Podneta prijava protiv čelnika FSS jer su "podelom bonusa oštetili Savez za milion evra": Šurbatović odgovara da će uzvratiti istom merom 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Bivši fudbalski sudija Ninoslav Spasić podneo je Višem javnom tužilaštvu (odeljenju za privredni kriminal) prijavu protiv trojice funkcionera Fudbalskog saveza Srbije zbog, kako navodi, nelegalne raspodele novca od nagrade za učešće reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Spasić tvrdi da su vršilac Dužnosti predsednika FSS Nenad Bjeković, generalni sekretar saveza Jovan Šurbatović i sportski direktor nacionalnog tima Stevan Stojanović oštetili FSS jer su podelili više od milion evra, iako Izvršni odbor FSS nije prethodno doneo odluku kako će novac koji dodeljuje FIFA biti raspoređen.

„Poenta priče je da je Izvršni odbor pred prethodna dva Mundijala na kojima je učestvovala Srbija doneo odluku na koji način će biti izvršena preraspodela novca od nagrada. I tada su funkcioneri dobijali deo novca od nagrade, ali u pitanju je bila simbolična suma, a najveći deo su dobili fudbaleri i selektor. A pogledajte o kojem iznosu je sada reč – preko milion evra. Da stvar bude gora, oni su novac podelili bez prethodne odluke Izvršnog odbora FSS“, kaže Spasić za Danas.

Spasić dodaje da je način na koji je raspoređen novac takođe nepravedan. Na prethodna dva Mundijala na kojima je Srbija učestvovala, 2010. u Južnoj Africi i 2018. u Rusiji fudbaleri i članovi stručnog štaba su dobili 60 odsto, dok su za plasman na šampionat u Kataru nagrađeni sa 40 odsto od nagrade koju je dodelila FIFA.

Spasić dodaje da trojica funkcionera FSS još uvek nisu dostavili svoje poreske prijave.

„Nisu dostavili izvode za svoje poreske prijave jer bi se u njima videlo koliko novca su sebi dodelili. Bjeković, Šurbatović i Bjeković su, zajedno sa ovim bonusima, za godinu dana primili između 380 i 410 hiljada evra od Fudbalskog saveza Srbije. Tako je ispalo da je direktor reprezentacije Stevan Stojanović uzeo četiri puta više novca od Vanje Milinkovića-Savića. Neka mi neko objasni na osnovu koje odluke je Stojanović uzeo taj novac, sve su uradili mimo pravilnika i to ne mogu da opravdaju“, kaže Spasić.

On navodi da je na sličan način i selektor Stojković dobio milion i po evra.

„Selektor ima velike zasluge za plasmna na Mundijal, ali je milion i po evra previše, pogotovo ako se ima u vidu da su igrači dobijali po 15 puta manje od njega“.

Prozvani zamenik predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Nenad Bjeković, kao i sportski direktor reprezentacije, Stevan Stojanović, ostali su nam nedosupni za komentar, dok je takođe „prijavljeni“ generalni sekretar FSS, Jovan Šurbatović, imao šta preko Danasa da poruči Spasiću.

„U vezi onoga što je pomenuti gospodin iz Surdulice izrekao, od prve do poslednje rečenice radi se o apsolutnim lažima. I to nije prvi put. Ali, on će o tome morati ponovo da govori na sudu, s obzirom na to da će FSS, kao i mi individualno, reagovati tužbama i tražiti maksimalne kazne. Ovo su lako dokazive stvari“, kategorično tvrdi prvi operativac FSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari