Grupa sportskih i javnih radnika pokrenula je inicijativu da se u Zemunu podigne spomenik nedavno preminulom legendarnom bokseru Bogoljubu Kahrimanu, koji je zaslužio epitet „srpski Roki“.

Pokretač inicijative je reditelj Milan Šarac, nekadašnji učenik Kahrimanove omladinske škole boksa, koji je objasnio da, ako u Žitištu postoji spomenik izmišljenom filmskom junaku Rokiju Balboa, Kahriman, koji je mogao da posluži kao inspiracija za film, jer je bio izuzetan borac, zaslužuje obeležje u rodnom Zemunu.

Kahriman je, podsetio je Šarac, osvajač „Zlatne rukavice“, najvećeg bokserskog priznanja u ringu 1964. godine, a u reprezentaciji države je imao 25 borbi, od kojih je 23 dobio nokautom.

Kao istaknutom sportisti, nuđena mu je vila na Dedinju, ali on je to odbio i rekao da je dovoljno da mu daju stan u Zemunu, napomenuo je Šarac, koji je sa Kahrimanom ostao prijatelj do njegove smrti krajem marta.

Inicijativa za podizanje spomenika „Zemunskom Rokiju“ obelodanjena je danas, na obeležavanju 40 dana od njegove smrti, kojoj su prisustvovali nekadašnji istaknuti sportisti, od atletičara Dane Korice do legende džudoa Vuka Rašovića.

Pored njih dvojice, inicijativu za podizanje spomenika Kahrimanu, kao i beogradskom gradonačelniku Branku Pešiću, koji još nije dobio svoje obeležje, potpisali su bokserski prvak Ljubinko Veselinović, košarkaški trener Bata Đorđević, osvajač rvačkih medalja Momir Kecman, bivša rukometašica Svetlana Kitić, košarkaški trener Dušan Duda Ivković

Među potpisnicima su i nekadašnji fudbalski selektor Ilija Petković, karatista i đakon Vojilsav Bilbija, književnik Milovan Vitezović, glumac Ivan Bekjarev…

Inicijativa je upućena Skupštini Beograda, kao i opštinskoj upravi Zemuna, a potpisnici smatraju da bi najbolje mesto za oba spomenika bilo na zemunskom Keju, jer su i Kahriman i Pešić rođeni i živeli u toj opštini.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari