Pešić o Jokiću: Prvi dolazi, poslednji odlazi sa treninga, telo mu je vreteno 1

Vredno je Svetislav Pešić, selektor Srbije, radio i kada nije imao u obavezi da okuplja najbolje kandidate u datom trenutku. Obilazio je igrače širom Evrope, putovao u Ameriku kako bi predstavio planove Jokiću, Bjelici, Bogdanoviću… Iako sebe nije želeo da ističe, jasno je da su njegovi razgovori sa asom Denver Nagetsa doveli do toga da se Jokić vrati u reprezentaciju i nemerljivo kvalitativno podigne nivo igre ali i samopouzdanja svojih saigrača.

Selektor Pešić je u Staroj Pazovi otkrio javnosti da se Jokić ponaša izuzetno, kao i da je veoma motivisan i rešen da formu dovede do takmičarskog nivoa pred sam početak avgustovskog dela kvalifikacija za Mundobasket.

„Došao je dosta dobro pripremljen. Najvažnije je da on i ne samo on, bude u dobrom fizičkom stanju. On je kao tambura, kao vreteno, došao je takav iz SAD. On je apsolutno fizički pripremljen, raduje se igrama u reprezentaciji što se vidi svakog dana na parketu i kada smo svi zajedno van terena. Situacija sa njim je dosta povoljna, radi i trenira dobro. Ostaje posle treninga, dolazi prvi na trening, želi da se spremi dobro. Malo se promenila igra u smislu dimenzija terena u odnosu na NBA. Ovde je reket dosta pun, oni u NBA igraju drugačije, treba vremena dok se adaptira na način igre u Evropi. Ako imaš znanje – brže se prilagođavaš. Njemu znanja ne fali“, dočarao je selektor Pešić kako se Jokić ponaša u Staroj Pazovi.

Jedan od većih zadataka za selektora Pešića biće adekvatno uklapanje Jokića u način igre i odabir adekvatne uloge. Poslednji dvostruki MVP NBA lige neko je ko može da igra na obe centarske pozicije, ali se najkomotnije oseća kao petica koja može da kreira sa niskog posta, neretko i kada je licem okrenut košu, kao i prilikom otvaranja napada, pogotovo u fazi tranzicije.

Način igre u NBA, ali i razmišljanja osetno je drugačiji u odnosu na evropsku košarku, laički rečeno – veća je sloboda ali i komocija u kojoj se nalaze asovi svetskog formata. Jokić nije neko ko voli da forsira, insistira na egzekuciji, već je lider koji saigrače čini daleko boljim i komfornijim u svojim najboljim napadačkim zonama.

„Nema ni tamo slobodu, postoje pravila igre koja se poštuju. Svaka ekipa ih ima. Ovde se ne govori samo o napadu, već i odbrani i svemu ostalom. Razgovarali smo dosta, važno mi je da se što pre prilagodimo jedni drugima. Nije to samo sa njim, već i sa svima ostalima“, podvukao je selektor Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari