Partizanova evroligaška rutina u ABA ligi, "štikliran" i MZT 1photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Crno-beli opravdali ulogu apsolutnog favorita protiv „fenjeraša“ regionalnog takmičenja –  120:67 (29:15, 25:19, 30:17, 36:16) i postavili klupski rekord u broju datih poena na jednoj utakmici u istom.

Mada je korišćenjem dva slobodna bacanja, tim iz Severne Makedonije prvi poentirao u zadnjem meču 15. kola ABA lige nije bilo načina da izbegne očekivani poraz.

Pokušavali su puleni Dragana Nikolića da pariraju izabranicima Željka Obradovića, par dana pošto su ovi savladali Baskoniju u Evroligi, ali je razlika u klasi učinila svoje.

Već posle prve dvocifrene razlike, u 8. minutu uvodne četvrtine (21:11), jasno je bilo ko će trijumfalno napustiti parket praznjikave beogradske „Štark arene“, a ko ostati zakucan za dno tabele.

Lagane egzekucije Pantera i družine ubijale su rivala u pojam svaki put kada bi pomislio da je moguće napraviti rezultatsko čudo u duelu sa daleko jačim, iskusnijim i skupljim domaćinom.

Čak nije bilo potrebe da crno-beli daju svoj maksimum, kao što inače čine u elitnom kontinentalnom takmičenju, ali je i to bilo dovoljno da konstantno i ubedljivo beže motivisanim gostima.

Dvadeset poena razlike na poluvremenu (54:34) savršeno su ilustrovali odnos snaga, u korist sastava u čijim redovima su do tada loptu kroz mrežicu najšeće provlačili Smailagić i Naneli.

Čak ni sitne timske i pojedinačne kreativne i realizatorske krize, odnosno rivalova „udaramo svim silom, jer nemamo šta da uzgubimo“ košarka nisu mogli da okrenu tok utakmice u drugom smeru.

Naprotiv, Partizan je rutinski odbijao napade i samo uvećavao razliku do ogromnih +33 na kraju treće dekade (84:51), posle koje nije više bilo momaka u crno-belim dresovima van liste strelaca.

U zadnjih 10 minuta trebalo je samo staloženo posao privesti kraju, kloniti se povreda i sačuvati što više energije za sledeću rundu Evrolige, tj. važan duel sa Valensijom, 19. januara u Španiji.

Tako je i bilo, s tim da se igrači Partizana nisu uopšte štedeli kada su gađali sa distance. U jednom trenutku su ih ubacili 11 iz 15 pokušaja, za neverovatnih 73,3 odsto iskorišćenosti šuta za tri poena.

Mekedonci bukvalno nisu znali šta ih je snašlo i verovatno su u sebi prizivali zadnji sudijski zvižduk, za kraj golgote i „terorisanja“, naročito od strane košgeterski specijalno raspoloženog Smailagića.

Još kada je Madar „razbio stotku“ u 35. minutu (100:58) ponestalo im je ono malo preostalog borbenog morala. Tako ubačeni u Partizanovu mašinu nisu imali ni vremena ni znanja da ublaže debakl.

Smenjivale su se dobre defanzivne reakcije, brzi kontranapadi, lepe akcije, zakucavanja… domaćina do fantastičnih 120:67, za idealan rezultatski podstrek uoči nastavka evropske odiseje.

Ponajviše zahvaljujući Alenu Smailagićum, koji je sa 24 poena postavio lični rekord sezone. Aleksa Avramović ga je ispratio sa 18, dok su Jam Madar i Tristan Vukčević dodali 14, odnosno 13 poena.

Navijače Partizana će radovati i činjenica da je i Džejms Naneli imao zapaženiju ulogu. Posle nekoliko bledih izdanja američki košarkaš dao je devet poena za 15 minuta provedenih na parketu.

Dok je trener Obradović uspeo u nameri da od velikih napora pričuva važan triling Lesor – Panter – Ledej, tako što ih je kratko držao u igri: prvog šest minuta, drugog svega četiri i po a trećeg 11 minuta.

Kod „razbijenog“ MZT-a izdvojili se Damjan Stojanovski, sa 16 poena, i Strahinja MIćović, koji je ubacio dva poena manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari