Tako što je na kraju brze akcije preko sredine terena i kroz centar loše postavljene i spore odbrane domaćina Skov Olsen, na asistenciju Godveja Donijoha, preciznim udarcem po zemlji matirao Vladimira Stojkovića. Nije se dugo čekalo na odgovor crno-belih, tačnije Nemanje R. Miletića. Štoper (i ovog puta) uposlen na poziciji desnog beka bio je dovoljno pribran i skočan da posle kornera Marka Jankovića iz desnog ugla loptu sprovede iza leđa nespremnog čuvara mreže Nikolaja Larsena (11). Brzo “razmenjeni” pogoci usporili su na neko vreme ritam meča, s tim što su Danci duže držali loptu u pokušajima da još neki put iskoriste rupe u defanzivi protivnika, a onda je igra opet dobila na ubrzanju. I pala su još dva gola, uz pogođenu stativu Nordsjelenda u intermecu. Prvo je Janković skinuo “odelo” aistenta i uvukao se u kožu “poentera” (30), kada je usamljeni centarfor u 4-2-3-1 formaciji Rikardo Gomeš vešto „spustio“ loptu za vezistu Danila Pantića, ovaj se probio kroz trojicu igrača danskog sastava i ćušnuo je reprezentativcu Crne Gore, a on nakon trka po desnom boku, sa nekih 15-ak metara, šutirao pod prečku. Potom se Svetozar Marković iskupio za sve pogrešne procene odbrane pre i posle dupliranja vođstva. Na način koji je Partizanova specijalnost ove sezone – iz prekida. S tom razlikom što je sada korner sa desne strane izveo Pantić, a lopta propala u peterac, pa se odbila od Kristensena i odskočila do glave mladog štopera, koji se dobro snašao na suprotnoj stativi (34). Za novu oseku uzbudljivih događaja i tako sve do pauze.

Tek u nastavku utakmice se ponovo zakuvalo. Najpre brojnim, nakada smislenim a nekada nerezonskim, pokušajima Gomeša da završi među strelcima, a potom upornim nastojanjima agresivnih i upornih momaka sa severa Evrope da osujete već viđeni scenario ispadanja. U 66. minutu umalo da im se isplate takav veliki trud i upornost da savladaju Stojkovića, koji je imao sreće da reakcija na centaršut, iz meča u meč sve nepouzdanijeg, Saše Zdjelara završi na prečki. Međutim, ko ne plati na mostu plati na ćupriji, a rezervista Amon Džonatan nije propustio priliku da korišćenjem odbitka nakon jedne intervencije Stojkovića (76) “ocarini” Partizanov pad u drugih 45 minuta. Još par puta su nervozni i žutim kartonima često sankcionisani crno-beli bili u milosti Fortune, pa su s obe noge ušli tamo gde su zakoračili prošle nedelje. Istina, uz mnogo opominjućeg iskustva. O. N.

Jug omanuo, košarkaši oduševili

Nastavljen je višemesečni pad posete Partizanovim utakmicama, pa je dokusurivanje danske ekipe pratilo oko 8.000 ljudi, od čega u jezgru (mahom) problematičnih navijača na Jugu svega 1.000 duša. Zato su prvotimci košarkaškog kluba sve oduševili kolektivnim prisustvom, posebno kapiten Novica Veličković u dresu fudbalske legende Saše Ilića.

Zoran Mirković: Brinu crne rupe

– Loše smo ušli, primili rani gol, ali u prvom poluvremenu pokazali agresiju i želju da preokrenemo i to smo uspeli. Poslednjih 15 minuta meča opet crna rupa, to je zabrinjavajuće. Koliko god da ponestane snage, moramo da odreagujemo drugačije, ali vidi se generalan napredak i to da igrači idu ka stabilizaciji. Imamo vremena da se spremimo do četvrtka i prvog meča sa Bešiktašem. Tražićemo i odlaganje utakmice sa Radom – referiše strateg Partizana

Kasper Hjumland: Presudili nam prekidi

– Prekidi su bili velika razlika u ovom dvomeču. Tri gola smo tako primili. Inače je bilo neizvesno, a mi odigrali veoma dobro u želji da damo tri gola ovde. Videli smo prošle nedelje da je protivnik u poslednjih 20 minuta bio umoran, čekali da se isto desi u revanšu, pa da ga napadnemo. Nijednog trenutka nismo gubili nadu, ali… – tako je meč video trener Nordsjelenda.

 

Lask pobedio, Bešiktaš prošao dalje

Malo je nedostajalo da zadnja prepreka “parnog valjka” bude slabiji Lask, ali Pirova pobeda austrijskog tima odvela ga je u očekivane duele sa Bešiktašem – 2:1 (1:0). Golovi Viktora u 42. i Frisera u 68. minutu mirisali su na eliminaciju učesnika osmine finala poslednje Lige šampiona, ali je Španac Alvaro Negredo u 90. minutu spasao turski klub, koji je pre toga u Istanbulu slavio s 1:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari