Počinje istorijska NBA sezona po kovid merama 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

„Stara“ sezona završena je sredinom oktobra u „mehuru“ nadomak Orlanda; Lejkersi su se titulom izjednačili sa Bostonom na istorijskom šampionskom vrhu sa 17 „zvezdica“, a nova takmičarska godina startovaće samo dva meseca kasnije, u noći između 22. i 23. decembra.

Smrtonosni virus, kojim se dnevno u SAD inficira više od 200 hiljada ljudi, uozbiljio je sve protagoniste; uverio i najveće i najbogatije košarkaške asove na svetu da je kompromis jedino što bi istinski valorizovalo uloženih skoro 200 miliona dolara u „babl“ uokviren Diznijevim svetom na Floridi, odnosno dalo smisao takmičarskoj 2020/21 u kojoj će se igrati 72 utakmice regularnog dela a potencijalno poslednji meč velikog finala biće naslonjen na start Olimpijskih igara u Tokiju.

Početak sezone bez publike u halama širom SAD nagnao je Adama Silvera, komesara Lige, da klubovima omogući stimulans u vidu 30 miliona dolara kako bi lakše „pregrmeli“ teške dane, možda i mesece.

Seleri kep od 109 miliona dolara i određena granica do 132,6 miliona pre poreza na luksuz omogućili su klubovima, da se uprkos virusu korona, dobrano isprse u želji da zadrže svoje vedete.

Nakon što mu se i majka složila, Janis Adetokumbo je „teška srca“ žvrljnuo potpis na petogodišnji ugovor sa Milvoki Baksima vredan istorijskih 228 miliona dolara.

Grčki reprezentativac će tako u istoj sredini pokušati da se domogne toliko željene titule, ali bez pomoći Bogdana Bogdanovića koji je obesmislio flert između kluba iz Viskonsina i Sakramenta.

Kao jedan od traženijih igrača ove jeseni, srpski as odlučio je da potpiše četvorogodišnji ugovor sa Atlanta Houksima, klubom koji ima jedan od najperspektivnijih timova u NBA.

Na Istoku bi popularni Bogi trebalo da se lakše domogne plej-ofa, s obzirom na to da se godinama unazad smatralo da je na Zapadu veća koncentracija kvaliteta.

Sa oporavljenim Kevinom Durantom, motivisanim Kajrijem Irvingom, novim stručnim štabom na čelu sa trenerskim debitantom Stivom Nešom, Bruklin Netsi trebalo bi da budu adekvatan takmac Bostonu, Majamiju, Filadelfiji, Milvokiju i Torontu u borbi za mesto u velikom finalu.

Svi do jednog, najveći rivali Netsima na Istoku zadržali su nukleus tima; preuzimanjem Filadelfije, Dok Rivers mogao je da se uveri i u potencijal rukija sa Kentakija Tajrisa Makseja koji je u predsezoni ostavio vrlo dobar utisak.

Na osnovu potencijala, dobijenih sa ovosezonskog drafta, Šarlot bi u Lamelu Bolu mogao da dobije atraktivno pojačanje, baš kao i potpisom Gordona Hejvorda.

Prošlosezonski finalista, Majami je potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora sa Dragićem (37 milion dolara) okosnicu tima ostavio netaknutom, pokazavši tokom predsezonskih utakmica da su ruki Prečius Ačiuva i Maks Štrus spremni da obuku odela važnih epizodista.

Dolaskom Rasela Vastbruka iz Hjustona i izborom Denija Avdije na draftu, Vašington je postao daleko zanimljivija košarkaška sredina u kojoj bi mogao da se krčka i plej-of tokom regularnog dela sezone.

Potpisivanjem Marka Gasola i novim ugovorom Entonija Dejvisa, Lejkersi su faktički zadali šah-mat konkurenciji na Zapadu.

Pridodati Vesli Metjuz, Montrez Herel i Denis Šruder, kao i Horton-Taker koji je briljirao tokom predsezone, samo bi trebalo da olakšaju nastojanje Lebrona Džejmsa da dođe do pete NBA titule u karijeri.

Denver, našeg Nikole Jokića, trenutno možda i najboljeg centra na svetu, manje je pazario.

Fakundo Kampaco trebalo bi da dodatno doprinese organizaciji igre, a Ajzea Harteštajn da bude dobra alternativa Jokiću na petici.

Sa Ibakom i Batumom, novim stručnim štabom na čelu sa Tajronom Luom, Klipersi će biti konkurentni najvećim takmacima na Zapadu, baš kao i Dalas, koji pak nije puno uradio da Dončiću i Porzingisu pridoda i trećeg košarkaškog asa.

Bez Kleja Tompsona (operisao Ahilovu tetivu) ali sa nekim zanmljivim prospektima poput rukija Džejmsa Vajsmana i Nika Meniona, Golden Stejt mogao bi da pomrsi računicu favoritima među kojima je još uvek Hjuston, iako Džejms Harden čini sve kako bi promenio sredinu.

Portland je zadržao nosioce igre, pridodavši timu iskusne igrače poput Roberta Kovingtona, odnosno Enesa Kantera.

Pokuševski mnogo obećava

Osim partija Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Alena Smajlagića i Bobana Marjanovića, ljubitelji NBA u Srbiji pomno će pratiti i nastupe Oklahome zbog još jednog našeg igrača, Alekseja Pokuševskog. Biran kao 17. pik na poslednjem draftu, trenutno najmlađi igrač u NBA, igrački stasavao u Olimpijakosu, 18-godišnji Beograđanin odigrao je veoma dobro, naročito u napadu, tokom predsezonskih utakmica. Pokuševski je u proseku igrao 23,6 minuta. Postizao je 11 poena u tom intervalu, uz 9,5 skokova, ubacujući iz 6,7 pokušaja 2,3 šuta za tri poena.

Gober još pet godina u Juta Džezu

Francuski košarkaš Rudi Gober (28) produžio je ugovor sa NBA ligašem Juta Džezom na još pet godina, za ukupno 205 miliona dolara (167 miliona evra), što je treći najveći ugovor u istoriji NBA lige. Prema ESPN, samo su Janis Adetokumbo i Rasel Vestbruk potpisali veće ugovore, takođe na po pet godina – Grk za 228 miliina dolara sa Milvoki Baksima, a Vestbruk za 206,8 miliona dolara s Oklahoma Sitijem. Gober je za najboljeg defanzivca NBA proglašen 2018. i 2019. godine. Prošlu sezonu završio je sa prosekom od 15,1 poena, 13,5 skokova i dve blokade po meču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari