Plan Lejkersa u zaustavljanju Jokića: Moraćemo da ga "kidnapujemo" 1Foto: Beta/AP Photo/David Zalubowski

Vreme je za finale Zapadne konferencije. U novom pohodu na NBA titulu, Denver Nagetsi pokušaće da eliminišu Los Anđeles Lejkerse, u reprizi iz 2020. godine.

Denver ima prednost domaćeg terena, koja bi mogla da bude dragocena, pogotovo ukoliko u prve dve utakmice ne dozvoli Lejkersima da naprave brejk.

Serija počinje u noći između utorka i srede, a posebno osetljive za Nagetse biće prve dve utakmice.

„Jezerdžije“ su u polufinalu upravo primenile pomenuti recept; nedovoljno sveže košarkaše Golden Stejta, posle serije od sedam utakmica sa Sakramentom, sačekali su na „krivoj nozi“ i već na startu napravili brejk koji su umešno sačuvali do samog kraja.

Nagetsi su svesni da će naspram sebe imati ekipu koja je možda bila i najkonstantnija po pitanju forme, od početka plej-ofa.

Entoni Dejvis percipiran je i kao defanzivac koji je, možda i jedini u stanju da zaustavi Nikolu Jokića, ako ništa drugo, a onda da njegov impresivan učinak svede na podnošljiviju meru.

Finale Zapadne konferencije predstvljaće zapravo reprizu iz 2020. kada su Lejkersi slavili u „balonu“ organizovanom u Orlandu, osvojivši na kraju i titulu.

Darvin Hem, šef struke Lejkersa, u svojoj debitantskoj sezoni u ulozi glavnog trenera, pokazao je talenat i sposobnost vođenja asova poput Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa.

Za taktičku pripremu serijala sa Nagetsima, najviše se bavio košarkaškim umećima Nikole Jokića.

– Pokušaćemo da ga uhvatimo kad izlazi iz kuće i da ga kidnapujemo – u šaljivom tonu je Hem poručio koliko je Jokića teško skautirati.

– Svi znamo koliko je sjajan. Moraćemo da mešamo. Entoni Dejvis će jasno početi na njemu, ali imaćemo nekoliko momaka koji će biti u akciji protiv njega. Jednostavno ćemo pokušati da uvek budemo uz njega, da ga izbacimo iz ravnoteže.

Jokić je u plej-ofu impresivan. Prosečno beleži 30,7 poena uz 12,8 skokova i 9,7 asistencija. Naspram sebe će imati takođe odličnog Entonija Dejvisa koji je na proseku od 21,1 poen, 14,1 skok i 3,3 blokade.

– Nećete ga ubrzati sigurno. A nećete ni da ga usporite. Jednostavno morate sve vreme da budete tu. Biće trenutaka kada ćete morati da izdržite njegova dodavanja, biće i onih kada ćemo morati da trpimo njegove poene. Ali treba da ga dovedemo u situaciju koja će ga učiniti neodlučnim, malo da ga izbacimo iz ravnoteže.

U poređenju sa serijalom od pre tri sezone, Lebron Džejms smatra da je ekipa Denvera sada iskusnija i da zaslužuje puni respekt.

– Iskusniji su. Sa svakom utakmicom, sa svakim pripremama, sa svakom utakmicom ti rasteš kao klub, kao tim. I to su oni uradili. Bolji su nego tada i idemo u susret s njima s najvećim poštovanjem… Nisu slučajno bilo prvi na Zapadu. Cele sezone igraju izvanrednu košarku. Svi znamo kakvu dinamiku donosi Džoker na parket, kao i Džamal Mari, sada kada je sasvim zdrav.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari