Pobedniku "ulaznica" za EP 1Foto: EPA-EFE/ HUGO DELGADO

Poslednjeg dana ove nedelje fudbalska Evropa dobiće prvog pobednika novog UEFA takmičenja – Lige nacija, a boljem iz finalnog meča završnog turnira na stadionu „Dragao“ u Portu, između Portugala i Holandije, pripašće i „ulaznica“ za Evropsko prvenstvo sledeće godine.

Pod uslovom da do EP ne stignu redovnim putem, tj. kroz tradicionalne kvalifikacije koje su uveliko u toku.

Priliku za to su imale i reprezentacije Švajcarske i Engleske, ali su one stale u polufinalu, pa će se u najavi događaja večeri (20.45 po srednjoevropskom odnosno 19.45 po lokalnom vremenu) boriti za treće mesto. Na drugoj strani, domaća selekcija probaće da titulu kontinentalnog šampiona iz 2016. godine upari s još jednim uspehom, ovog puta pred svojom publikom, dok ekipa iz „zemlje lala“ iz sve snage želi da se iskupi za neodlaske na poslednja izdanja EURO i Svetskog prvenstva.

– Imamo priliku za još jednu veliku pobedu na kraju fantastične sezone nas iz Ajaksa. Igrali smo polufinale Lige šampiona, osvojili prvenstvo i Kup Holandije, još kada bismo bili prvi pobednici Lige nacija… Naš protivnik je iskusan, predvodi ga jedan od najboljih fudbalera današnjice, imaće publiku na svojoj strani… Ali, ne plašimo se Portugala, šta više vrlo smo motivisani za još jedan važan i težak meč. Neka bude što mora biti – poručio je Frenki de Jong, jedna od zvezdi „kopljanika“ u redovima holandske reprezentacije, čije su igre na sredini terena uz role srpskog kolege Dušana Tadića bile ključ uspeha Ajaksa.

Portugalci su duže na okupu i bolje se poznaju, a nedavno priključenje vrsnog strelca kakav je Kristijano Ronaldo podiglo je na maksimum očekivanja nacije. Sa tri gola u glatkoj pobedi nad Švajcarcima (3:1 – istim rezultatom je i Holandija savladala Engleze) napadač Juventusa poslao je poruku i protivnikovoj odbrani, čiji je komandant najbolji štoper sveta Virgil van Dajk iz redova novog evropskog klupskog prvaka Liverpula.

– Pre polufinala smo imali samo dva treninga, ali ovi igrači su toliko kvalitetni i iskusni da mogu da se prilagode svim okolnostima, svakom sistemu i protivniku. Nije slučajno što dolaze iz najboljih klubova na svetu. I Holanđani imaju dobru i ambicioznu reprezentaciju, pa očekujem zanimljivu utakmicu – izjavio je selektor domaćina turnira Fernando Santoš, koji je sa svojim izabranicima na letošnjem Mundijalu zauzeo skromno 13. mesto.

Inače, na dobitku će biti i poraženi finalista i svi akteri meča za 3. mesto, jer im pripada učešće u baražu redovnih kvalifikacija, pod uslovom da se u tim duelima ne izbore za direktan plasman ili doigravanje.

Bogate nagrade

Finalisti najjače divizije premijernog izdanja Lige nacija bore se za srebrni pehar, ali i vrednu novčanu premiju od 10.5 miliona evra. Evropska fudbalska federacija nagradiće i viceprvaka (9), trećeplasiran (8) i četvrtoplasiran tim (7).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari