Pazarci prete istupanjem, RSS traži krivca 1

Član Upravnog odbora RK Novi Pazar, Husein Memić, kaže da Iza tog kluba i njegovih navijača ne stoji ministar policije koji se odmah oglasi da okrivi Pazarove navijače, ali kada su u pitanju navijači Zvezde ili Partizana tada država ćuti.

Rukometaši Novog Pazara igrali su i izgubili od Crvene zvezde prošlog vikenda, ali nije to ono što je pogodilo ekipu i rukovodstvo kluba iz grada Jošanici, jer su sportski čestitalii boljem od sebe. Buru opravdanog nezadovoljstva podiglo je šovinističko ponašanje domaće publike, odnosno ćutanje delegata meča u beogradskom sportskom centru Šumice na klicanje haškom osuđeniku za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, Ratku Mladiću, i transparent sa tribina „Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti“, kao uvredljivu i preteću poruku gostima iz mesta sa većinskim muslimanskim življem.

Šokiran dešavanjima od nedelje, član Upravnog odbora Arkus Superlige iz redova RK Novi Pazar, Husein Memić, saopštio je odluku da će napustiti to mesto i da će podneti ostavku na funkciju koju obavlja u Rukometnom savezu Srbije, a čelnici kluba u četvrtak „Verovatno potvrditi odluku o istupanju iz lige“, ako urgentno ne budu kažnjena sva lica odgovorna za doživljenu verbalnu torturu. Pogotovo delegat utakmice, za kog kaže da je na žalbe Pazaraca na uvredljiva skandiranja rekao da on čuje samo „Napred Zvezda“. On i ostali članovi klupskog rukovodstva posebno su kivni na ministra policije Aleksandra Vulina.

– Iza kluba i navijača iz Novog Pazara ne stoji ministar policije koji se odmah oglasi da okrivi Pazarove navijače, ali kada su u pitanju navijači Zvezde ili Partizana tada država ćuti. Kada navijači Novog Pazara naprave incident policija ih odmah privodi po kućama, a kada se Pazarci napadaju, niko ništa ne preduzima – besan je Memić.

Nacionalna rukometna organizacija oglasila se saopštenjem povodom teškog skandala od nedelje.

„Rukometni savez Srbije najoštrije osuđuje svaki vid provokacije, diskriminacije i vređanja na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi, ne samo na rukometnim i sportskim manifestacijama, već i u svim sferama društvenog života. Od rukovodstva ARKUS lige, kojoj je povereno sprovođenje takmičenja u Super A ligi… Apelujemo na sve klubove, sportske radnike, trenere i sportiste da se ovakvim pojavama na sportskim terenima stane na put“, stoji između ostalog u pismu javnosti, u kom je RSS tražio i „dostavljanje detaljnog izveštaja u najkraćem mogućem roku“, sa utakmice čiji je nesportski kontekst uzburkao strasti.

Zvezda: Ne možemo uticati na navijače

Crvena zvezda je izrazila žaljenja zbog onoga kroz šta su prošli Pazarci na njihovom terenu  i iznela svoju verziju događaja.

„Nije tačno da je RK Novi Pazar vređan tokom 60 minuta, kako su naveli u saopštenuu. Na našu reakciju sporni transparent je uklonjen u kratkom roku, a na skandiranje navijača ne možemo uticati, kao što nijedan klub na svetu to ne može, kako na sportskim terenima u Srbiji, tako i u čitavom svetu“, navodi se u saopštenju beogradskog kluba, koji tvrdi i da je povećanjem broja redara učinio što je do njega, kao i da crveno-beli dobijaju pretnje da „neće više smeti da igraju u Novom Pazaru“.

Helsinški odbor: Fašističke parole

„Ukazujemo da je ovo fašističko ponašanje na utakmicama direktna posledica ratova i glorifikacije ratnih zločinaca u društvu, što stvara ogromnu nesigurnost među građanima i strah kod ugroženih zajednica, a ohrabruje nove počinioce da je zločine moguće ponoviti bez ikakvih posledica. Skandiranja Ratku Mladiću i incidenti u vezi sa tim, ponavljaju se na gotovo svim utakmicama od kada je doneta osuđujuća presuda pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove…“, stoji u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava, u kom se traže hitni odgovori nadležnih institucija na ovakve napade na Bošnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari