Partizan kažnjen novčano, Zvezda bez publike 1Foto: Starsport

Kako se nadao Partizan je odlično prošao, dok je Crvena zvezda nagrabusila zbog ekscesa njihovih navijača na mečevima pretposlednjeg kola grupne faze Lige Evrope.

Klub iz Humske će imati podršku publike u prvom duelu 1/16 finala Lige Evrope sa Viktorijom iz Plzenja (15.02), dok će crveno-beli podršku haškom osuđeniku Ratku Mladiću od strane „delija“ platiti praznim tribinama u prvih 90 minuta dvomeča sa CSKA iz Moskve (13.02).

U Humskoj su bili ubeđeni da će Evropska fudbalska federacija aktivirati uslovnu kaznu i izreći im automatsku zabranu prisustva gledalaca zbog ulaska na teren, transparenta „Neka je tvojoj majci hvala“ (aluzija na pomenutog komandanta Vojske Republike Srpske u vreme rata u BiH), korišćenja ozvučenja od strane navijača, zakrčenih prolaza, neovlašćenih lica na terenu i upotrebe pirotehnike, pa su s pravom skakali od sreće kada im je javljeno da su se izvukli s 30.000 evra globe za poslednji prekršaj sa spiska. Iako je sednica u Nionu dugo trajala, a jedna od mogućih konsekvenci bilo i izbacivanje kluba iz daljeg toka LE.

– Naš pravni tim je izuzetno skrupulozno, argumentovano i sa velikom pažnjom pripremio pisano izjašnjenje koje su članovi Disciplinske komisije, uprkos vrlo zlonamernim optužbama od strane češkog delegata (čiji su sunarodnici naredni protivnik FK Partizan u šesnaestini finala Lige Evrope) umeli da prepoznaju i usvoje našu vrlo složenu pravnu argumentaciju koju smo im predočili… Ovo je poruka i našim navijačima da ne izlažu naš pravni tim nemogućim zadacima jer smo već na granici pravničkih i profesionalnih mogućnosti – poručio je u ime pravnog tima, putem saopštenja, Partizanov potpredsednik Vladimir Vuletić, izrazivši žaljenje zbog kazne večitom rivalu i ponudivši stručnu pomoć Zvezdinim zastupnicima u žalbenom postupku pred UEFA.

Na drugoj strani Topčiderskog brda su zaprepašćeni vestima iz Niona, jer u  Crvenoj zvezdi tvrde da su tokom jeseni „maksimalno odgovorno“ pristupali svakom meču i uvek činili sve što je u njihovoj „mogućnosti da sve protekne u najboljem redu“, a koliko nisu verovali u opciju drakonskog kažnjavanja zbog transparenta podrške Ratku Mladiću na utakmici u Belorusiji potvrđuje davno početa i dobro poodmakla prodaja ulaznica za prvi meč sa ruskim klubom 13. februara u Ljutice Bogdana.

– Verujem da imamo dovoljno argumenata da u žalbenom postupku dokažemo da Crvena zvezda ne zaslužuje da igra na praznom stadionu i da ćemo u tome uspeti. Sigurno da je jedan od tih argumenata i činjenica da smo još u decembru poslali u UEFA cene karata za meč šesnaestine finala Lige Evrope, što svi klubovi moraju da urade i nismo dobili bilo kakvu informaciju da ne počinjemo prodaju ulaznica. Do sada smo prodali oko 28.000 karata što je više od pola stadiona. Zbog svega ovoga, prvo ćemo uložiti argumentovanu žalbu gde se iskreno nadamo pozitivnom ishodu za naš klub. Sačekaćemo ishod žalbenog postupka, a potom doneti konkretne odluke o kojima ćemo obavestiti javnost – poručio je u ime crveno-belih generalni direktor Zvezdan Terzić.

Prestupi i kazne crno-belih

– Budućnost: pevanje Ratku Mladiću, vređanje gostujućih navijača uz pominjanje reči „Šiptari“ sankcionisani su sa 100.000 evra i jednim mečom bez gledalaca.

– Olimpijakos: bacanje petarde na protivničkog igrača, zasipanje rivala tvrdim predmetima na poluvremenu i na kraju utakmice, prilikom napuštanja terena, gej zastava duginih boja na južnoj tribini, sa grbovima Crvene zvezde i Olimpijakosa, kažnjeni su sa 30.000 evra i jednom utakmicom bez publike.

– Skenderbeg: gužva na ulazima na južnoj tribini kažnjena je sa 16.000 evra.

– Jang Bojs: pirotehnika, ozvučenje navijača, neovlašćeni ulazak na borilište, blokirano stepenište 30.000 evra.

Prestupi i kazne crveno-belih

Florijana: transparent „Bebe nek se rađaju, poruka je severa, nećemo da Srbija bude zemlja pedera“ i skandiranje „UEFA mafija, Kosovo je Srbija“ kažnjeni su zatvaranjem severne tribine na jednoj utakmici.

Keln: upotreba pirotehnike na gostovanju u Nemačkoj koštala je 150.000 evra.

BATE Borisov: transparent podrške Ratku Mladiću kažnjen je zabranom prisustva navijača na jednoj utakmici.

FSS još veća o večitom derbiju

Disciplinci UEFA izjasnili su se o prekršajima večitih rivala u mečevima Lige Evrope, dok njihove kolege iz Fudbalskog saveza Srbije još nisu podelile packe za krvavi derbi komšija odigranog 13. decembra prošle godine. Ni Partizanu kao organizatoru utakmice upamćene po neviđenoj tuči na južnoj tribini ni Crvenoj zvezdi, čiji su navijači na Severu priredili „vatromet“. Uz objašnjenje da su im za konačnu odluku potrebni dopunski policijski izveštaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari