Piksi i Joviću "pronašao žicu" 1Luka Jović Foto: FSS

Nije reprezentacija Katara merilo ukupne fudbalske vrednosti izabranika selektora Dragana Stojkovića, međutim rezultatski i igrački parametri dobijeni u poslednjem meču pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. ipak pokazuju da nastupi „orlova“ sve više imaju „i miris i ukus“.

Naredni organizator planetarnog šampionata ispraćen je sa četiri gola, a u razglednici će dobiti i čitavu shemu akcija koje su prethodile egzekucijama Jovića, Vlahovića i Milenkovića (kod prvog gola Đuričić najzaslužniji za autogol Katara).

Mečevi sa Luksemburgom u subotu i Irskom u utorak već bi mogli da dovedu do toga da pozicija Srbije u kvalifikacijama bude jasnija, a računica svedena na par jednostavnih operacija.

Da bi „dva i dva postalo četiri“ Piksiju će biti neophodni golgeterski instikti Mitrovića i Vlahovića koje od njegovog postavljenja na mesto selektora nepogrešivo „čita“ Luka Jović.

Praktično izgubljen u klupskom fudbalu od prelaska u Real Madrid, korpulentni napadač, na čijim bi mu leđima pozavideli i vrhunski vaterpolo sidraši, u poslednje vreme u reprezentativnom dresu postaje Supermen „uvek spreman da stupi u akciju“.

Shvatio je bio i prethodni selektor Ljubiša Tumbaković, ali je to Dragan Stojković u potpunosti implementirao – golgeterske sposobnosti Jovića direktno zavise od sistema u kome igra njegova ekipa.

Ukoliko su u samom napadu dvojica napadača, od kojih je Jović onaj drugi, manje istureni, njegova produktivnost i uticaj na igru neuporedivo su veći u odnosu na sistem sa samo jednim centarforom.

– Da se primetiti i u klubu da meni više prija kad igramo sa dva napadača. Tako je bilo ovaj put, to je formacija u kojoj bolje igram, tad mogu da pokažem više kvaliteta nego kad dejstvujem sam. Drago mi je što sam dobio šansu – iskren je bio Jović posle utakmice sa Katarom.

Iako ne mogu da dočaraju način igre statistički parametri su ipak određeno merilo nečijih sposobnosti.

Na primeru Jovića više je nego jasno da sa Mitrovićem ili Vlahovićem u paru njegove golgeterske sposobnosti u potpunosti dobijaju na smislu i suštini.

Na poslednjih sedam utakmica u dresu „orlova“ napadač Madriđana postigao je četiri gola i upisao još dve asistencije.

Fudbalske karakteristike Mitrovića i Vlahovića kompatibilne su sa njegovim. Istovremeno, Srbija se sve više uzda u igru u tranziciji, ubacivanjima iz drugog plana i centaršutevima s boka, što su segmenti u kojima Luka može biti i te kako koristan.

I Mitrović i Vlahović umeju da se zagrade u skoku, nadvise rivala, da u prijemu lopte naprave višak, automatski pas proslede na stranu i stušte se ka golu, što su momenti u kojima Jović kretnjama bez lopte postaje neuhvatljiv.

Odlično prati putanje prvih napadača i demarkacijama najčešće dolazi u pozicije u kojima je najproduktivniji – da iz dva do tri kontakta rešava situacije šutevima levom, desnom, glavom…

Istovremeno, pritisak na loptu koji stvara Đuričić često, nalik utakmici sa Katarom, za posledicu ima direktan kontranapad u kome Jović obično dobija loptu u prostor tako da u trku može da lomi čuvara i nesebično traži najisturenije – Mitrovića ili Vlahovića.

– Fićo, odigraj nekad loptu, možda bih još koji dao“, smeška se Jović posle pogotka u Mađarskoj. „Fići smo dali pun džak lopti, da ih ponese kući. Nadamo se da će protiv Luksembuga pokušati neku i da odigra, ha-ha-ha – „pecnuo“ je Jović svog saigrača koji je u par situacija mogao da proigra napadače, ali je i ovako bio najzaslužniji za prva tri gola protiv Katara.

Srbija je u prethodnom kvalifikacionom ciklusu, pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića, dva puta pobedila Luksemburg, po svemu sudeći jedinog preostalog takmaca za drugo mesto u grupi.

Ako se u obzir uzme podatak da su „orlovi“ na poslednjih šest utakmica postigli 12 golova onda način igre sa kojim bi trebalo da se u subotu na stadionu „Rajko Mitić“ suprotstave narednom rivalu postaje vrlo jasan.

– Najbitnije je da nastavimo u ovom ritmu, nebitno ko su strelci. Daj da dobijemo sve utakmice do kraja kvalifikacija, da odemo na Svetsko prvenstvo, onda ćemo svi polagano – jasan je Vlahović.

Đuričićev „igrokaz“

Od starta sezone u dresu Sasuola, Filip Đuričić nalazi se u dobroj formi. Pozicija u timu vrlo mu je slična onoj u reprezentaciji što se reflektovalo i na njegovu sjajnu partiju protiv Katara. Imao je faktički tri asistencije, učestvovao je direktno kod uvodna tri gola; presečenim loptama, direktnim fudbalom, zaslužio je epitet igrača utakmice.

„Istrčali smo se, uživali, rezultat je mogao da bude ubedljiviji, bilo je i grešaka, možda više nego što bi trebalo, ali je pozitivno što smo ubedljivo savladali ekipu koje je namučila Irsku, Azerbejdžan i Luksemburg. Hteli smo da izađemo agresivno, da malo poremetimo protivnika, uspeli smo iz prve akcije, posle čega je bilo lakše. Odlično smo držali utakmicu u svojim rukama sve do pred kraj, kad je Katar stvorio dve prilike. Jedino bih apostrofirao da smo dosta šansi promašili“, naglasio je Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari