Pobeda koja je počistila i trunku sumnje: Đoković osmi put završava godinu na prvom mestu 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Na završnom turniru u Torinu za osam najboljih tenisera ove sezone najboljem među njima je bila potrebna jedna pobeda da i definitivno obezbedi da kraj godine dočeka na prvom mestu svetske liste.

Novak Đoković je to postigao odmah u prvom meču. Savladao je sa 7:6 (7:4), 6:7 (1:7), 6:3 20-godišnjeg Danca Holgera Runea, koji je još jednom ispoljio neusmnjivi talenat, ali se i još jednom suočio s pitanjem u svojoj glavi: šta to treba učiniti i čemu da ga proslavljeni nemački teniser Boris Beker, nekada Đokovićev trener, a sada njegov, savetuje da bi velikom asu pronašao ahilovu petu.

Đoković osmi put završava godinu i ulazi u sledeću kao vodeći, a i sa sedam (2011-12, 2014-15, 2018, 2020-21) već je bio rekorder. Sledeća nedelja biće mu 400. ukupno na čelu, po čemu mu takođe nema ravnog.

U prvom setu prvi je do gema na protivnički servis stigao Rune (3:2), ali mu je Đoković uzvratio istom merom (3:3).

 

Naslućivalo se da će uvodni set još jednom u njihovim međusobnim duelima da ima rasplet u taj-brejku. I nedavno u četvrtfinalu na mastersu u Torinu i kad su se sastali prvi put, na početkun Ju-Es opena 2021, danski teniser se snašao bolje, mada mu to nije vredelo u konačnom ishodu. U Torinu su presudili Đokovićevo iskustvo i mirnoća. Iako je izgubio prvi poen, i to na svoj servis, pripala su mu pet od sledećih šest. Na kraju 7:4.

U drugom setu 2:0 za Runea pa 2:2. Nadalje je svako uzimao gemove na svoj servis. Kad je Danac vodio s 5:4, stekao je na Đokovićev servis set-loptu, ali se naš as izvukao najbržim servisom u dotadašnjem delu meča.

Đoković je zatim još jednom servirao za ostanak u setu. Asom se izborio da odluka ponovo padne u produžetku. Međutim, popustio je. Rune je poveo sa 6:0. Retka slika da Đoković na promenu strana u taj-breku ode bez ijednog osvojenog poena. Tu spasa nije bilo uprkos čeličnoj volji koja ga je nebrojeno puta iznela do neverovatnih preokreta.

U odlučujućem setu Đoković je odsudnu prednost načinio kada je brejkom poveo sa 4:2. Prednost je održao do kraja.

Meč je trajao 184 minuta. Još samo jednom je Đoković igrao tri i više časa na meču završnog turnira – 191 minut protiv Rusa Danila Medvedeva na putu ka trijumfu prošle godine u Torinu. Sreli su se u poslednjem kolu u grupi, kad je Đoković već bio obezbedio odlazak u polufinale, ali i tada je dao sve od sebe da pobedi – 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2).

U prvom meču u toj grupi domaći igrač Janik Siner je pobedio Grka Stefanosa Cicipasa sa 6:4, 6:4.

Đoković u utorak, najverovatnije u 21 čas, igra protiv Italijana u drugom kolu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari