Pogodak Crvene zvezde ponovo otvorio temu o gol-tehnologiji 1Foto: STARSPORT

Zbog 3.500 evra ne znamo da li je Ričmond Boaći dao gol ili nije na 158. večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana.

Upravo toliko košta iznajmljivanje opreme koja sadrži osam „Go Pro“ širokougaonih kamera (po četiri za svaki gol), dva senzora i jednu narukvicu koju bi nosio glavni sudija Danilo Grujić, a koja bi vibrirala u roku od tri do pet sekundi od kako lopta punim obimom pređe gol crtu.

Dodatni sudija koji stoji iza gola Nenad Đokić procenio je, narodski rečeno, „od oka“ da je lopta posle šuta Boaćija prešla zamišljenu gol liniju u vazduhu, a tu sugestiju naknadno je prihvatio glavni arbitar Grujić. Bivši fudbalski sudija Rade Đurović ističe za Danas da je „samo gol tehnologija mogla da stavi tačku na dilemu da li je bio gol ili ne“.

– Ne znam zašto je Grujiću trebalo toliko vremena da prizna gol, da li mu dodatni sudija nije odmah signalizirao, ili ako mu jeste odmah dao znak ili rekao, zašto nije istog momenta pokazao na centar. Očigledno je da sudijska ekipa nije bila pripremljena za ovakvu situaciju. Grujić je odlaskom do Đokića na očigled celog stadiona praktično svu odgovornost za pogodak prebacio na njega. Inače, radi se o vrhunskom sudiji koji je u timu Milorada Mažića i koji je sudio na preko 50 mečeva Lige šampiona, a da nije bilo ni jedne ozbiljne primedbe na njegove procene – objašnjava Đurović.

Napominjući da je dodatnom sudiji izuzetno teško da u konkretnoj situaciji odluči da li je gol ili ne, pošto ne može uvek da bude „na liniji“, Đurović naglašava da je gol tehnologija neophodna baš zbog ovakvih situacija.

– Gol tehnologija je neuporedivo jeftinija od VAR-a. Za VAR mora ceo stadion da bude pokriven kamerama, pa morate da imate automobil sa emisionom tehnikom, pa sudije koje će da pregledaju snimak u studiju i javljaju glavnom arbitru na stadionu… Za gol tehnologiju treba vam lopta sa senzorom, nekoliko kamera i narukvica koja vibrira na ruci sudije. A fudbal se igra zbog gola. Nije strašno ako sudija promaši da li je faul bio dva metra napred ili nazad, ali kada je gol u pitanju, tu ne sme da se ostavi dilema – dodaje Đurović.

Gol tehnologija počela je da se koristi od 2010. godine, kada Franku Lampardu nije priznat čist pogodak na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na meču između Engleske i Nemačke. Ideja je „ukradena“ od takozvane „Oko sokolovo“ tehnologije koja je još početkom ovog veka počela da se koristi u tenisu. Prvi koncept gol tehnologije je iste godine razvio Institut za sport u Kelnu, u saradnji sa tehničkim institutima, a počela je da se testira u najnižim rangovima takmičenja Nemačke i Belgije. Američka MLS liga je ovu tehnologiju uvela 2013. godine, a ubrzo su je prihvatile i najjače evropske lige. Tada je uvođenje po stadionu koštalo oko 250.000 evra, a ono je podrazumevalo i to da klubovi moraju da poseduju lopte sa ugrađenim senzorima. Danas može da se instalira primitivnija varijanta gol tehnologije za oko 50.000 evra, sa već pomenutim senzorima, kamerama i narukvicom za sudiju, bez skupih lopti sa mikro čipovima. Klubovi u nižim ligama Nemačke iznajme gol tehnologiju samo za najbitnije utakmice (baraž i derbi mečevi) i to zadovoljstvo ih košta oko 3.500 evra. Oprema se instalira i isproba dan pre meča (postavljanje traje između dva i tri sata), a potom se odmah po završetku rasklopi.

Svetska fudbalska asocijacija (FIFA) nudila je 2016. godine fudbalskim savezima u takozvanim siromašnim zemljama program pomoći za instaliranje gol tehnologije. Po ovom programu svaki klub je platio samo 15.000 dolara za uvođenje gol tehnologije, dok bi FIFA subvencionisala ostale troškove. Nije poznato da li je FSS ispunjavao kriterijume za učešće u ovom programu, kao i da li je uopšte bilo interesovanja za tako nešto u srpskim klubovima. Inače, FSS do zaključenja ovog broja nije odgovorio na pitanja Danasa da li je ikada pravljena studija koliko bi koštalo uvođenje gol tehnologije na terenima Superlige, kao i da li se razmišlja da ova inovacija uskoro bude obavezna na domaćim stadionima.

Zvezda ima gol tehnologiju

Crvena zvezda je na stadionu „Rajko Mitić“ ovog leta bila u obavezi da instalira gol tehnologiju zbog mečeva Lige šampiona. Međutim, pitanje je da li bi se gol tehnologija primenjivala da je derbi igran na „Marakani“, pošto ova oprema još uvek nije obavezna prema propisima FSS. Doduše, ni radio veza među sudijama nije obavezna u Superligi, ali je većina arbitara ipak koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari