Pešića stigla smena generacija 1Foto: EPA-EFE/Panagiotis Moschandreou

Samo dan nakon poraza od Baskonije u finalu španskog prvenstva, gde je Kori Higins imao šut za pobedu, Barselona je objavila da se sporazumno dogovorila sa Svetislavom Pešićem u vezi sa prevremenim raskidom saradnje, koja je prema ugovoru bila oročena do 2021.

Popularni Kari je potpuno staloženo prihvatio dobijeni otkaz, negde verovatno znajući da su Katalonci koketirali sa Šarunasom Jasikevičijusom od početka pandemije korona virusa, intenzivirajući kontakte sa litvanskim stručnjakom od momenta kada je trenerska klupa Fenerbahčea ostala upražnjena, nakon odluke Željka Obradovića da napravi jednogodišnju pauzu u trenerskom radu.

Nedugo posle rastanka sa srpskim trenerskim velikanom, sa kojim je Barsa prvi put osvojila Evroligu 2003. klub je objavio da je postigao dogovor sa Jasikevičijusom do 2023. i jednogodišnje plate od milion evra.

Pešić je i tokom otkazane sezone u evroligaškim okvirima, govorio o prevelikim naporima, zahtevnim putovanjima, vremenskim ograničenjima za kvalitetne treninge, ne ostavljajući utisak da ga sve to previše zamara.

Iako je posle maestralnog Aita Renesesa (1946) bio drugo najstariji trener u Evroligi u takmičarskoj 2019/20, Pešić je i u 71. godini posao na klupi Barselone obavljao veoma strastveno.

Njegova je velika zasluga bila što je po preuzimanju ekipe februara 2018. u ekspresno kratkom roku, za svega devet dana, od tima pogubljenog u „vremenu i prostoru“ napravio kolektiv sposoban da napravi iznenađenje osvajanjem Kupa kralja.

Isti uspeh Barsa je postigla i godinu dana kasnije, tačnije u sezoni koja je zbog pandemije korona virusa sputala Katalonce da se barem, posle šest godina, vrate na Fajnal-for Evrolige, mada su, opšti je utisak, imali kapacitet i za nešto više.

Sklapanje prvog kredibilnog sastava u poslednjih pola decenije (leta 2019) zapravo je bilo delo srpskog strunjaka.

Barsa je i prethodnih godina raspolagala velikim budžetom, ali nije bilo dovoljno znanja, vizije, sposobnosti i kontakata da se angažuju i uklope vrhunski igrači.

Njegov autoritet, ali i prijateljski odnos sa predsednikom kluba Hosepom Marija Bartomeuom (izgrađeno za vreme Karijevog prvog mandata u Barsi) doprineli su da katalonski gigant isprojektuje jedan od najvećih evropskih budžeta u takmičarskoj 2019/20. (oko 40 miliona evra) i tako stekne finansijski kapacitet dovoljan za angažovanje Nikole Mirotića (sa preko pet miliona evra imao najveći ugovor u Evropi u prošloj sezoni), Korija Higinsa, Brendona Dejvisa, Aleksa Abrinesa…

Gotovo svi oni potpisali su višegodišnje ugovore, tako da će Jasikevičijus imati osnovu tima koju će, prema svojim trenerskim nahođenjima, sigurno nadograditi tokom leta.

Pešiću ostaje žal što u intervalu od februara 2018. do juna 2020. nije uspeo da osvoji makar jednu titulu u Španiji na koju Katalonci čekaju punih šest godina. Iz fundamenta je promenio neke segmente u funkcionisanju kluba; neprikosnovenog autoriteta nadzirao je sve sfere koje su se odnosile na ekipu, radeći svakodnevno na ambijentu i atmosferi među igračima, što uopšte nije bio jednostavan posao u timu sastavljenom od naglašenih individualaca i ostvarenih košarkaša, egzistencijalno zbrinutih.

U toku oba mandata na klupi Barselone, vodio je ekipu na 322 zvanične utakmice, ostvarivši 235 pobeda. Barsa je sa njim na čelu osvojila dve titule prvaka Španije (2003. i 2004), i tri Kupa kralja (2003, 2018. i 2019) i ono što je istorijski najvažnije – Evroligu 2003.

Tvrdo principijelan

I za vreme poslednjeg mandata u Barseloni, kao i tokom vrhunske trenerske karijere, Svetislav Pešić bio je okarakterisan kao stručnjak koji je retko kada odstupao od svojih principa, kako na terenu, tako i van njega. Bilo je igrača kojima njegov karakter jednostavno nije prijao; pojedini su o tome i javno govorili (što je legitimno), nekima nije odgovarao njegov nekonfomistički pristup i spremnost da od najboljih igrača u timu traži da budu primeri ostalima u svakom pogledu. U doba kada se igračima „cinculira“ na svakom koraku, Pešić je zahtevao strogu diciplinu i odgovornost u svim funkcionalnim sferama jednog sportiste: hrane, pića, vremena za spavanje, odmor, dolazak i odlazak sa treninga, intezitet rada, spremnosti na usavršavanje… Harizmatičan i duhovit, umeo je da bude i inadžija, kao trener koji nije praštao iskakanja iz uspostavljenog sistema. Trenerski, u 71. godini, teško je u ovom trenutku zamisliti da je Pešić spreman i voljan da preuzme vođenje neke druge evroligaške ekipe, po odlasku iz Barselone. Radoholik, popularni Kari će verovatno ostati u košarci, moguće kao sportski direktor ili generalni menadžer nekog velikana. Ne treba zaboraviti da je u Albi i Bajernu postigao izvanredne rezultate i da je pre par godina bio među važnim ljudima u stvaranju kluba iz Minhena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari