Partizan osvojio Kup Radivoja Koraća pobedivši Zvezdu 1Foto. Starsport

Košarkaši Partizana osvojili su Kup Radivoja Koraća napravivši iznenađenje trijumfom nad Crvenom zvezdom rezultatom 75:81.

Fenomenalnom igrom od početka do kraja utakmice crno-beli su se tako u finalu domaćeg takmičenja iskupili za sva razočaranja od početka sezone, uključujući poraze u Evrokupu i neprolazak među četiri najbolja tima u ABA ligi. Na drugoj strani, Crvenu zvezdu odbrane trofeja koštala je jedna od najgore odigranih prvih četvrtina u poslednjih nekoliko sezona o čemu najbolje sevedoči činjenica da su crveno-beli tokom prvih deset minuta, koje je rival dobio rezultatom 9:25, iz igre postigli samo jedan koš dok su sve ostale poene ubacili sa linije za slobodna bacanja.

Uzalud je trener Dušan Alimpijević izmenama i tajm-autima pokušavao da prodrma svoj tim, branilac titule od prošle godine nije imao rešenja u napadu (nakon zakucavanja na početku susreta čekalo se do 14. minuta da crveno-beli poentiraju iz igre), ređale su se izgubljene lopte, a odbrana u pojedinim trenucima nije se ni videla pa je izgledalo kao da je Partizan jedini tim na parketu.

Tako je ekipa Nenada Čanka iz napada u napad uvećavala prednost da bi sredinom druge četvrtine stigla do 20 razlike. Koševima Dobrića, Dangubića i Ročestija, Zvezda je za trenutak najavila da bi mogla da smanji zaostatak, međutim Novica Veličković, koji je na početku susreta i pokrenuo seriju Partizana, srušio je trojkom nade protivnika. Poluvreme, tokom koga je tim Dušana Alimpijevića imao procenat šuta od 30 odsto uz jednu ubačenu trojku iz sedam pokušaja, spram crno-belih, koji su bili precizni 58 odsto, i imali šut za tri pet od osam, završeno je rezultatom 31:49.

Iako je nakon pauze Zvezda zaigrala mnogo bolje, preokret nije viđen. Čvršćom odbranom, i sigurnijim napadom, iskoristivši pad koncentracije protivnika, crveno-beli uspeli su da smanje zaostatak na pet poena sredimo treće četvrtine, kada je prvo Ročesti poentirao uz faul, odmah potom Bjelica ubacio trojku a Feldin bio precizan sa linije za slobodna bacanja u tri navrata. Kada se učinilo da bi Partizan mogao da ispusti konce meča, kapiten Novica Veličković sa nekoliko pametnih poteza na obe strane terena vratio je svoj tim koji ponovo beži na bezbednu rezultatsku udaljenost.

Kao i prethodnu i poslednju četvrtinu obeležila je neizvesnost. Zvezda je u završnici meča prišla na samo tri poena zaostatka, međutim u ključnim trenucima, koje su obeležili česti prekidi i slobodna bacanja, Gagić je na strani Partizana bio precizan, dok je Ročesti za Zvezdu promašio trojku za preokret, pa su crno-beli tako stigli do 14. pehara u klupskoj istoriji.

Najefikasniji u pobedničkom timu, koji je na putu do finala bio bolji od Zlatibora i Mege, bio je Najdžel Vilijams-Gos. Amerikanac je imao učinak od 23 poena uz tri skoka i sedam asistencije, zbog čega je poneo titulu MVP finala. Na drugoj strani u Zvezdi su se istakli Dangubić i Bjelica sa 14 poena.

“Srpski” Bajern najbolji u Nemačkoj

Veliki broj srpskih košarkaša osvojio je trofej Kupa u domaćim takmičenjima. Bajern iz Minhena, koji vodi srpski selektor Saša Đorđević, u finalu Kupa Nemačke pobedio je Albu (80:75) i tako došao do trofeja posle 50 godina, Žalgiris je osvojio Litvaniju trijumfom nad Lijetuvos Ritas (81:62), dok je Efes podigao trofej u Turskoj nakon što je bio bolji od Tofaša (78:61). U trijumfu Bajerna učestvovali su srpski košarkaši Vladimir Lučić (12p) i Stefan Jović (2p, 5as). I Vasilije Micić dao je doprinos pobedi Žalgirisa sa po tri poena, skoka i asistencije, dok Vladimir Štimac nije igrao u timu Efesa u finalu Kupa Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari