Piksi: Moramo da dominiramo 1foto: Starsport

Naš cilj je da budemo prvi u grupi, da li ćemo uspeti, mislim da hoćemo. Ali videćemo. Sve četiri ekipe imaju jednake šanse da završe na prvom mestu- smatra selektor fudbalera Srbije.

Do Svetskog prvenstva u Kataru ostalo je još nekih pet meseci; u reprezentaciji Srbije odbijaju da priznaju da će sve mečeve do najveće svetske fudbalske smotre posmatrati kao vid pripreme, međutim, već večeras javnost bi mogla da se uveri u ozbiljnost selektora Dragana Stojkovića da Norveškoj suprotstavi najjači mogući sastav (20.45). Na stadionu „Rajko Mitić“ samo desetak dana od završetka klupske sezone, fudbaleri Srbije u nacionalnoj garnituri započeće novi ciklus, treći po redu, u Ligi nacija.

Lepo je Kevin de Brujne nedavno definisao smisao utakmica u Ligi nacija, kao formu prijateljskih samo umesnije definisanih, međutim, to sigurno neće osloboditi obaveza najbolje evropske fudbalere. Prvi put posle prijateljskih utakmica, tačnije meča u Danskoj, koji bi trebalo da predstavlja opomenu za stručni štab Srbije, “orlovi” će znanje i talenat prezentovati domaćoj javnosti.

Jasno je da su očekivanja velika, bez obzira na značaj utakmica, s obzirom na to da su puleni Dragana Stojkovića direktnim plasmanom na Svetsko prvenstvo u Kataru pokazali da zaista mogu biti faktor na narednoj planetarnoj smotri.

– To što smo uradili, tačnije sam plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, za nas je istorija. Moramo da gledamo ka budućnosti i da se suočavamo sa izazovima pred nama. Uvek smo našu strategiju bazirali na timskom duhu i zadovoljstvo mi je da vidim igrače da pokazuju solidarnost, na terenu i van njega. Srećan sam kad ih vidim u tom raspoloženju i nakon napornih, upravo završenih sezona – istakao je selektor Stojković.

Porazom od Danske u prijateljskom meču, Srbija je prekinula niz od sedam trijumfa, među kojima je bio i onaj istorijski u Portugalu vredan direktnog prolaska na Mundijal. Od tog meča, „orlovi“ nisu dali gol, doduše odigrali su samo dve prijateljske utakmice na kojima su ubedljivo poraženi od Danske, dok su protiv Mađarske došli do pobede autogolom protivničkog igrača.

– Naš cilj je da budemo prvi u grupi, da li ćemo uspeti, mislim da hoćemo. Ali videćemo. Sve četiri ekipe imaju jednake šanse da završe na prvom mestu. Moramo da budemo skromni, da radimo i da ćutimo, da ostavimo drugima da nas hvale, a ne da se sami hvalimo. I da ostavimo drugima da nas kritikuju – jasan je šef struke reprezentacije Srbije.

Selektor Piksi za duel sa Norveškom neće moći da računa na povređenog Dušana Vlahovića, dok je od napadača Luka Jović van takmičarskog ritma čitavu sezonu. S tim u vezi, biće zanimljivo koga će priključiti Aleksandru Mitroviću u samom špicu napada, ukoliko se bude pridržavao svoje standardne formacije sa dvojicom najisturenijih.

– Svi igrači su shvatili ideje kako Srbije želi da igra, sistem igre, formaciju… Sve ono što mene kao trenera zadovoljava. Da igramo napadački fudbal koji će biti prihvaćen od mase, onih koji vole i gledaju fudbal. Naravno da taj fudbal donese i rezultat. Ne vidim previše promena u razmišljanju. Da li će neko igrati levo ili desno, to je potpuno nebitno. Pitanje je kako igraš fudbal, kako interpretiraš sistem i stil koji želiš da igraš. Srbija mora da bude organizovana, Srbija mora da dominira – nedvosmislen je popularni Piksi.

Poslednji međusobni duel Srbija i Norveška odigrali su ne tako davno; u baražu za plasman na prethodno Evropsko prvenstvo, „orlovi“ su oktobra 2020. pružili, možda i najbolju partiju pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića. Srbija se slavljenički vratila iz Norveške (2:1) obradovala naciju do mere da je stvoreno uverenje da će Škotska biti sigurno matirana i to kod kuće, međutim “orlovi” su tada pali u penal seriji.

U odnosu na izabranike selektora Stojkovića, Norvežani će imati možda i veći motiv, s obzirom na to da već 22 godine čekaju na plasman na jedno veliko takmičenje. U poslednjem kvalifikacionom ciklusu, za mesto na Mundijalu, Norvežani su bolji učinak imali u gostima (10 osvojenih bodova).

Jasno je da bi na delu trebalo da vidimo dvojicu visokih i snažnih napadača koji će se iduće sezone nadgornjavati u Premijer ligi u dresovima Fulama, odnosno Mančester sitija. Aleksandar Mitrović je sa 43 gola obeležio takmičarsku godinu u Čempionšipu, postavio rekord i bio lider u misiji zauzimanja prvog mesta, odnosno povratka u Premijerligu.

Haland se, pak, nije dugo dvoumio; kada je Siti poslao ponudu koja je samo njegovog oca učinila multimilionerom (na ime kompenzacije dobio više od 10 miliona evra), a agenciju preminulog Mina Rajole obogatila za 30 miliona evropskih novčanica. Inače, čitava transakcija i izdatak za plate fudbaleru, Siti će koštati oko 300 miliona evra.

Haland nije imao posebno impresivnu sezonu u Borusiji iz Dortmunda. Jeste postigao više od 20 golova za „milionere“m ali je propustio 17 utakmica zbog povreda i to u tri vremenska intervala. Zbog zdravstvenih problema, pojedini evropski velikani, ponajviše Real Madrid, oklevali su da uđu u nadmetanje sa najbogatijim klubovima današnjice za njegov potpis.

– Ko je Haland? On je izvanredan potencijal. Fantastičan napadač. Njegov transfer u Mančester Siti će vam reći sve. Prava je devetka koja je mnogo napredovala, koja može da stvori probleme bilo kojem timu na planeti. Moja odbrana mora da bude posebno oprezna povodom njegove kretnje, naročito u šesnaestercu – pojasnio je šef struke reprezentacije Srbije.

Inače, Haland je postigao šest od poslednjih osam golova za reprezentaciju Norveške.

Srbiju u vrlo kratkom periodu očekuju četiri utakmice u Ligi nacija – posle Norveške, 5. juna ugostiće i Sloveniju, a četiri dana kasnije očekuje je gostovanje Švedskoj. Nakon iskušenja u Skandinaviji, 12. juna „orlovi“ će odigrati povratni meč sa Slovenijom.

Tadić: Mitru želim vrhunski klub

Pri poslednjem obraćanju javnosti uoči ovosezonskog debija u Ligi nacija, Dušan Tadić, kao kapiten reprezentacije, govorio je o kvalitetima Aleksandra Mitrovića, ovosezonskog strelca 43 gola u dresu Fulama.

„Najbolji je strelac državnog tima, nadam se da će pronaći top klub jer je pokazao i jer verujem da to zaslužuje“, naveo je Tadić, a potom se osvrnuo na rezultate kao produkt rada sa selektorom Stojkovićem. „Sve je drugačije. Otkada je mister došao sve je krenulo na bolje i nikada pre nisam video momke da tako srećni i zadovoljni dolaze na okupljanja. Ponosni su što nose dres sa državnim grbom. To je zasluga Mistera i stručnog štaba.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari