Po jedan meč do LŠ i Lige Evrope 1Foto: Epa-EFE/ ALESSANDRO DELLA BELLA

UEFA će sutra odlučiti u kakvom će formatu ove godine biti završeno takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Erope kao i kada i kako će se igrati kvalifikacije za evrokupove naredne sezone, što prvenstveno zanima srpske klubove.

Evropski mediji upućeni u zbivanja u fudbalskom centru u Nionu tvrde da će kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope zbog manjka slobodnih termina biti radikalno promenjeni i da će se u prva tri kola igrati samo po jedna utakmica.

Kvalifikacije za evrokupove mogle bi da prvi put započnu pre zvaničnog kraja aktuelne sezone, odnosno već od 18. avgusta.

Potom bi utakmice drugog i trećeg kola navodno trebalo da budu odigrane 25. avgusta i 16. septembra. U poslednjem četvrtom kolu, odnosno plej-ofu, jedino bi bio sačuvan format dva meča i oni bi bili na programu 23. i 30. septembra.

Ovakav sistem kvalifikacija najviše bi pogodio Crvenu zvezdu koja je po UEFA kojeficijentu očekivala da će kvalifikacije započeti od drugog kola, što bi sada moglo da bude ugroženo jer se pre početka neće znati koje zemlje će imati dodatno mesto u Ligi šampiona na osnovu osvajanja tog takmičenja, kao i Lige Evrope.

Osim toga biće, naravno, bitno i to koji će timovi sa istoka Evrope biti šampioni u svojim zemljama i kakav su oni učinak imali prethodnih godina u evrokupovima, ali za sada je još uvek rano za priču o tome.

Za srpskog šampiona nema dileme da će biti nosilac u prvom i drugom kolu, što bi mogla da bude prednost ukoliko bi se domaćinstvo određivalo na osnovu UEFA koeficijenta umesto žrebom.

Ostaje da se vidi i kako evropska „kuća“ fudbala namerava da reši problem što bi recimo jedan klub mogao da u tri kola kvalifikacija sva tri puta bude samo domaćin ili samo gost.

Za Crvenu zvezdu i Partizan, mada i za ostale srpske klubove, ovo je veoma bitna stavka pošto nije tajna da dobar deo godišnjeg budžeta popunjavaju upravo od prodaje karata za evropske mečeve.

U slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona sistem bi ostao stari, odnosno klub bi tamičenje nastavio u preliminarnim utakmicama za Ligu Evrope.

Pored Zvezde, koja kao prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, vize za kvalifikacije za Ligu Evrope izborili su Partizan, Vojvodina i TSC.

Izvršni odbor UEFA sutra će najverovatnije verifikovati ranije najavljeno izmeštanje finala Lige šampiona iz Istanbula u Lisabon.

Očekuje se da će biti odlučeno da se završe svi revanš mečevi osmine finala, a da će potom u glavnom gradu Portugala tokom avgusta biti odigrani svi mečevi četvrtfinala, polufinala i finale.

Isti princip trebalo bi da važi i za Ligu Evrope čija će završnica iz Gdanjska biti premeštena u Keln ili neki drugi nemački grad.

Čeka se i termin baraža

Izvršni odbor UEFA sutra će odlučivati i o terminima u kojima bi trebalo da se odigraju mečevi baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Reprezentacija Srbije trebalo je još u martu da gostuje Norveškoj u Oslu, a novi termin najverovatnije će biti u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari