Piksi pred meč sa Švedskom: Bizarno igranje bez publike, nadam se da nam je to poslednja opomena 1foto: Starsport.rs ©

U najavi duela sa Švedskom u Ligi nacija, selektor fudbalske reprezentacije pričao o svemu, pa i o odrađivanju kazne UEFA.

Zbog ranijih grehova odraslih navijača, Evropska fudbalska federacija dozvolila je da sutrašnju utakmicu na stadionu Crvene zvezde (20.45) uživo prate samo klinci.

„Baš je bizarno da nosiš kaznu na leđima na poslednjoj utakmici kod kuće pred Mundijal. Nadam se da nam je ovo poslednja opomena, da ne dolazimo više u ovakve situacije, da nam se više neće dešavati. Ali, izguraćemo i ovo. “Naša mladost će biti na tribinama, to je još jedan dodatni motiv, veća odgovornost za nas da im pružimo zadovoljstvo, da im utakmica ostane u dobrom pamćenju”, rekao je Dragan Stojković u poslednjem obraćanju medijima pred sutrašnjih 90 minuta.

Prema njegovoj najavi neće biti nikakve kombinatorike sa sastavom, pa će će na teren poslati trenutno najbolje pojedince koji su mu na raspolaganju.

“Za razliku od juna, kada smo imali četiri utakmice u 11 dana, sada imamo samo dva meča, tako da nema prostora ni potrebe za improvizacijama. Maksimalno smo fokusirani na sutrašnju utakmicu, o Norveškoj nismo ni pričali. Igrači znaju koju odgovornost nose, da kroz igru želimo da dođemo do rezultata. Imperativ je pobeda, neće biti lako, jer je Švedska izutetan tim, potpuno ih respektujem, ali sve će zavisiti od nas ako budemo na “svom mestu“.

A moramo da budemo. Nije tragedija ni ako ne budemo prvi u Ligi nacija, ali ćemo pokušati sve da dođemo do obe pobede. Nemam dilemu oko tima, znam ga već tri dana, kada mi se stvorila jasna slika u glavu, samo što ne mogu da ga saopštim sada. Ko god bude igrao, biće na vrhunskom nivou.

U idealnom slučaju, u zavisnosti od svojih rezultata i učinka konkurencije, Orlovi bi konačno mogli da prelete u A diviziju Lige nacija.

“Na kraju smo ciklusa, voleli bismo da osvojimo prvo mesto. Ali, prvi cilj je da pobedimo Švedsku, jer samo tako ostajemo kandidati za promociju. Liga nacija nije neko prijateljsko takmičenje, računaju se bodovi I bitno nam je iz više razloga. Momci su dobro raspoloženi da odigraju dobro i da osvoje bodove”.

Ishodi predstojećih duela važni su i za koeficijent našeg nacionalnog tima, jer je trenutno prvi ispod crte koja razdvaja drugi i treći „šešir“ za predstojeći žreb kvalifikacija za šampionat Evrope.

„Šeširi? Irska je bila u drugom, pa je li to pomoglo nešto? Drugi ili treći, nema veze, imaš proprva ispodtivnika i moraš da igraš. Ni drugi šešir nije garancija da ćeš se kvalifikovati na EP. Igrači ne treba da se opterećuju time, rezultat će pokazati u kojem ćemo šeširu biti. Ali to nije garancija da ćeš na kraju da slaviš. Mi želimo da igramo napadački fudbal i kroz taj način igre da dođemo do rezultata”.

Iako Svetsko prvenstvo počinje u novembru, a srpski selektor je odmah posle izborenog plasmana najavio vrhunski rezultat u Kataru, Stojković smatra da je još rano za priču o Mundijalu.

“Što se mene tiče, ne razmišljam o Kataru. Kompletna koncentracija je usmerena na ovo što nas očekuje. Kada ovo sve prođe, onda ćemo pričati o tome, ima dovoljno vremena. Ne prođe ni minut a da me neko ne pita za Katar… Moramo da se ponašamo odgovorno, profesionalno. Vrlo brzo će doći i ta tema”.

Pre nekoliko dana je Piksi samouvereno najavio da će Lazar Samardžić igrati od marta za Srbiju, ali po izjavama mladog fudbalera prethodnih dana reklo bi se da talentovani Nemac srpskog porekla još nije rekao NE Pancerima.

“Da sačekamo mart pa ćemo videti. Što se mene tiče, ja sam uradio ono što treba da uradim. To je sad nebitna tema, pa kad dođe vreme”, poručio je srpski selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari