Plivačka štafeta: Na medalju na prvenstvu Evrope 1EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Srpska čestvorka osmim mestom na šampionatu sveta nagovestila još bolje vesti iz Rima.

Plivanje nije popularan i isplativ sport u Srbiji, pa svaki međunarodni uspeh naših takmičara ima specifičnu težinu, kao što je fantastično osmo mesto muške štafete na 4 puta 100 metara slobodnim stilom na aktuelnom Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Velimiru Stjepanoviću, Andreju Barni, Urošu Nikoliću i Nikoli Aćinu nedostajalo je svega osam stotinki da obore državni rekord, koji su postavili na Olimpijskim igrama u Tokiju (3:13,73). Međutim, sva četvorica su prezadovoljni istorijskim dometom, jer niko pre njih sa naših prostora nije otišao tako daleko u pomenutoj disciplini.

Andrej Barna je imao jedan od pet najboljih rezultata u kvalifikacijama.

„Dva od tri cilja smo ostvarili. Sada imamo finale i evropskog i svetskog prvenstva. Ostale je da uđemo među osam na Igrama u Parizu. Nikada Srbija nije imala ovakav uspeh u štafeti. Meni je stvarno drago da je plivam. Jeste ovo individualan sport, ali od kada sam otišao na koledž akcenat je bio da plivamo štafetu i da smo došli da plivamo štafetu i da smo došli na ovaj nivo“, kaže kandidat za plasman u finale na 100 slobodno u individualnoj trci.

„Osim Amerike i Australije niko nam ne beži posebno u svetu. Ako momci budu na nivou svojih najboljih vremena, a ja ostanem u ovakvom stanju, mislim da imamo ozbiljne šanse da se borimo za medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u avgustu“, smatra državni rekorder na 50 i 100 metara slobodno.

Najiskusniji Velimir Stjepanović, inače višestruki šampion Evrope, ponosan je na momke kojoima je kapiten.

„Bili smo brži u finalu nego u kvalifikacijama, malo je nedostajalo da postavimo državni rekord. Naš problem je što moramo uvek u punom sastavu da plivamo, jer nemamo petog, što ovi velikani ne moraju. Super smo odradili posao, sada imamo jedno dva meseca da se spremimo za Evropsko prvenstvo u Rimu. Već tri godine plivamo štafetu 4 x 100 slobodno i mislim da nijedna druga ekipa nema taj odnos. Uvek je dobra atmosfera, zezanje, jedva čekamo da plivamo zajedno. Nadam se da će tako ostati do Pariza i da ćemo kidati do tih Olimpijskih igara“.

Uroš Nikolić je u finalu značajno popravio lično vreme u odnosu na kvalifikacije.

„Bilo je dobro. Jako je važno što smo bili među osam najboljih štafeta na svetu, što nam je bio cilj. Konstantni smo od te 2017. godine kada je sve počelo ovde u Budimpešti i kada je osvojeno deveto mesto. Imamo finale evropskog, na olimpijadi smo bili deseti, zlato sa Mediteranskih igara. To su rezultati za ponos. Velja, Aćin i ja da plivamo svoja najbolja vremena. Ako to uspemo, a Barna ostane na ovih sjajnih 47 nisko, verujem da možemo da se uključimo u borbu za medalju u Rimu. Od svih evropskih ekipa mi imamo najviše prostora da skinemo vreme“, tvrdi Nikolič.

I najmlađi član ekipe Nikola Aćin je drastično popravio formu u poslednje vreme.

„Odličan pokazatelj za evropsko prvenstvo. Meni lično ovo nije bilo glavno takmičenje ovog leta, nisam to hteo, ali je tako ispalo. Uspeo sam ipak da se vratim na neki solidan nivo, s obzirom da sam pre nedelju dana plivao vremena koja sam plivao u srednjoj školi, tako da sam zadovoljan i sa sobom i posebno sa ostatkom štafete. Sam ulazak u finale je veliki uspeh. Naš problem je što imamo samo četvoricu i već kada jedan nije na sto posto, malo gubimo. Odradili smo posao i sada su ciljevi viši za sledeći put“, zaključio je Aćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari