Sportsko društvo Barselona, jedno od najpoznatijih na svetu, ima dva heroja i dvojicu sportista za koje se može reći da su zaštitni znak katalonskog kluba. Prvi je, naravno, Mesi, koji je u sredu uveče protiv Bajerna još jednom dokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim fudbalerom u istoriji, a drugi je košarkaš Huan Karlos Navaro, koji je istinska ikona svih navijača Barse, pre svega što je celu karijeru proveo u ovom klubu, ne računajući kratak izlet u ekipu Memfis Grizlisa.

Popularni La bomba u junu puni 35 godina, ali se mnogi nadaju da će i naredne sezone biti na parketu i da će predvoditi tim „plavo-bordo“ boje. U ekskluzivnom intervjuu za Danas Navaro priča o svojoj trofejnoj karijeri, prijateljima u NBA ligi i sadašnjim i bivšim saigračima iz Srbije.

Da li ste zadovoljni načinom na koji je Barselona igrala ove sezone?

– Možda je rano da se još svode konačni zaključci s obzirom na to da sezona još nije gotova. Imali smo dosta uspona i padova, što je posledica činjenica da smo imali veliki broj povređenih igrača i to često na istim pozicijama. Izgubili smo finale Kupa kralja i nismo se plasirali na fajnal-for Evrolige u Madridu, ali se nadam da ćemo popraviti utisak odbranom titule u španskoj ACB ligi.

Iza vas je izuzetno uspešna karijera, puna klupskih i reprezentativnih trofeja, koja traje već 17 godina. Kada pogledate unazad, da li postoji nešto što biste promenili?

– Ne bih menjao apsolutno ništa. Igrao sam za Barselonu, predivan klub koji volim i koji je odlično organizovan. Takođe, oprobao sam se i u NBA ligi, gde sam imao priliku da igram protiv najboljih košarkaša na svetu. Osećam se ispunjeno i ne postoji nijedan detalj u mojoj karijeri za kojim žalim ili koji bih promenio.

Da li postoji trofej koji bi izdvojili kao najdraži, računajući i klupske i uspehe sa nacionalnim timom Španije?

– Zaista su svi važni i svaki od njih ima neku posebnu težinu, ali kada bih morao da izdvojim jedan, to bi bio trofej koji sam sa Španijom osvojio na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine.

Igrali ste sa i protiv najboljih košarkaša iz Srbije u poslednje dve decenije. Ko vam je od njih najviše ostao u sećanju i šta mislite o mladom srpskom košarkašu Stefanu Penu, koji je kao sedamnaestogodišnjak ove sezone debitovao za Barselonu?

– Teško je odgovoriti na pitanje i nekoga posebno izdvajati zato što sam igrao protiv velikog broja igrača iz Srbije, i u dresu Barselone i dresu reprezentacije. Ne bih nikoga posebno pominjao, zato što ne bi bilo pravedno prema drugima, s obzirom na to da imate ogroman broj vrhunskih košarkaša. Što se tiče Pena, svesni smo da je on jedan od igrača koji predstavlja budućnost Barselone. Nekoliko puta je trenirao sa nama i ima potencijal da bude vrhunski igrač, ali pred njim je dug i težak put da taj cilj ispuni.

Ko je, prema vašem mišljenju, prvi favorit za osvajanje titule u NBA ligi i kako ocenjujete učinak braće Paoa i Marka Gasola ove sezone?

– Videćemo šta će se desiti u narednih nekoliko nedelja, koliko ima da kraja plej-ofa u NBA. Navijam za Čikago i Memfis zato što mi tamo igraju dvojica velikih prijatelja. Mislim da Golden Stejt i Atlanta imaju izuzetno kvalitetne timove. Pao Gasol je tokom cele sezone, nastupajući za Memfis i Los Anđeles Lejkerse, pokazao da je jedan od najboljih košarkaša na svetu na svojoj poziciji, a to potvrđuje i ove sezone igrama u dresu Čikaga. Neverovatne partije pruža ove godine i iskreno se nadam da će se njegova sezona završiti tek krajem juna. Mark Gasol je veliki radnik i zaslužuje sve pohvale. On je ključni igrač svoje ekipe i iskreno se nadam da će u velikom finalu igrati Čikago i Memfis.

Inijesta je broj jedan

Da li i koliko stižete da pratite rezultate FK Barselona? – Volim fudbal. Pratim naš tim koliko god mi obaveze to dozvoljavaju. Moj omiljeni fudbaler je Andres Inijesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari