Pobeda za viši rang 1Foto: STARSPORT

Računalo se da će još jedna pobeda nad Crnom Gorom biti dovoljna najboljoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije da kolo pre kraja osigura svoje liderstvo u Grupi 4 divizije C Lige nacija, ali je Rumunija posle slavlja protiv Litvanije, iste večeri, još drži na „nišanu“.

 Zato su „orlovima“ tri boda protiv nekadašnje sovjetske republike domaći zadatak u večerašnjoj utakmici na stadionu Partizana.

Remi bi bio riskantan, jer bi se komšije eventualnim trijumfom nad Crnom Gorom izjednačili sa nama, a onda otišli dalje zahvaljujući datim golovima u Beogradu (u Bukureštu su mirovale mreže), dok bi kombinacija litvanske senzacije u Humskoj i uspele misije Rumuna u Podgorici spustila srpsku ekipu na drugu poziciju, pa je Aleksandru Kolarovu i društvu najpametnije da opravdaju ulogu favorita i na taj način odu u viši rang takmičenja. Obezbede mesto u baražu, pride, što bi im ostavilo alternativnu mogućnost plasmana na Evropsko prvenstvo, u slučaju novog fijaska u kvalifikacijama za EP, gde nas nema još od zajedničkog učešća sa Crnom Gorom daleke 2000. godine.

– Blizu smo cilja, ali ništa nije još gotovo. Nije jednostavno igrati pod rezultatskim pritiskom, ali dobra je stvar što sami odlučujemo o svojoj sudbini. Igramo pred našim navijačima, imamo kvalitet, već smo pobeđivali ovog protivnika… Još da budemo od početka do kraja ozbiljni i fokusirani. Ne sme da nam se ponovi meč sa Crnogorcima, da posle onakve dominacije, onoliko šansi i dva gola u prvom poluvremenu onako padnemo u nastavku. Protivnik mora da se dokrajči, a ne da mu se da prostor da se digne i ugrozi ti pobedu – kaže selektor Mladen Krstajić.

I zaista, Srbija je previše rizikovala u drugom delu meča. Kao da i bez toga nema dovoljno problema. Što u igri, gde se smenjuju greške u defanzivi, kratki spojevi u distribuciji lopte na sredini terena i slaba realizacija, što u vidu kadrovske situacije opterećene povredama i otvorenim sukobima pojedinih reprezentativaca i šefa stručnog štaba, odnosno čelnika Saveza iza njega. Razlika u klasi između Srbije i Litvanije je ogromna i da je samo do pojedinačnih i timskih mogućnosti ove dve selekcije jedina nepoznanica bi bio broj lopti u mreži gostiju, s tragičnom gol razlikom 2:12 u porazima u svih pet kola, ali davno je prošlo vreme kada su se pobede Davida nad Golijatom podrazumevale. Litvanci imaju pravo da igraju za svoju dušu i takvim pristupom probaju da „zaprže čorbu“ ionako nestabilnom domaćinu, kao što naš stručni štab ima pravo da postavi još ofanzivniju taktiku, kada već ima na raspolaganju trojicu odličnih centarfora u sjajnoj formi, ali nikako da upari Aleksandra Mitrovića sa iskusnijim mu imenjakom Prijovićem ili mlađim Lukom Jovićem. Možda je baš ovaj trenutak idealan za to, jer je četa selektora Edgarasa Jankauskasa (na papiru) savršena „meta“ na kraju prve runde novog UEFA takmičenja, preko kojeg su Nemanja Matić, Nikola Milenković, Dušan Tadić i ostali sebi već obezbedili mesto u „trećem šeširu“ prilikom žrebanja kvalifikacionih grupa za kontinentalni šampionat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari