Poglavar Grčke pravoslavne crkve Jeronimos u bolnici zbog korona virusa 1Foto: AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronimos prebačen je u bolnicu posle pozitivnog testa na Kovid-19, saopštila je danas vodeća atinska bolnica.

Osamdesetdvogodišnji arhiepiskop se nalazi na odelenju za intenzivnu negu u bolnici Evagelismos, u kojoj se od korona virusa leči i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios od kada je prebačen avionom u Grčku prošle nedelje.

Portparol vlade Stelios Pecas izrazio je želje Vlade Grčke za brzo ozdravljenje Jeronimosa.

Arhiepiskop se sastao sa premijerom Kirjakisom Micotakisom u subotu, ali Pecas je rekao da su obojica imali test na korona virus pre sastanka i da su rezultati bili negativni.

Pecas je dodao da nema potrebe za premijera da iz predostrožnosti ode u izolaciju zato što je takođe testiran negativno pre puta u Ujedinjene Arapske Emirate ranije ove nedelje.

Nedavna smrt visokog crkvenog velikodostojnika Grčke pravoslavne crkve mitropolita Joanisa ponovo je pokrenula raspravu o bezbednosti dobijanja pričešća za vreme pandemije, pošto svi vernici koriste istu kašiku.

Crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest krvi i telo Hrista i prema tome ne može da prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primenila sve restrikcije za javnu bezbednost.

Šezdesetdvogodišnji mitropolit Joanis umro je od posledica Kovida-19 i sahranjen je ranije ove nedelje.

U Grčkoj je uvedeno zatvaranje cele zemlje do kraja meseca u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze. Grčka, zemlja od 11 miliona stanovnika, do sada je zabeležila 82.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusa gotovo 1.300 umrlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.