Plivač podržao Putina – ostao bez sponzora 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER VILF

Ruski olimpijci koji su učestvovali na mitingu „Za svet bez nacizma – za Rusiju“, koji je održan u Moskvi, suočavaju se sa discpilinskim postupcima, a neki od njih ostaju bez dosadašnjih sponzora.

Osvajači medalja u kros-kantri skijanju, gimnastici, umetničkom klizanju i plivanju okupili su se na sceni u petak na stadionu Lužnjiki kao deo koncerta i zabavnog programa uoči govora ruskog predsednika Vladimira Putina.

To je bio razlog da se olimpijski šampion Jevgenij Rilov nađe pod istragom Međunarodne plivačke federacije (FINA).

„Fina je duboko razočarana izveštajima u vezi pojavljivanja Jevgenija Rilova na stadionu Lužnjiki tokom skupa u petak. Istražujemo to“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Rilov je, takođe, zbog učešća na ovom skupu ostao i bez sponzorskog ugovora sa proizvođačem sportske opreme Spido.

„Posle njegovog prisustva na stadionu Lužnjiki u Moskvi za vikend, Spido potvrđuje da je odmah raskinuo sponzorski ugovor sa Jevgenijem Rilovim. Najsnažnije osuđujemo rat u Ukrajini i solidarni smo sa ukrajinskim narodom, našim sportistima i saigračima pogođenim sukobom“, navodi se u saopštenju poznate kompanije.

U saopštenju se navodi da će Spido preostali novac iz ugovora sa ruskim plivačem pokloniti Agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Većina sportista, uključujući i Rilova, koji su prisustvovali mitingu u Moskvi nosili su jakne na kojima je bilo napisano slovo „z“, simbol podrške ruskim vojnicima, koji tim slovom obeležavaju oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

Na mitingu, koji je u Zapadnim medijima nazvan skup podrške Vladimiru Putinu, bili su prisutni klizači Viktorija Sinicina, Nikita Kacapalov, Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov, kros-kantri skijaš Aleksandar Bolšunov i gimnastičarke bliznakinje Dina i Arina Averina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari