Partizan stopama Zvezde 1Foto: starsport

Gotovo na identičan način kao što su košarkaši Crvene zvezde u utorak uveče protiv Limoža eliminisani iz Evrokupa u poslednjim sekundama meča u Francuskoj, igrači Partizana doživeli su u prepunoj hali “Aleksandar Nikolić” istu sudbinu po sličnom scenariju koji je izrežirao Artsjom Parahuski, centar Ritasa, trijumfalnim košem na 2,4 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene, koji je automatski značio ispadanje crno-belih iz Top 16 Evrokupa, kolo pre kraja grupne faze (77:78).

Andrea Trinkijeri će sasvim sigurno teško prihvatiti način na koji su njegovi puleni drugi put u grupi E poraženi od Ritasa i to u meču u kojem se direktno odlučivalo o tome koja će od dve ekipe ostati u igri za prolaz u Top 8.

Ako se razlog konstantnog rezultatskog zaostatka u prvom poluvremenu mogao pronaći u fantastičnom šutu gostiju za tri poena (50 odsto), odnosno neverovatno inspirisanom Bendžiusu, koji je u prvoj četvrtini ubacio četiri šuta van linije 6,75, završivši uvodnih deset minuta sa 15 od svojeg ukupno 21 poena, onda je u nastavku Partizan direktno kumovao eliminaciji u Top 16 fazi. Trinkijeri je na vreme predvideo inferiornost crno-belih u dalekometnom nadmudrivanju sa gostima, prouzrokovanu prevashodno lošim šutem sa distance Renfroa (1/5 za tri).

Lider u organizaciji igre morao je kurs da pomeri ka probijanju prve defanzivne linije, deljenju pasa na stranu, odnosno centralnom piku sa svojim peticama (11as). Rotirao je Trinkijeri čak petoricu igrača u centarskoj liniji, konstantno tražio pojedinca kojeg bi “upario” sa Lendejlom, međutim osim povremenog “blickriga” Sija (13p, 3/3 za tri), Australijanac je pogled ka košu širio isključivo asistencijama Renfroa. Kada je Partizan u četvrtoj deonici počeo da topi dvocifrenu razliku Ritasa, Amerikanac je sve četiri asistencije darivao Lendejlu, dok su Marinković i Si sa ukupno tri trojke na dva minuta do kraja doveli navijače do potpunog transa (72:73).

Činilo se tada da će Partizan uspeti da prevaziđe skakačku inferiornost, defanzivne limite na perimetru, lošu komunikaciju na strani pomoći, nebrojane nepromišljene faulove (prevashodno Stefan Janković i Marinković), međutim ni koš Lendejla za 77:76 na desetak sekundi do kraja nije bio dovoljan. Tačno na mestima gde je odbrana crno-belih pucala tokom meča razbijena je u poslednjem pokušaju gostiju.

Posle ofanzivnog skoka, izvojevani čeoni aut Ritas je materijalizovao tako što je Parahuski iskoristio kašnjenje Lendejla, koji je hteo da pomogne saigraču na strani pomoći. Belorus se neometano podigao sa poludistance i direktno eliminisao Partizan iz Evrokupa.

Bodiroga, Đorđević, Krstić

Partizan je sinoć imao veliku podršku i od strane bivših igrača, kao i Dejana Bodiroge, aktuelnog funkcionera u FIBA, deklarisanog partizanovca i možda i najboljeg srpskog košarkaša svih vremena. Osim Bodiroge, iz svečane lože crno-bele su bodrili Aleksandar Đorđević, selektor Srbije, kao i Nenad Krstić, bivši centar Partizana i brojnih NBA i evropskih klubova.

Navijači da, mi ne

– Vodili smo jedan razlike na posed do kraja. Nismo odbranili koš na 2.7 sekundi do kraja, nismo zaslužili da pobedimo. Ovo je zemlja košarke. Znam to jako dobro i to mi je jasno. Ne mogu lagati, nismo zaslužili da idemo u TOP 8. Nismo uspeli da odbranimo napad. Trudili smo se, dali sve od sebe. Ali, kada dve iste situacije nismo u stanju da uradimo prave stvari…. Naši navijači su spremni za TOP 8, a mi nismo. Ne kažem to jer sam ljut i besan. To mi je izazov da budemo bolji. Košarka je igra – malo šah, malo telo. Neki put zajedno. Ova utakmica može da bude tačka preokreta. Svi zajdno dišemo isti vazduh – realan je bio Trinkijeri, poručivši da Zagorac nije igrao u drugom poluvremenu pošto je četvrti put u sezoni doživeo povredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari