Podignuta optužnica protiv Modrića i Lovrena 1Foto: EPA-EFE/ Laurence Griffiths

Opštinsko državno tužilaštvo u Osijeku je 28. juna podiglo pred Opštinskim sudom u Osijeku optužnice protiv dvojice hrvatskih državljana, zbog sumnje da su počinili krivično delo davanje lažnog iskaza.

Fudbaler Dejan Lovren (34) se tereti da je počinio navedeno krivično delo 1. septembra 2017. u Županijskom sudu u Osijeku, tokom rasprave u predmetu protiv četvorice optuženih za krivična dela dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, iako ga je sudija upozorio da je dužan da iznosi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično delo, piše N1 Zagreb.

Na tereti mu se stavlja da je svesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju sa matičnim klubom, iako je znao da to ne odgovara istini. On se tereti da je svesno neistinito iskazao da je svojeručno potpisao tri dopisa (dopisi upućeni matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom), kao i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je lično otvorio posebni račun u banci u Zagrebu, kao i da je na dan uplate novca lično prosledio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svestan da je u to vreme bio u Francuskoj.

Dejan Lovren trenutno igra za Olimpik iz Liona, a za reprezentaciju Hrvatske je odigrao 78 utakmica.

Luka Modrić (38) se tereti da je počinio navedeno krivično delo 13. juna 2017. u Županijskom sudu u Osijeku tokom rasprave u predmetu protiv četvorice optuženih za krivična dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, iako ga je sudija upozorio da je dužan da iznosi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično delo.

Tereti se da je svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju (regulisana podela obeštećenja za transfer između njega i matičnog kluba) potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor, kao i da je te anekse ponovo potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba.

Tereti se da je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub.

On se tereti da je, prilikom predočenja dela zapisnika o njegovom ispitivanju tokom istrage, svesno neistinito iskazao da je iznoseći iskaz tokom istrage mislio samo na regulisanje njegovog građansko pravnog odnosa s trećom osobom i da nije tokom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svestan da to nije istina.

Luka Modrić igra za Real Madrid i kapiten je reprezentacije Hrvatske, za koju je nastupio 166 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari