Piksi je promešao čak 30 fudbalera na putu za EURO: Koje "karte" će izvući iz rukava za Nemačku? 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Kvalifikaciona grupa koja je na početku delovala kao nikad lakši put do Eura, donela je strepnju do poslednjeg trenutka, u Leskovcu u poslednjem kolu naša reprezentacija bila je na rubu propasti.

Srećom, sve to imalo je koliko toliko srećan kraj, pa ćemo naše fudbalere ipak gledati na prvenstvu Evrope na leto sledeće godine.

Jedina dilema koja je ostala do početka prvenstva jeste tim sa kojim će selektor Dragan Stojković Piksi otputovati u Nemačku.

Da će Piksi biti na mukama jasno govoti i to da je Fifa smanjila broj dozvoljenih igrača na 23, što je za tri manje od Mundijala u Kataru. Ovo naravno ne ide u prilog tome što je Piksi dosta mešao sastav kroz same kvalifikacije te je svoje minute u dresu reprezentacije zabeležilo oko 30 fudbalera od kojih su, zanimljivo, više od dvadesetdvojice nekada bili i starteri.

Vanja sigurna jedinica

Na golmanskoj poziciji gotovo da nema spora. Na početku Piksijevog mandata Rajković bio prvi golman, braneći gol Srbije u kvalifikacijama za Katar. Međutim na početku Lige Nacija, u prve tri utakmice, selektor je isprobao sva tri golmana.

Redom su branili Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković i Marko Dmitrović, da bi na kraju odluka pala na golmana Torina, Milinković-Savića. Vanja je od tada praktično nezamenjiv na golu, što govori i činjenica da od četvrtog kola Lige Nacija nije propustio meč na zvaničnoj utakmici, tačnije branio je na svim mečevima Svetskog prvenstva i kvalifikacija za Euro. Jasno je da će Vanja biti prvi izbor selektora, Rajković iz senke čeka svoju priliku dok je uloga trećeg golmana, u pohodu na Nemačku, naizmenično pripadala Đorđu Petorviću i Borisu Radunoviću.

U odbrani je takođe slika maltene jasna, Strahinja Pavlović i Nikola Milenković su tandem koji se najbolje pokazao kroz prethodni period te su zasigurno i najočiglednija opcija na pozicijama štopera. Kako je Piksi ustalio igru sa tri štopera koja ima svojih mana ali i prednosti,te kako niko od ogromnog broja fudbalera koje je Piksi isprobao ne uliva poverenje na poziciji srednjeg štopera, pitanje trećeg je uvek dilema. Najveće poverenje Piksija ima Veljković, međutim šanse na tim pozicijama dobijali su Babić, strelac gola koji je odveo Srbiju na Evropsko prvenstvo, ali i Strahinja Eraković i Stefan Mitrović pa čak i Nemanja Gudelj.

Enigma zvana treći štoper

Raznovrsnost ovog tipa daće Piksiju malo oduška te će zavisno od forme najverovatnije birati trećeg štopera, dok sa druge strane ne bi trebalo da začudi ni mešanje u utakmicama prvenstva u Nemačkoj.

Vezni red sa sobom donosi najveću zbrku, srazmerno broju dostupnih igrača na tim pozicijama ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje. Ono što smo od dolaska Piksija na klupu nacionalnog tima mogli da vidimo jeste veliko poverenje u ogroman broj igrača. Na pozicijama u liniji između odbrane i napada igrao je ogroman broj fudbalera.

Kao predvodnik veznog reda ili napada, zavisno od toga kako se na to gleda, nalazi se neprikosnoveni kapiten ove generacije, Dušan Tadić. Iza njegovih leđa u kvalifikacijama najviše se, od starta meča, na terenu nalazio Andrija Živković sa čijom igrom po strani i Srbija izgleda znatno bolje u fazi napada. Sergej i Filip Kostić su, naravno, neizostavni šrafovi Piksijeve filozofije u vezi, dok im je u poslednjem periodu najveće društvo na tom delu terena pravio sjajni Saša Lukić.

Specifičnu ulogu, čoveka od zadatka teško je opisati, Nemanja Gudelj bio je tu da popuni praznine na poziciji štopera, ali i da odigra odlične partije na poziciji zadnjeg veznog. Klupa je izuzetno duga fudbalerima koji zaista mogu da pomognu Srbiji na njenoj, do sada izbledeloj, avanturi na Evropskom prvenstvu. Na početku stvaranja ove ekipe, uloge veznih igrača koji mogu da iznenade pripadale su Račiću i Lazoviću, međutim u poslednje vreme gotovo da ih nema ni u protokolu. Nemanja Maksimović i Filip Mladenović su igrači sa kojima Piksi voli da kombinuje, pa njihovo pojavljivanje u startnih 11 više i ne čudi, čak je u velikom broju slučajeva i poželjno. Za to vreme svoju šansu sa klupe vrebaju Radonjić i mladi Ivan Ilić.

Večita dilema Piksija – jedan ili dva špica

Napad sa sobom ne donosi ništa preterano zanimljivo i neočekivano, ispred kapitena Tadića, u zavisnosti od toga da li se Piksi odlučio za jednog ili dva špica, nalazi se Mitrović ili Vlahović, ili pak obojica. Kako je sada najbolji strelac u istoriji reprezenatcije, Mitrović je neko od koga se najviše očekuje na Evropskom prvenstvu. Svoju priliku, možemo reći džokera, dobija odlični Filip Đuričić, dok se uloga Luke Jovića u reprezentaciji potpuno izgubila.

Vrlo je jasno da kostur ekipe postoji, te da Piksi ima igrače oko čije igre gradi ali i oko čije će graditi na predstojećem prvenstvu Evrope. Sa velikim brojem mešanja te davanja prilike dobrom broju igrača, na koje nas je selektor praktično i navikao, nikad ne znamo šta možemo da očekujemo u Nemačkoj. Pred ovom generacijom je druga prilika da se dokaže na velikoj sceni, te da svima pokaže da li je spremna za velika dela.

Ovaj tekst je nastao u okviru Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Piksi je promešao čak 30 fudbalera na putu za EURO: Koje "karte" će izvući iz rukava za Nemačku? 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari