Politikolog iz osmerca Oksforda, majstorsko pismo u Goldman Saksu, Berluskoni 2.0: Ko je Geri Kardinale, koji široko otvara vrata Milana za Đokovića? 1Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Negde u vreme kad je Silvio Berluskoni, s velikim darom da bude i prepreden i prepečen u fudbalu i politici, počeo da stvara Grande Milan svoje ere, na svet je došao Novak Đoković.

Šampionski putevi rosonera novog doba, koji su prvobitnu slavu stekli šezdesetih godina prošlog stoleća, i teniskog asa kakav se u najvišoj klasi retko rađa, a živi zanavek, začeli su se u beogradskoj magli.

Milan ne samo da se iskobeljao iz čuvenog revanša s Crvenom zvezdom u drugom kolu Kupa šampiona u jesen 1988, kad se dan pre ponovljene utakmice prst pred okom nije video na Marakani, nego je dobio krila da iz srećnih okolnosti uzleti na evropski tron prvi put posle 1969, a Đoković je u gradu u kojem je rođen nožem mogao da seče ispred sebe s obzirom na to u kakvoj je gustoj magli neizvesne sutrašnjice bio zametak njegove karijere, pod svakodnevnom pretnjom da mu se skrši neponovljivi talenat.

Sportska sudbina, iako zna da bude okrutna, imala je volju da se magla raziđe i pred timom koji se izgradio kao jedan od najboljih u fudbalskoj istoriji i pred mladim ambicijama koje su se raskošno razgranale do najviših teniskih vrhova.

Na temeljima Berluskonijevog Milana, prvaka Evrope i 1990, 1994, 2003. i 2007, višestrukog vladara Apenina, opstaje Milan posle njega, a oni su i ishodište Đokovićeve druge fudbalske ljubavi.

 

Od kada je Berluskoni, koji je bio i predsednik italijanske vlade i vođa partije Forca Italija, konačno 2017. predao svoje čedo drugome, na San Siru su se promenila tri vlasnika.

Kupi mi od Eliota

Lija Jonghonga, predvodnika kineskih investicija, prvog kupca od Berluskonijeve multimedijalne kompanije Fininvest, teško je bilo uhvatiti i za glavu i za rep u njegovom špekulativnom vođenju kluba.

Milan zatim, 2018, dolazi u ruke američke korporacije Eliot sa Floride, pod kojom je 2022. osvojena prva titula domaćeg prvaka posle 2011.

Nekoliko meseci kasnije rosonere za 1,3 milijarde dolara kupuje Geri Kardinale, poslovni čovek italijanskog porekla, kome se ostvario američki san.

Ni njegovo ime, iako je preko svoje korporacije Red bird značajno prisutan u sportu, nije zasenilo Berluskonijevu veličinu, ali on zna da se ime ne stvara preko noći i da je dug i neizvestan put njegove želje da u Milanu bude upamćen kao Berluskoni 2.0. Ako je Berluskoni besmrtni papa Milana, da bude bar vodeći kardinal u svetoj stolici rosonera.

Don Silvio je ključnu prevagu u odnosu na konkurenciju stekao pošto je 1987. doveo holandske asove Ruda Gulita i Marka van Bastena, a dogodine i Frenka Rajkarda.

Kardinale još nije imao bombu prelaznog roka, ali mu je i te kako stalo da radi na imidžu kluba.

Ibrakadabra

Dojučerašnjeg golgetera tima Šveđanina Zlatana Ibrahimovića je uveo u klupsku strukturu kao savetnika bliskog timu. Njemu, recimo, mediji na Apeninima pripisuju zasluge za stabilniju igru Luke Jovića, što je urodilo golovima. Očekuju se i nove magične moći Ibrakadabre.

Rimska Republika je objavila da je mesto bilo namenjeno i Đokoviću. Najbolji teniser na svetu, jedan od mentalno najčvršćih igrača današnjice, trebalo je, kako je to zamislio Kardinale, da ohrabruje rosonere motivacionim govorima i prenošenjem svog iskustva.

U opširnom intervjuu za Korijere Dela Sera na godišnjicu njegove uprave u evropskom velikanu Kardinale je otkrio da je tenis, kojim se rekreativno bavi, neotkriveno polje za njegova ulaganja.

Tada je istakao da ima odličan odnos s Đokovićem, navijačem Milana.

Srpski as nije u mogućnosti da prihvati bilo koju drugu sportsku obavezu dok istrajava u dugovečnoj karijeri, ali su mu Kardinaleova vrata uvek širom otvorena.

Politikolog iz osmerca Oksforda, majstorsko pismo u Goldman Saksu, Berluskoni 2.0: Ko je Geri Kardinale, koji široko otvara vrata Milana za Đokovića? 2
Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Majka rod sa ideologom fašizma

Ko je Kardinale?

Rođen je 8. maja 1967. u Filadelfiji. Voli da istakne, zbog fudbalskih uspomena iz mladosti, da je istog datuma rođen i Franko Barezi, legendarni komandant Milanove odbrane.

Roditelji su mu doseljenici u SAD. Očevi koreni su u Napulju i na Siciliji, a majčini u Peskari.

Njeno devojačko prezime je D`Anuncio. U rodbinskim je vezama s pesnikom Gabrijeleom D`Anuncijem, koji se smatra idejnim začetnikom italijanskog fašizma i uzorom Benita Musolinija, iako nije bio saradnik dučea.

Otac je Gerija preko leta slao kod svojih u okolinu Salerna u napuljskoj oblasti. Tamo se obreo i kada je Italija postala svetski prvak 1982. u Španiji.

„Imao sam 15 godina. Slavili smo po seoskim sokacima. Držao sam u sobi postere italijanskih reprezentativaca. Te radosti u masi sam se setio i kada sam se našao među navijačima Milana na Pjaci Duomo kao jedan od njih, iako sam se već dogovorio o kupovini kluba, ali smo vest držali u tajnosti još neko vreme. Pet godina sam proučavao oko 200 evropskih klubova da bih došao do saznanja ima li smisla investirati. Za Milan se nije bilo teško odlučiti. To je jedan od vodećih klubova Evrope, koji su velikim napravili Đani Rivera, Arigo Saki, Barezi i Paolo Maldini, Berluskoni… Nije dovoljno samo pojaviti se s gomilom para. Danas mnogi imaju novac, ali nemaju svi viziju. Zato prema Berluskoniju gajim veliko poštovanje, jer je jasno video gde će dovesti klub u budućnosti. Ja takođe ne pišem čekove, pišem polovne planove“.

Politikolog iz osmerca Oksforda, majstorsko pismo u Goldman Saksu, Berluskoni 2.0: Ko je Geri Kardinale, koji široko otvara vrata Milana za Đokovića? 3
Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

 

Veslanje sa bratom Grejs Keli

Đak je Harvarda, gde je završio sociologiju. Dobio je stipendiju da se usavršava na Oksfordu na odseku za političku teoriju.

Na oba univerziteta sa svetskim ugledom bavio se veslanjem. Zaminanje za taj naporan sport mu je usadio Džek Keli Junior, koji je u Filadelfiji držao veslačku školu. On je osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956, otac mu je bio trostruki olimpijski šampion pre rata, a sestra mu je Grejs Keli, slavna američka glumica, Princeza od Monaka.

Kao oksfordski poslediplomac Kardinale je učestvovao u čuvenoj trci osmeraca na Temzi u vekovnom suparništvu s Kembridžom.

Dvadeset godina je radio kao saradnik u Goldman Saksu, globalnoj grupaciji koja se bavi investicionim bankarstvom i drugim finansijskim uslugama. Tu je ispekao zanat i uspostavio mnogobrojne veze.

„Naučio sam da nema spavanja na lovorikama. U Saksu smo svake godine sumirali rezultate i uvek smo bili najbolji, a da ste nam videli izraze lica, pomislili biste da smo najlošiji“.

I u Liverpulu i u Tuluzu

Osamostalio se pre dvadesetak godina. Sa Džordžom Stajnbrenerom, vlasnikom bejzbol velikana Njujork Jenkija, pokrenuo je regionalnu sportsku kablovsku mrežu koja je sada vodeća u SAD.

Kompaniju Red bird je pokrenuo 2014. sa sedištem u Njujorku.

Upravlja imovinom od 10 milijardi dolara.

Investira u serije Amazona i Paramaunta, u filmske projekte Bena Afleka i Meta Dejmona, u ortačke poslove Lebrona Džejmsa, Maverika Kartera i Serene Vilijams, u kriket u Indiji…

Drži 10 odsto Fenvej sportske grupe koja je vlasnik Liverpula.

Od 2020. ima 85 odsto francuskog fudbalskog prvoligaša Tuluza, koji je u prošloj sezoni osvojio domaći kup prvi put posle 1957.

Rano je stupio u brak. Njegova životna saputnica je takođe visokoobrazovana žena, a i preduzetnik.

Kardinale kaže da u Milanu i sa Milanom još nije postigao ništa, ali da želi mnogo i da želi da se u opštem interesu italijanskog fudbala smanji razlika između Serije A i engleske Premijer lige. Milan je prošlog leta iz Čelsija doveo Engleza Rubena Loftus-Čika za 16 miliona evra i američkog igrača Kristijana Pulišića za 20.

U planu mu je i izgradnja novog stadiona od milijardu evra. Milan deli gradski San Siro sa Interom.

Kao dobročinitelj pomaže bolničku mrežu u Njujorku i Rodos stipendiju koja je i njega poslala na Oksford.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari