Partizan pobedio na gostovanju Astanu – 2:1 drugom kolu Lige Evrope 1Foto: BETA/FK PARTIZAN/ Miroslav Todorovic/DS)

Partizan se dalekog puta u glavni grad Kazahstana Nur-Sultan vraća sa sva tri boda.

Crno-beli su golovima Umara Sadika nadigrali u drugom kolu Grupe L Lige Evrope Astanu – 2:1. Iako je srpski klub skoro ceo meč držao sve konce igre u svojim rukama, utisak je jedino pokvario olako primljeni gol pred sam kraj meča.

Partizan je od starta odlučio da napadne Astanu, o čemu najbolje svedoči i to da se trener Savo Milošević odlučio da od prvog minuta na teren pošalje Sumu umesto Šćekića.

Uprkos inicijativi, crno-beli nisu uspevali da naprave pravu šansu sve do 20 minuta kada je Urošević iskosa sa oko 17 metara dobro šutirao, ali je golman Astane Erić uspeo da ukroti tu loptu. Domaći tim odlučio je da svesno prepusti sredinu, čekajući na svoje šansu iz kontra napada. Postavka bloka domaćih na oko 20 metara od gola nikako nije odgovarala Partizanu čije su se sve akcije završavale ispred kaznenog prostora.

Na kraju je i gol za crno-bele pao više kao plod sreće i sticaja okolnosti, umesto kao epilog izgrađene akcije. Golman Astane je u 29. minutu boksovao loptu posle kornera, ona se odbila do Pavlovića koji je na nju naleto na sve snage, ali je pogodio jednog od igrača domaćih, a odbitak je u kazneni prostor pokupio Sadik koji je zatresao mrežu (1:0).

Mogao je osvajač Kupa Srbije da do kraja poluvremena duplira rezultat, ali je izgleda Sadiku posle gola samopouzdanje toliko poraslo da je u gol prilici preterao sa driblanjem umesto da doda loptu slobodnom Tošiću koji je imao samo golmana ispred sebe.

Nastavio je gostujući tim u istom tempu drugo poluvreme, u kome je zbog toga što je Astana morala da se otvori imao više prostora u napadu. Erić je svoj gol spasao i posle dobrog šuta Tošića sa manje od deset metara, posle lepe akcije u kojoj mu je Suma dodao loptu. Naterao je Erića napadač crno-belih Sadik i u 60. minutu da vadi loptu iz svoje mreže, međutim, sudija je s pravom poništio taj pogodak zbog ofsajda.

Ono što je propustio tada, ispravio je Sadik u 73. minutu kada je postigao regularan gol (2:0). Nigerijski napadač je do kraja još jednom tresao mrežu Astane, ali je i taj gol poništen.

Mogao je do kraja da Sadik postigne i još poneki gol, ali je Erić ipak u tim situacijama jedan na jedan bio bolji. Silne promašaje kaznio je u 86. minutu Sigurjonson (2:1), ali to je bilo sve što je Astana uspela da uradi na ovoj utakmici.

Crno-beli su ovom pobedom napravili važan korak da osvajanju jednog od prva dva mesta. Ujedno su napravili i odličnu uvertiru pred gostovanje Mančester junajteda u Beogradu 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari