Pojačanja vredna Lige konferencije 1Fudbal-UEFA Conference League Play-Off Season 2021/2022-FK Partizan v SD Santa Clara (Portugalija) Beograd, 26.08.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Golovima letnjih novajlija Gomeša i Saničanina, superborbeni Partizan dobio revanš sa Santa Klarom – 2:0

Ako su posle poraza na strani (2:1) zaslužili svako slovo kritike za slabu igru onda fudbalerima Partizana pripadaju sve pohvale za vraćanje duga, sa kamatom, Santa Klari – 2:0 (2:0). Jer su bili sve što nisu prošlog četvrtka: odlučni, borbeni, složni, disciplinovani, solidarni, raznovrsni, mudri…. Taman onako i onoliko koliko je bilo potrebno za plasman u grupnu fazu Lige konferencije, još najmanje šest izlazaka u Evropu, nešto manje od tri miliona evra direktne zarade za eliminaciju ekipe iz Portugala, pozitivan stimulans za prvenstvo…

Obećao je Aleksandar Stanojević da će ovo biti, energetski, potpuno drugačija partija od one na Azorskim ostrvima i zaista, pre sedam dana beskrvni i nemušti, igrači su održali trenerovu reč. Da li više zbog važnosti meča ili zbog vatre sa tribina, uglavnom roviti povratnici u vezni red Zdjelar i Jović, na bočnim pozicijama zadnje linije ponovo starteri Miljković i Obradović, pre Natha izabrani Suma i ostali su se sa toliko žara dali u jurnjavu za rezultatskim ostatkom da je mreža gostiju pogođena već u 3. minutu.

Međutim, Jovićev ofsajd pre toga nije doneo vođstvo domaćinu. Pravi gol se desio sredinom prvog poluvremena (23), a postigao ga je Rikardo Gomeš sa 11 metara. Vodeći timski strelac poslao je loptu u desnu stranu, dok se golman Pereira bacio u levo, čime je iskorišćen penal dosuđen zbog obaranja agilnog Sejdube Sume. Toliko rastrčalog i praćenog od strane čuvara da ga je povreda zanje lože posle samo pola sata izvela iz igre, a na teren poslala jednako iskusnog ofanzivca Natha.

Na vrhuncu Partizanove terenske dominacije, a pre Santa Klarinog vraćanja terenske ravnoteže u jednom trenutku, Portugalci su opet završili u nokdaunu. Krivicom trojice ljudi. Iz levog kornera, Miloš Jojić je centrirao prema daljoj stativi, Pereira skočio u prazno, a Siniša Saničanin ga štoperskim udarcem glavom sproveo u nečuvani deo mreže (27). Na drugoj strani proslavio se Aleksandar Popović. Vrhunski je Linkoln izveo slobodnjak, ali je mladi momak između stativa novom fantastičnom intervencijom u Evropi potvrdio veliki potencijal (35), pa je prednost ostala netaknuta.

I u nastavku je bilo živo, s tim da je posle pauze predstavnik Primeire bio onaj što je više navaljivao na rivalovu polovinu igrališta u Humskoj. Jedan solidan deo drugog dela revanša. Samo, bez posledica po Partizan, jer se ta agresija svela na nekoliko opasnih situacija. Jeste povremeno bivalo stihijskih, pa i paničnih reakcija odbrane crno-belih, međutim nijedna nije bila zicer za Santa Klarin napad.

Naprotiv, videlo se da „parni valjak“ zna kuda i kako da „vozi“. Čas je prepuštao loptu i visokim blokom čekao rivala da mu saseče akcije, čas ga je kontrirao u pokušajima da na vreme osigura pobedu, čas je na foru krao minute… Sve vreme maksimalno borben, fokusiran i rešen da istraje do cilja.

I uspeo je u svom naumu, jer rivalu nije dozvoljeno da ga skrene sa puta. Dalje je prošao odlučniji i, kada se sve sabere i oduzme, ipak kvalitetniji sastav srpskog viceprvaka.

Rasizam za „zicer“ UEFA

Ceo dan je juče Partizan putem medija i društvenih mreža kumio i molio svoje navijače da nae naprave ništa što bi moglo da isprovocira kaznu Evropske fudbalske federacije, jer su joj već na nišanu zbog kojekakvih ranijih stupidarija „grobara“, ali se na tribinama ipak našlo dovoljno budala da rasistički izvređaju Alana, ovaj to prijavi glavnom sudiji, a on zajedno sa četvrtim arbitrom i delegatom utakmice stavi u izveštaj incident na koji su u UEFA naročito osetljivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari