Petrušev i Lesor u raljama prava i pravde: Advokati Prelević i Borović o mogućem epilogu krivične prijave protiv igrača Partizana 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nemile scene viđene po završetku susreta između Partizana i Crvene zvezde i dalje su, četiri dana nakon večitog derbija, u centru pažnje umesto igre oba rivala.

Sukob Matjasa Lesora i Filipa Petruševa može imati i sudski epilog pošto su crveno-beli odlučili da podnesu krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv centra Partizana Matijasa Lesora.

Zvezdi nije bilo dovoljno izvinjenje trenera Partizana Željka Obradovića i zvanično izvinjenje KK Partizan, pa je ostala odlučna da pravdu potraži na sudu. Zanimljivo je da je Miško Ražnatović, menadžer u ovom slučaju oštećenog Filipa Petruševa, naveo da njegov klijent nije imao nameru da odlazi u MUP i podnosi prijavu već da je u policiji morao da se pojavi pošto je pozvan u svojstvu svedoka.

Advokat Borivoje Borović objašnjava za Danas da se može očekivati da tužilaštvo odbaci ovu krivičnu prijavu, budući da se sve odigralo na sportskom terenu, a da košakraš Zvezde nije zadobio nikakvu povredu.

– Postoji pravilo dobrovoljni pristanak u sportu kojim se jedan sportista smatra krivim, ako se drugi povredi, odnosno bude povređen. Onda i tužba, odnosno krivična prijava ima smisla, ako je oštećena strana pretučena na terenu. Ali ako nema povrede onda se može reći da je sve to oko prijave i odlaska u policiju “diktirano” sa strane. Tužilaštvo može da se oglasi, ali nema za to rokova. Ali ono što je jasno je da tužilac može da odbije tu prijavu ako nema povreda, a u ovom slučaju ih nema, a kad tužilac odbije prijavu onda ni privatno ne može biti nikakvog gonjenja – kaže Borović.

Advokat Božo Prelević ističe da Petrušev ima pravo da u slučaju odbacivanja tužbe privatno tuži Lesora, a da će sve zavisiti od konteksta šta ustvari time želi da se postigne.

– Procena onog ko podnosi krivičnu prijavu je šta želi da time postigne, ali on ima nesporno pravo da to uradi. U pomenutom slučaju Petrušev čak nije ni morao da reaguje, mogao je i tužilac da pokrene proces. Svakako da Petrušev može privatno da ga tuži, ali zavisi kakav je kontekst te situacije. Čitava situacija ima mnogo širi kontekst jer pretpostavljam da se njih dvojica nikada ne bi potukli da igraju u istom dresu. Međutim, kada se već desilo to što se desilo, onda je to poprimilo sasvim drugačiju konotaciju jer se moglo preneti i na tribine, pa i tamo pokrenuti tuču navijača dva kluba. Pitanje je kojim će putem ići Petrušev, da li će uopšte krenuti putem privatne tužbe. Treba sačekati i videti, ali on ima nesumnjivo pravo da to uradi – ističe Prelević

Crvena zvezda je u četvrtak formalno objavila da je protiv Lesora podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje.

– KK Crvena zvezda Meridianbet dužan je da obavesti javnost kako ponovo ne bi došlo do dezinfomacija, da je u četvrtak 16.03.2023.godine, i zvanično podneo krivičnu prijavu protiv Matijasa Lesora zbog nasilničkog ponašanja i mučkog udaranja našeg prvotimca Filipa Petruševa. O narednim koracima detaljno ćemo obaveštavati javnost jer želimo da i ona vidi da kao klub činimo sve što je u našoj moći da ograničimo uticaj onih koji misle da mogu da rade šta hoće – navodi se u saopštenju.

Utisak je da epilog ovog sukoba još ni ne naslućuje. Čelnici Crvene zvezde su očigledno odlučni u nameri da Lesora gone čak i sudski, što bi dodatno moglo da utiče i ugrozi mečeve ova dva kluba koji tek slede – u završnici ABA lige, kao i Košarkaške lige Srbije.

Umesto da se tenzije između dva kluba spuste, one se rasplamsavaju na viši nivo, pa smo tako prethodnih dana svedočili tome da je čak zvaničnik države Srbije, predsednik opštine Batočina, preko društvenih mreža otvoreno pozvao navijače Crvene zvezde da linčuju Matjasa Lesora.

Navijači sve ove poruke „upijaju“ i kasnije kanališu u hali i van nje, a odgovornost ne snosi niko. U svakom normalnom sportskom rivalstvu kazna ABA lige prema Lesoru i izvinjenje kluba i trenera bile bi dovoljno. Ali, ovo društvo izgleda nije još uvek zrelo za normalno sportsko rivalstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari