Pitaju se Mesi i Levandovski 1Foto: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Svaka čast svim učesnicima četvrtfinala Lige šampiona u sezoni 2019/2020, niko nije slučajno preživeo grupnu fazu i pregurao prvu nokaut rundu, imalo je i ima u toj osmorci još klubova jakog „pedigrea“, s vrsnim ekipama, sjajnim pojedincima, odličnim trenerima… ali, kako god da prođe večerašnji meč, ova runda će ostati upamćena po tome što su Bajern i Barselona radili jedan drugome o glavi.

Ako ni zbog čega drugog onda zato što su nemački i španski div osvojili (po) pet naslova evropskog prvaka, uz pet izgubljenih finala LŠ/KEŠ kluba sa „Alijanc arene“ i tri kluba sa „Kamp Noa“.

Međutim, akteri ovog derbija već neko vreme čekaju na šesti „ušati pehar“, pa za svaku sledeću sezonu misle da je TA. S tim da je nestrpljenje u Barseloni mnogo veće, jer su prošlog meseca ostali bez titule u prvenstvu Španije, a kako su izvisili i za trofej Kupa kralja ostaje im samo da se vade u jedinom preostalom takmičenju.

Eventualno osvajanje LŠ bi makar na kratko smirilo duhove i na relaciji uprava – igrači, jer je predsednik Đoan Laporta raskrinkan u svom pozadinskom „bušenju“ ekipe, a njeni najviđeniji članovi poput Lionela Mesija mu to javno zamerili, uz staru (ne)istinitu priču o tome da Argentinac traži da se treneri i terenska pojačanja dovode po njegovim kriterijumima i željama.

Sve u svemu, LŠ bi mogla da bude melem za ranjenu Barselonu ili so na ljutu ranu.

Šta od ta dva zavisiće u najvećoj meri od zdravstvenog stanja i inspiracije Mesija, odnosno uspešnosti njegovih „lovaca“, jer su pregled igre, dodavanja i šutevi ovog  tek (pitanje je da li sasvim) oporavljenog Argentinca glavni pokretač, srce i mozak katalonskog sastava.

Maltene od trenutka kada je iz Barselonine školske klupe prešao u seniorski sastav i zahvaljujući svim potonjim delima postao sinonim za ovaj klub i merna jedinica za kvalitet u fudbalu.

– Moramo da se promenimo, moramo da budemo samokritični. Mi smo Barsa. Od januara nam ide loše i navijači polako gube strpljenje zato što ništa nismo uradili…  – kipteo je od besa Mesi kada je večiti rival prvi prošao kroz cilj La lige.

– Imamo još tri utakmice do trofeja LŠ, držaćemo se zajedno u dobru i zlu, jer Bajern nije samo Levandovski, ali motivisani smo da odigramo jedan veliki meč – reči su špica francuske selekcije Antoana Grizmana, koji još nije dostigao nivo iz Atletika.

Suprotno njemu, Robert Levandovski je odavno ključna karika bavarskog sastava.

Poljak u kontinuitetu radi ono što je posao centarfora, pa je glavni „krivac“ što je novi (stari) prvak Nemačke i osvajač poslednjeg Kup takmičenja te zemlje najefikasniji od početka aktuelne LŠ, jer je „potpisao“ 13 od 31. pogotka. Iz 22 udarca u okvir gola, što je kategorija u kojoj takođe prednjače on i Bajern (77).

– Detaljno smo se pozabavili Barselonom, mada mislim da fokus treba da bude više na onome što mi želimo i radimo. Mislim da imamo mogućnost da napravimo nešto veliko ove godine – rezonuje štoper Niklas Zile, koji je zbog povrede dugo bio van stroja ali konkuriše za večerašnji sastav.

Bavarci ispred Katalonaca

Statistika kaže da je Bajern češće izlazio kao dobitnik iz mečeva sa Barselonom. Precizno, na šest od 10 utakmica, jer su samo dve završene slavljem Katalonaca, dok u dva navrata nije bilo pobednika. Logično, Bavarci vode i u postignutim golovima – 18:14, što je razlog više da ih mnogi smatraju blagim favoritom u ovom četvrtfinalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari